Τα βράδια που δεν σου κολλάει ύπνος πετυχαίνεις διάφορες εκπομπές τηλεμαρκετινγκ που εκτός από σόμπες, εσώρουχα και είδη κουζίνας πουλάνε φαρμακευτικά σκευάσματα και ιατρικά προϊόντα, τα οποία υπόσχονται να θεραπεύσουν κάθε είδους πρόβλημα και να δώσουν λύση σε μια, ομολογουμένως, δύσκολη και επίπονη καθημερινότητα που ταλανίζει πολλούς από εμάς.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για σκευάσματα και προϊόντα που οι τηλεπωλητές τους - αντιποιούμενοι το ιατρικό επάγγελμα - υπόσχονται ότι αν τα αγοράσει κανείς θα ιαθεί από σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Και αυτό το διαπράττουν απροκάλυπτα, παρόλο που η νομοθεσία για τη προβολή αυτών των σκευασμάτων είναι σαφής, ξεκάθαρη και περιγράφεται τόσο από τον ΕΟΦ όσο και από την νομοθεσία που υπάρχει κωδικοποιημενη στη ιστοσελίδα του ΕΣΡ.

Με την άδεια του υπουργείου

Το περίεργο σε αυτήν την υπόθεση είναι ότι όλα αυτά κυκλοφορούν νόμιμα στη χώρα, αδειοδοτημένα από το υπουργείο Ανάπτυξης, στο όνομα μιας ανεμπόδιστης και αδηφάγου επιχειρηματικότητας, και δευτερευόντως προκειμένου να επιτευχθούν η δημιουργία θέσεων εργασίας και η οικονομική ευμάρεια. Το γεγονός ότι αυτού του είδους οι πρακτικές βλάπτουν σοβαρά την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που παρακολουθούν αυτές τις εκπομπές και τα αγοράζουν, δεν φαίνεται να απασχόλησε καμιά κυβέρνηση (ούτε και τη δική μας).
Απότοκος αυτού του τηλεμπορίου υγείας είναι να έχουν δημιουργηθεί τεράστιες περιουσίες και πολιτικές καριέρες ιδίως στον υπερσυντηρητικό χώρο. Ταυτοχρόνως, όμως, έχουν χαθεί πάρα πολλά χρήματα από το ελληνικό δημόσιο είτε ως φορολογικά έσοδα, είτε ως δαπάνες για να επανορθώσουν την πιθανή βλάβη που δημιουργεί η λήψη ορισμένων τέτοιων σκευασμάτων και η χρήση τέτοιων ιατρικών προϊόντων.

Θύματα των διαφημίσεων

Μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση από πλευράς κράτους ή άλλων ανεξάρτητων φορέων να περιορισθεί αυτή η κατάσταση. Ενώ ο Τύπος και οι τηλεοπτικές εκπομπές που κάνουν ρεπορτάζ (υπάρχει καμία άραγε στα ελληνικά κανάλια;) δεν το θίγουν καν το θέμα. Βέβαια αυτό δεν είναι περίεργο αν σκεφτεί κανείς ότι ένα κομμάτι των διαφημιστικών εσόδων, ιδίως των καναλιών, προέρχεται από αυτό το τηλεμάρκετινγκ που προπληρώνει τηλεοπτικό χρόνο.
Στην επαρχία, που ήδη η υποστελέχωση των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και η δυσκολία στις μετακινήσεις είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα, πολλοί ηλικιωμένοι, λόγω αφέλειας (;) και λόγω οικονομικής δυσχέρειας, που δεν τους επιτρέπουν να έχουν ουσιαστική και τακτική στήριξη από τις δημόσιες δομές υγείας, πέφτουν θύματα αυτών των διαφημίσεων για να αντιμετωπίσουν σειρά από χρόνια νοσήματα που τους ταλαιπωρούν.
Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη περί ελεύθερης αγοράς και ευθύνης του καταναλωτή να ελέγχει τι αγοράζει, όταν δεν διαθέτει ούτε τον τρόπο ούτε τα μέσα να το πράξει, μας έχει γυρίσει στην εποχή των γυρολόγων με τα μαντζούνια. Και επειδή ορισμένοι από αυτούς που κάνουν αυτές τις προωθήσεις προϊόντων, έχουν φίλους σε υψηλά ιστάμενες θέσεις ή έχουν οι ίδιοι πολιτικές θέσεις που τους προσφέρουν ασυλία, κανείς δεν τους αγγίζει.

Όρια

Ένα σοβαρό κράτος και δη με αριστερή διακυβέρνηση, οφείλει να οριοθετήσει αυτήν την κατάσταση νομοθετώντας ώστε κανείς ασθενής να μην έχει πρόσβαση σε ιατρικά σκευάσματα και προϊόντα χωρίς την καθοδήγηση γιατρού ή επιστήμονα υγείας, που θα τον ενημερώνει τί πρέπει να παίρνει ανάλογα με την πάθηση του και για τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν όλα αυτά τα σκευάσματα στην υγεία του. Εξάλλου θα πρέπει να φροντίσει ο ΕΟΦ να προμηθευτεί με όλα τα απαραίτητα μηχανήματα και το ερευνητικό προσωπικό ώστε να ελέγχει ότι κυκλοφορεί στην αγορά και να είναι πιστοποιημένο. Δεν μπορεί τέτοια σκευάσματα να κυκλοφορούν με μια απλή άδεια κυκλοφορίας από το υπουργείο ανάπτυξης! Τέλος πρέπει και οι ανεξάρτητες αρχές, όπως το ΕΣΡ, να ελέγξουν την όλη κατάσταση και να επιβάλουν τα πρόστιμα που χρειάζεται για να την παραπληροφόρηση του κοινού που, σε τέτοιες περιπτώσεις, το κόστος είναι η ανθρώπινη ζωή. Αλλά και η πολιτεία να απαντήσει αν ο καθένας μπορεί να καμώνεται τον γιατρό και να μοιράζει φάρμακα, σκευάσματα κ.ο.κ. χωρίς καμία συνέπεια.

Γεωργία Σίμωση, Ανέστης Γανίτης,
μέλη του τμήματος Υγείας ΝΕ Σύριζα Εύβοιας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet