Πάνω από 25.000 τίτλοι βιβλίων «στεγάζονται» στο ισόγειο του κτηρίου της οδού Πειραιώς στον αριθμό 132. Ο λόγος για το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Λεωνίδα Κουρσούμη. Πρόκειται για έναν πρώην υπάλληλο εκδοτικού οίκου, ο οποίος έμεινε χωρίς εργασία και  στέγη εξαιτίας της κρίσης, ενώ παράλληλα δεν μπορούσε να συμπληρώσει τα ένσημα για να βγει στη σύνταξη. Για το λόγο αυτό, ξεκίνησε να μαζεύει πεταμένα στο δρόμο και τα σκουπίδια βιβλία και αναζήτησε βιβλία που δεν τα ήθελαν όσοι τα είχαν. Ένας χώρος από μία φίλη από τα Πατήσια έγινε στέγη και αποθήκη. Σήμερα, ο Λ. Κουρσούμης δεν είναι μόνος του, αλλά μία ομάδα αστέγων ονειρεύεται ξανά μέσα από αυτό το εγχείρημα. Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων πρόκειται να μετακινηθεί σε μόνιμο χώρο και για να καλυφθούν οι ανάγκες της μετακίνησης έχει προσφορά, με την οποία μπορεί κανείς να αγοράσει 10 βιβλία στην τιμή των 15 ευρώ μέχρι τις 19 Ιανουαρίου. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές των βιβλίων είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Στον κόσμο των βιβλίων

Το εγχείρημα του κ. Κουρσούμη έχει δεχτεί την ζεστασιά πολλών ανθρώπων, που ενδιαφέρονται για τα βιβλία του Παλαιοβιβλιοπωλείου. Τα βιβλία αυτά συγκεντρώθηκαν στο κτήριο της Πειραιώς και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα καταγραφής ή αποστολής εντός ή εκτός Αθηνών. Αυτή, άλλωστε, είναι και η μαγεία του παλαιοβιβλιοπωλείου, καθώς ωθεί τους επισκέπτες να ανακαλύψουν μόνοι τους τον κόσμο των βιβλίων  που έχουν συλλεχθεί.  Ωστόσο, ο  κ. Κουρσούμης έχει διαβεβαιώσει τους λάτρεις των βιβλίων πως αυτό θα πραγματοποιηθεί μόλις ολοκληρωθεί η μετακίνηση στον μόνιμο χώρο. Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων για όσο διάστημα στεγάζεται στην οδό Πειραιώς 132 δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση, με αποτέλεσμα να λειτουργεί από το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι.  Πιο συγκεκριμένα, λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι.

Ανάγκη στήριξης του εγχειρήματος

Στον χώρο του Παλαιοβιβλιοπωλείου, βέβαια δεν βρίσκονται μόνο βιβλία, αλλά και διάφορα αντικείμενα που συνέλεξε ο Λεωνίδας Κουρσούμης, τα  οποία εκτίθενται δίπλα στα βιβλία. Σε έναν χώρο σαν αυτό, μπορεί κανείς να βρει  ποικιλία βιβλίων. Από ξενόγλωσσα μέχρι βιβλία στην καθαρεύουσα,  λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, λογοτεχνία, ιστορία, περιοδικά και κόμικς είναι μόνο μερικές από τις κατηγορίες των βιβλίων που διατίθενται. Το σχέδιο είναι να εργαστούν στο Παλαιοβιβλιοπωλείο άστεγοι, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ένα βασικό εισόδημα για αξιοπρεπή διαβίωση, καθώς και να δημιουργηθεί ένα συνεργατικό δίκτυο για αστέγους.  Για την περαιτέρω στήριξη του εγχειρήματος, ζητείται μέσω του διαδικτύου όποιος/-α μπορεί να δωρίσει βιβλία που δεν χρειάζεται.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το Παλαιοβιβλιοπωλείου, που ξεκίνησε πριν από περίπου 10 μήνες, διέθετε περίπου 2.500 βιβλία. Μετά από ένα «μεγάλο κύμα αγάπης και αλληλεγγύης», όπως δηλώνει ο ίδιος ο κ. Κουρσούμης, το Παλαιοβιβλιοπωλείο έχει ξεπεράσει τα 20.000 βιβλία.  Στο νέο μόνιμο χώρο που θα μεταφερθεί θα είναι ταξινομημένα στις βιβλιοθήκες και θα δημιουργηθεί και site με τα παρεχόμενα βιβλία για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων.

Μαρία Γεωργακοπούλου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet