Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
catana@freemail.gr

The Gruen Effect


Το βράδυ της Πέμπτης 16 Ιανουαρίου εγκαινιάζεται η έκθεση της Μυρτούς Σταμπούλου για το «Φαινόμενο Γκρούεν», το οποίο προέκυψε όταν ο Victor Gruen συνδύασε την αρχιτεκτονική (που είχε σπουδάσει) με την εμπειρία του από τον κόσμο του θεάματος: Στις βιτρίνες καταστημάτων που σχεδίαζε χρησιμοποιούσε το χώρο, το φως και τον ήχο με άκρως δελεαστικό τρόπο. Το «Φαινόμενο Γκρούεν» έχει ουσιαστικά να κάνει με τη στιγμή που κάποιος αποπροσανατολίζεται μέσα στην εξιδανικευμένη πραγματικότητα ενός εμπορικού χώρου, ξεχνά την αρχική του πρόθεση και ψωνίζει παρορμητικά. Με δυο λόγια, το «Gruen effect» αναφέρεται στην αιχμαλώτιση της προσοχής και τη χειραγώγηση της επιθυμίας προς όφελος του κέρδους. Μετά από χρόνια έρευνας πάνω στα εμπορικά κέντρα και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου, την εικονική παρουσία, το sci-fi και την έμφυλη διάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, η καλλιτέχνης ασκεί μια παρόμοια επίδραση στην προσοχή μας με αποτέλεσμα να μας αιχμαλωτίζει με μεγεθυμένες φανταστικές πραγματικότητες στις οποίες βυθιζόμαστε και οδηγούμαστε σε νέες διερωτήσεις. Για την ακρίβεια, η Σταμπούλου παρουσιάζει κυρίως ασπρόμαυρα σχέδια μεγάλων διαστάσεων όπου συνυπάρχουν διαφορετικές εικόνες. Ένα αδαμαντωρυχείο, μια έρημος, σκηνές από ταινίες πορνό, ρομπότ, ζόμπι, ο ίδιος ο Γκρούεν, μια βραβευμένη μπόντιμπίλντερ, φρούτα, λουλούδια, οι εξορύξεις στις Σκουριές Χαλκιδικής, τυφλές οθόνες και άλλα, συναντιούνται σε συνθέσεις σχεδόν υπνωτιστικής ομορφιάς. Αυτά τα κολάζ σκέψεων, που σχεδιάζονται εκ νέου ως ενιαίες πραγματικότητες, δημιουργούν πεδία έντασης. Πρόκειται για αντιπαραβολές που ωστόσο μοιάζουν οργανικές, για αλλεπάλληλα δίπτυχα που μας εμφανίζονται ήδη χωνεμένα από το βλέμμα της καλλιτέχνιδος ως ενιαία, ηλεκτρισμένα εσωτερικά τοπία, ιδέες ή αισθήσεις. Η έκθεση διαρκεί έως τις 8 Φεβρουαρίου. Ωράριο: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 15.00 και 17.00 – 20.00, Τετάρτη 11.00 – 15.00, Σάββατο 11.00 – 15.00
Γκαλερί Ζουμπουλάκη (Πλατεία Κολωνακίου 20, Αθήνα, τηλ.: 2103608278)

Στάση
Άρης Κατσιλάκης

Η κεντρική έκθεση της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης αποτελεί μία ουσιαστική στάση τόσο στις προτάσεις πενήντα και πλέον καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όσο και στον τρόπο θέασης που προτείνουν οι έντεκα επιμελητές της. Όπως επισημαίνουν οι τελευταίοι, πρόκειται για «μια ιστορική επισκόπηση του εαυτού, του κόσμου και της ζωής μέσα από καλλιτεχνικές θέσεις και έργα. Με ερωτηματικά ή ενθουσιασμό, με αντιστάσεις ή ανατροπές, με ποιητικότητα ή ρεαλισμό, με φαντασία ή κριτική θεώρηση της πραγματικότητας, με ερευνητικότητα ή επινοητικότητα, οι καλλιτέχνες αναζητούν εναλλακτικά σημεία θέασης του παρελθόντος, του παρόντος και μελλοντικού κόσμου, και με κάποιον τρόπο τον ανασυνθέτουν». Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι οι: Αljoscha, Art Workers’ Coalition, Thomas DemandJoan Fontcuberta, Jakob Gautel & Ιάσων Καραΐνδρος, Αθηνά Ιωάννου, Kalos&Klio, Άρης Κατσιλάκης, Gustav Klutsis, Νικόλας Κοζάκης & Raoul Vaneigem, Μαρία Λοϊζίδου, Christien Meindertsma, Πέτρος Μώρης, Πάολα Παλαβίδη, Απόστολος Παλαβράκης, Γιάννης Παντελίδης, Claudio Pérez, Βαγγέλης Πλοιαρίδης. Η Στάση διαρκεί έως τις 16 Φεβρουαρίου και λαμβάνει χώρα σε έξι διαφορετικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη και έναν στην Αθήνα.
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών), MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO), MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, λιμάνι), MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι), MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων, Θησείο, Αθήνα), Αλατζά Ιμαρέτ (Θεσσαλονίκη), Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet