Η επιλογή της «ήπιας ισχύος» πάντα αποδίδει
Η στρατηγική επιλογή της στήριξης, όσον αφορά την ασφάλεια, στον άξονα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-ΗΠΑ δοκιμάζεται σοβαρά από τις τελευταίες εξελίξεις. Η στάση των ΗΠΑ, του «απαθούς παρατηρητή», μπροστά στις κυοφορούμενες απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, που απορρέουν από το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και ο ρόλος τους ως εμπρηστή στην Εγγύς Ανατολή, όπως συνέβη με τη δολοφονία Σουλεϊμανί, δεν αφήνει περιθώρια περαιτέρω επανάπαυσης.
Προβάλλει η επείγουσα ανάγκη ενός βαθμιαίου αναπροσανατολισμού της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στην κατεύθυνση της «ήπιας ισχύος». Είναι επιλογή, που παρά τα εμπόδια και τη δυσκολία από τη στάση γειτόνων, πάντοτε αποδίδει. Στοιχεία από την υλοποίησή της υπήρξαν στο παρελθόν, και ειδικά στο πρόσφατο, με την επιτυχή κατάληξη του Μακεδονικού. Στο παρελθόν μέσω του διαλόγου φτάσαμε πολύ κοντά στη σύναψη υποσχετικού για την παραπομπή στη Χάγη των διαφορών με την Τουρκία στο Αιγαίο, ενώ στο Κυπριακό φτάσαμε αφάνταστα κοντά στη λύση του.
Αυτό, δηλαδή το «πρότυπο των Πρεσπών», στο Αιγαίο και την Κύπρο θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως συνεισφορά της Αριστεράς στην εξωτερική πολιτική της χώρας, παρά τους ισχυρισμούς κυβερνητικών αρθρογράφων ότι δεν υπάρχει αριστερή πρόταση σε αυτό το πεδίο. Το πρώτο που πρέπει να υιοθετηθεί, είναι η πολιτική της συνεννόησης και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών έναντι της γεωπολιτικής οπτικής. Το δεύτερο είναι η απόρριψη της διπλωματίας των εξοπλισμών υπέρ της πολυμερούς διαβούλευσης. Το τρίτο είναι η απεμπλοκή από τη «λύση μέσω των υδρογονανθράκων». Αυτή δεν αντιπαραθέτει μόνο τα μέρη ακόμα περισσότερο, αλλά συγχρόνως είναι μία παρωχημένη μυωπική ματιά στις ραγδαίες εξελίξεις γύρω από την κλιματική αλλαγή. Κάτι που δεν πρέπει να λησμονεί ούτε η ριζοσπαστική και οικολογική Αριστερά.
Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να προταθεί από την ελληνική πλευρά στην τουρκική να αναγορευτεί το Αιγαίο θάλασσα που απαγορεύεται η εξόρυξη υδρογονανθράκων για 50 χρόνια, θα είναι συμβολή στην ειρηνική επίλυση των διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας και στην προστασία του ευαίσθητου θαλάσσιου περιβάλλοντος του Αιγαίου.
•