ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Σοβαρή καθυστέρηση και ανεπάρκειες 16 μήνες μετά

Η Διεθνής Αμνηστία διεξάγει, από τον Νοέμβριο του 2018, παγκόσμια εκστρατεία με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Ο Ζακ Κωστόπουλος (Zackie) ήταν ακτιβιστής, drag-queen, και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και των οροθετικών ανθρώπων. Έχασε την ζωή του τον περασμένο Σεπτέμβρη μετά από εξαιρετικά βίαιη επίθεση που δέχτηκε αφού μπήκε σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Ομόνοιας και παγιδεύτηκε μέσα σε αυτό. Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα για το θάνατό του, ο Ζακ πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο που προκλήθηκε από τα πολλαπλά τραύματα που υπέστη.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί, στο πλαίσιο της εκστρατείας της, σε συλλογή υπογραφών (www.amnesty.gr/action/petitions/21847/dikaiosyni-gia-ton-zak-zackie?fbclid=IwAR2fVQyciXaPMc9e1we8JVCMm3cyL-h9f9jUc6edvJxg-Evmgbnyq4n-D3I), με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για το θάνατό του.
Πλέον, έχουν περάσει 16 μήνες από τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Ζακ, και όμως η υπόθεσή του δεν έχει έρθει ενώπιον της δικαιοσύνης. Η δικαστική διαδικασία καταγράφει πολύ σοβαρή καθυστέρηση: δεν έχει δοθεί το βούλευμα, ούτε έχει οριστεί η ημερομηνία της δίκης, 16 μήνες μετά το θάνατό του. Η Διεθνής Αμνηστία έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για το ζήτημα αυτό. Οι ανησυχίες αυτές συνδέονται με εκείνες για ανεπάρκειες στη διερεύνηση, στο πλαίσιο των ευρύτερων επίμονων συστημικών αποτυχιών σε διερευνήσεις που αφορούν περιπτώσεις αστυνομικής βίας στην Ελλάδα.
Για το λόγο αυτό, η Διεθνής Αμνηστία καλεί σε συνέντευξη Τύπου, ακριβώς 16 μήνες μετά τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Ζακ, στην οποία θα δημοσιοποιηθεί ένας πρώτος όγκος υπογραφών που έχουν συλλεχθεί σε όλο τον κόσμο. Στη συνέντευξη Τύπου θα υπάρξει ενημέρωση για την υπόθεση και την εξέλιξή της μέχρι σήμερα, με τη συμβολή των δικηγόρων και της οικογένειας του Ζακ, της πρωτοβουλίας Justice For Zak/Zackie, καθώς και του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture, που έχει διεξάγει έρευνα και έχει καταθέσει έκθεση ανάλυσης οπτικοακουστικού υλικού για τον θάνατο του Ζακ. Θα παρασταθούν επίσης οι γονείς του Ζακ.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, η Διεθνής Αμνηστία έχει αιτηθεί συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, πριν τη συνέντευξη Τύπου, ώστε να του κοινοποιηθούν οι υπογραφές από όλο τον κόσμο. Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, στις 1μμ, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης). Θα τοποθετηθούν: Ειρήνη Γαϊτάνου, Υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Νίκος Κωστόπουλος, αδερφός του Ζακ Κωστόπουλου, Κλειώ Παπαπαντολέων, δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, Τέλης Ράπτης, Πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie, Στέφανος Λεβίδης, διεθνές ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture, υπεύθυνος ερευνητής για την υπόθεση.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet