Του Κώστα Μάκιστου

Στο Μανδαμάδο, λοιπόν, κύριοι μου, όπου θρυλείται ότι ο Σαβαώθ λαβών πηλόν έπλασε τον πρώτον άνθρωπον επί της γης, γίνονται εκπληκτικά πράγματα, τόσο εκπληκτικά για ένα χωριό, ώστε να παίζονται από Μανδαμαδιώτες ερασιτέχνες έργα ντόπιας προελεύσεως και τέχνης.
Την περασμένη Κυριακή ένα νότιος άνεμος μας έφερε στη γειτονική μας κωμόπολη, όπου μαζί με τα κουμάρια και τα λαγήνια οι κάτοικοι ξέρουν να κάνουν κι επιβλητικές χειρονομίες πολιτισμού και σημαντικά βήματα πρωτευουσιάνικης προόδου. Η πρώτη μας επίσκεψη ήταν στον πολιούχο Ταξιάρχη του χωριού, που μας υποδέχτηκε με τ’ αγριωπά και γουρλωμένα μάτια του και τη κλασσική του μύτη με μεγάλη συγκαταβατικότητα, αφού καταδέχτηκε να κρατήσει με το θεϊκό μαγνήτη του μελαψού προσώπου του το νόμισμά μας, τρόπος συνηθισμένος με τον οποίον δοκιμάζουν οι ευλαβείς προσκυνηταί τας προς αυτούς διαθέσεις του Αγίου.
Το βράδυ στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου έχουν στριμωχθεί σαρδεληδόν οι Μανδαμαδιώτες και των δύο φύλων, για να παρακολουθήσουν την παράσταση του «Δημίου», έργου ντόπιου συγγραφέως. Ο γυναικόκοσμος υπερτερεί στον αριθμό. Οι τραγικές αυτοκτονίες και οι ραγδαίοι θάνατοι επί της σκηνής, προκαλούν τα δάκρυα των θεατών και τα μαντιλάκια ακαταπαύστως τίθενται εις ενέργειαν. Οι πιότεροι ερασιτέχνες έπαιξαν καλά το μέρος των και με κάποια φυσικότητα. Μόλις στη μία μετά μεσονύκτιον κατορθώνει να πάρει τέλος η παράσταση.
Οι θεαταί αποσύρονται κατενθουσιασμένοι συγχαίροντες ερασιτέχνας και συγγραφέα. Στο τέλος μένει μια διαλεχτή παρέα από ανοιχτόκαρδους γλεντζέδες νέους και διαλεχτές δ/δες που με τους ήχους ενός μαγευτικού βαλς στροβιλίζουν ξέγνοιαστα κι εύθυμα στη σάλα του Παρθεναγωγείου.
• Μονάχα δω στο Μανδαμάδο, λοιπόν, μου λέγει στ’ αυτί ο φίλος, η γυναίκα έχει πετάξει μαζί με το μυτιληναΐικο τσιμπιρέλι και το τσόκαρο πραγματικά και το χωριάτικο φόβο και τη συστολή, που υφίστανται σχεδόν σ’ όλα τ’ άλλα τα χωριά μας.
• Έχουμε σουφραζέτες πρώτης γραμμής δω πέρα, μας λέγει ένας ντόπιος. Κι αν καμιά φορά ξαπλωθεί στην Ελλάδα ο σουφραζετισμός στο Δ. Συμβούλιό του θα ’χουμε τη πλειοψηφία μεις οι Μανδαμαδιώτες και ποιος ξέρει αν δεν θα βγει από δω η πρώτη βουλευτίνα του νησιού μας!

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet