Η Ελλάδα ανήκει, δυστυχώς, στα ελάχιστα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν διαθέτουν νομικά δεσμευτικούς κανόνες για τη μείωση των εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου (ΑτΘ). Αυτό το νομοθετικό κενό δεν μπορεί να καλυφθεί από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που εκπόνησε η κυβέρνηση. Πολλώ δε μάλλον, που το εν λόγω ΕΣΕΚ είναι αφενός μεν γενικόλογο και αόριστο, αφετέρου δε, προβλέπει αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου, που είναι ορυκτό καύσιμο, κατά 80%, κυρίως λόγω της εισαγωγής φυσικού αερίου, χωρίς μάλιστα να γίνεται καμία αναφορά στις επικείμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων, οι οποίες θα αυξήσουν δραματικά τις εκπομπές ΑτΘ.
Σε αυτό το πλαίσιο εθνικής νομοθετικής απραξίας -πολύ δε περισσότερο της προβλεπόμενης αύξησης των εκπομπών ΑτΘ- σχετικά τόσο με τα μέτρα για μείωση των εκπομπών ΑτΘ, όσο και με τα μέτρα προσαρμογής, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συγκάλεσε την Τετάρτη την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, που διόρισε πρόσφατα ο υπουργός. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ, κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε ο προγραμματισμός δράσης της Επιτροπής με βάση τις προτεραιότητες τόσο της ευρωπαϊκής, όσο και της εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Κανένας προγραμματισμόςΤο ερώτημα που τίθεται, είναι τι περιλαμβάνει αυτός ο προγραμματισμός δράσης, έστω στις γενικές του κατευθύνσεις και, το κυριότερο, γιατί δεν μάς τα γνωστοποιεί το ΥΠΕΝ; Η απάντηση είναι προφανής: Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός, πολύ δε περισσότερο καμία εθνική πολιτική, με συγκεκριμένους και ποσοτικοποιημένους στόχους σχετικά με τα μέτρα μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Σε ό,τι δε αφορά τη σύνθεση της Επιτροπής, δύσκολα θα βρει κανείς επιστήμονες που να είναι σχετικοί με το αντικείμενο, αρχής γενομένης από τον επικεφαλής, ο οποίος ουδέποτε ασχολήθηκε με την κλιματική αλλαγή, καθώς δεν υπάρχει κανένα σχετικό άρθρο του σε περιοδικά ή έστω σε εφημερίδες. Αυτό ισχύει, επίσης, για τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της.
Λείπουν οι προτάσεις, περισσεύει η αδολεσχίαΦαίνεται ότι και σε αυτόν τον τομέα, όπως σε όλους σχεδόν τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, λείπουν οι συγκεκριμένες προτάσεις και περισσεύει η αδολεσχία. Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να ασκεί πολιτική με κενολογίες και βερμπαλισμούς, βοηθούμενη σε αυτό από όλο σχεδόν το μιντιακό σύστημα. Αυτό το κενό άσκησης σοβαρής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να καλυφθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Τα κινήματα των πολιτών, οι υπεύθυνοι επιστήμονες και η αντιπολίτευση, ιδίως η αξιωματική, θα πρέπει εδώ και τώρα να αναλάβουν πρωτοβουλίες, που θα συνίστανται στην προβολή συγκεκριμένων προτάσεων για μείωση των εκπομπών ΑτΘ και για την προσαρμογή της χώρας μας στην κλιματική αλλαγή.
Γιώργος Μπάλιας