Η «επίθεση» στον Αμπού Μπα του Άρη, αλλά και η ξενοφοβία στα ιταλικά γήπεδα



Πέντε λεπτά πριν ολοκληρωθεί, το περασμένο Σάββατο, στο «AEL FC Arena» ο αγώνας της ΑΕΛ με τον Άρη Θεσσαλονίκης ο 22άχρονος γαλλοσενεγαλέζος Αμπού Μπα των “κιτρίνων” ακούει ρατσιστικά συνθήματα από την εξέδρα. Γίνεται έξαλλος και αντιδρά έντονα. Οι συμπαίκτες του προσπαθούν να τον ηρεμήσουν. Ο διαιτητής Καραντώνης διακόπτει προσωρινά το ματς, αλλά λίγο αργότερα το συνέχισε. «Αυτό που έγινε είναι ντροπή για τη Λάρισα και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θέλω να πιστεύω πως δεν αντιπροσωπεύει την πόλη. Ο Αμπού Μπα ήθελε να φύγει από το γήπεδο και τον ενθαρρύναμε να το κάνει, αλλά ο διαιτητής είπε να συνεχίσουμε. Είναι απαράδεκτο. Είναι μία μαύρη κηλίδα, μία μέρα ντροπής, αν και δεν είχα ζήσει κάτι τέτοιο έξι χρόνια στην Ελλάδα», θα πει ο Νικολά Ντιγκινί, ενώ ο Λίντσεϊ Ρόουζ, πρόσθεσε: «Είμαι έξαλλος με αυτό που έγινε. Ερωτεύομαι την Ελλάδα, αλλά είμαι πολύ λυπημένος με αυτό που έγινε. Είπαμε στον διαιτητή να διακόψει και του τονίσαμε ότι είμαστε όλοι μαζί ενάντια σ’ αυτό, αλλά δεν το έκανε. Δεν αφορά όλο τον κόσμο, αλλά μία μερίδα ανθρώπων, αλλά μας είπαν και οι παίκτες της ΑΕΛ ότι αυτό έχει ξαναγίνει στο ίδιο γήπεδο. Ο Μπα είναι λίγο καιρό, δεν μιλάει καλά αγγλικά, πρέπει να το αλλάξουμε αυτό που έγινε!»

Με μία φωνή

Ο Σύνδεσμος των Επαγγελματιών ποδοσφαιριστών αντιδρά και με ανακοίνωση του υπογραμμίζει:  «Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών καταδικάζει τη χθεσινή ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε ο συνάδελφός μας Αμπού Μπα και όλοι μας, με μία φωνή, το λέμε ξεκάθαρα και προς πάσα κατεύθυνση. Ρατσιστές δεν σας θέλουμε στα γήπεδα! Δεν έχετε θέση ανάμεσά μας και οι αντιλήψεις σας προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Στην Ελλάδα των δεκάδων προσφυγικών αθλητικών σωματείων και των εκατομμυρίων Ελλήνων μεταναστών σε κάθε γωνιά της γης, προκαλείτε ντροπή και μόνο με την παρουσία σας στην εξέδρα. Πρέπει να σας αποκλειστεί δια βίου η είσοδος σε κάθε γήπεδο. Μείνετε μακριά από εμάς και τον αθλητισμό που τόσο αγαπάμε.»
Ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ Γιώργος Μπαντής, σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει: “...Τώρα όσον αφορά τον ρατσισμό που είπατε, αν δεν μιλήσουμε εμείς που έχουμε το βήμα και την δυνατή φωνή να ακουστούμε για φαινόμενα όπως είναι του ρατσισμού ή όπως είναι η αδικία, ποιος θα μιλήσει; Νομίζω ότι ο αθλητισμός γενικότερα είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε ως αθλητές και ως κοινωνία γενικότερα. Έχουμε την ευθύνη απέναντι στα ίδια τα παιδιά να βγούμε μπροστά και να γίνουμε η φωνή του αδύναμου, του ανθρώπου που αδικείται ή να γίνουμε η φωνή ενάντια σε ένα φαινόμενο όπως είναι ο ρατσισμός. Και είναι πάρα πολύ έντονος, δυστυχώς, δεν είναι απλά το ότι είμαι ρατσιστής απέναντι σε κάποιον που έχει διαφορετικό δέρμα με εμένα. Ρατσιστής μπορεί να είναι ένας μπαμπάς, ο οποίος πάει στο γήπεδο με το παιδάκι του και όλη την ώρα τα έχει με τον διαιτητή καταριέται τον διαιτητή, αποδοκιμάζει τον δικό του παίκτη ή τον αντίπαλο”.

Η αντίδραση του Μπαλοτέλι!

Πριν από λίγους μήνες στη γειτονική μας Ιταλία ήταν ο Μάριο Μπαλοτέλι που δέχθηκε ρατσιστική επίθεση κατά τη διάρκεια του αγώνα Μπρέσια – Βερόνα. Κάποια στιγμή (φασίστες...) οπαδοί της Βερόνα φώναξαν ρατσιστικά συνθήματα κατά του επιθετικού της Μπρέσια, που φανερά εξοργισμένος απείλησε να αποχωρήσει από το γήπεδο και κλότσησε τη μπάλα προς τις εξέδρες απ’ όπου προήλθαν τα ρατσιστικά σχόλια. «Αρκετά, δεν παίζω άλλο» φώναξε ο Μπαλοτέλι. Για λίγο επικράτησε ένταση και διακόπηκε ο αγώνας για περίπου τέσσερα λεπτά, με τον Μπαλοτέλι τελικά να ηρεμεί, χάρη στους συμπαίκτες του, αλλά και τους παίκτες της Βερόνα που έσπευσαν να τον υποστηρίξουν και τον έπεισαν να μείνει στον αγωνιστικό χώρο, καθώς ο διαιτητής είχε ζητήσει από τον εκφωνητή να κάνει ανακοίνωση για αναβολή του ματς.

Από τη δεκαετία του ’80

Πριν από ένα χρόνο με αφορμή ένα περιστατικό με τον Κουλιμπαλί παρόμοιο με αυτό του Μπαλοτέλι, ο Σεμπαστιέν Λουί (συγγραφέας του βιβλίου  ” Το φαινόμενο των Ultras στην Ιταλία ” εκδόσεις ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ, 2011) που κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στο Humba έγραψε κείμενο για το ρατσιστικό φαινόμενο στα ιταλικά γήπεδα που δημοσιεύτηκε στην Le Monde: “Στο ντέρμπι κορυφής Ίντερ-Νάπολι, για τη 18η αγωνιστική του Καμπιονάτο, τη σεζόν 2018-2019, ο αμυντικός της ομάδας του νότου Καλιντού Κουλιμπαλί έπεσε ξανά θύμα ρατσιστικών προσβολών από ένα μέρος των οπαδών. Ο ρατσισμός στα ποδοσφαιρικά γήπεδα είναι δυστυχώς ένα νερόφιδο, ήδη από τη δεκαετία του ’80. Καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει γλιτώσει από αυτή τη μάστιγα, αλλά σε κάποια πρωταθλήματα το πρόβλημα είναι επαναλαμβανόμενο. Τέτοια είναι ιδίως η περίπτωση της Ιταλίας. Πώς γίνεται όμως ακόμα και σήμερα το ιταλικό πρωτάθλημα να γίνεται τακτικά θέμα για τις ρατσιστικές ενέργειες ορισμένων οπαδών”;
Οι οπαδοί της Ελλάς Βερόνα (έτσι ακριβώς είναι το όνομα της ομάδας Hellas Verona) είναι από τους πιο σκληροπυρηνικούς ρατσιστές-φασίστες της Ιταλίας. Όπως αναφέρει ο Λουί στο άρθρο του από τις πρώτες περιπτώσεις ξενοφοβίας και ρατσισμού σε ματς ιταλικού πρωταθλήματος συνέβη στον αγώνα της Ελλάς Βερόνα με την Κάλιαρι στις 21 Νοεμβρίου 1982. Οι Βερονέζοι οπαδοί υποδέχτηκαν τον Περουβιανό ποδοσφαιριστή της ομάδας της Σαρδηνίας Χούλιο Σέζαρ Ουρίμπε με ένα ρατσιστικό πανό και πετώντας του μπανάνες. Η ρατσιστική αυτή ενέργεια πέρασε στα “ψιλά” των ΜΜΕ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι φασίστες οπαδοί της Βερόνα “ξανακτύπησαν”. Στην αναμέτρηση κόντρα στη Νάπολι στις 23 Φεβρουαρίου 1986, οι Βερονέζοι οργανωμένοι αναρτούν τρία εύγλωττα πανό: «Απαρτχάιντ», «Καλωσορίσατε στην Ιταλία» και «Πλυθείτε», ενώ ένα πασίγνωστο αντιναπολιτάνικο τραγούδι γίνεται χιτ στα γήπεδα του βορρά. Οι ρατσιστικές-φασιστικές “απόψεις” της Ιταλικής εξέδρας βρήκαν γρήγορα στέγη στα ακροδεξιά κόμματα, αρχικά στο φασιστικό Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα (MSI) και στη συνέχεια στη Λέγκα του Βορρά, ο αρχηγός της οποίας Σαλβίνι συχνά πυκνά να φιγουράρει στις εξέδρες του γηπέδου της Μίλαν έχοντας πρώτα κάνει ρατσιστικές δηλώσεις ενάντια στους μετανάστες...

Μ. Διόγος

Πηγή: περιοδικό Humba
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet