Καινούργιες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις παλιές προθέσεις της υπουργού Πολιτισμού

Η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού κάθε μέρα επιβεβαιώνει και βαθαίνει την πολιτική της επιλογή: αποδυνάμωση του θεσμικού ρόλου του ΥΠΠΟ, παροχή κάθε πιθανής διευκόλυνσης στο ιδιωτικό συμφέρον εις βάρος του δημόσιου, επικίνδυνες επιλογές για την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας, κωλυσιεργία χωρίς ξεκάθαρες απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, πράξεις ανακόλουθες με τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Η απέχθεια στη συλλογικότητα και την αυτοδιαχείριση αποτελεί απλώς τη «λογική» συνέχεια και, μαζί με όλα τα παραπάνω, εφαρμόζεται καιρό τώρα σιωπηλά και συστηματικά στο πεδίο των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών.
Συγκεκριμένα βήματα -με τη σιωπή ή τη στρέβλωση της μεγάλης πλειοψηφίας των ΜΜΕ συνεπικουρούσα και με νόμιμη ή νομιμοφανή δικαιολόγηση- ορίζουν την πορεία που έχει επιλέξει η κα Μενδώνη στο πολύπαθο αυτό πεδίο και συνεχίζουν αθόρυβα να αποδομούν ό,τι χτίστηκε με το καίριο χτύπημα στη διεφθαρμένη ΑΕΠΙ, τη δημόσια μεταβατική ΕΥΕΔ και τη συλλογική αυτοδιαχειριζόμενη προσπάθεια της ΕΔΕΜ. Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος, σύμφωνα και με όσα θύμισε ο Φοίβος Δεληβοριάς σε συνέντευξη Τύπου των δημιουργών την περασμένη Τετάρτη, «μετά από μια συνάντηση με τους εκπροσώπους όλων των σωματείων μας, δεσμεύτηκε εγγράφως, στις 17 Απριλίου 2019, ότι: «Θα στηρίξω το συλλογικό σας στόχο να μετεξελιχθεί ο σημερινός φορέας ΕΥΕΔ σε έναν ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο από το κράτος φορέα αυτοδιαχείρισης συλλογής των πνευματικών σας δικαιωμάτων»». Κι έπειτα ήρθε η κωλυσιεργία στην αδειοδότηση της ΕΥΕΔ με πρόσχημα την απουσία κατατιθεμένου «business plan», με απτή και καίρια για τους δημιουργούς συνέπεια να μην μπορούν να εισπράξουν τα δικαιώματά τους.
Όμως η «έκθεση βιωσιμότητας» εκπονείται ήδη από συγκεκριμένη εταιρεία και θα παραδοθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Προς τι λοιπόν η βιάση να αδειοδοτηθούν δύο νέες ιδιωτικών συμφερόντων εταιρείες οι IP Hub Α.Ε του Δημήτρη Μάρη και Αkazoo του Απόστολου Ζερβού; Αυτό το ερώτημα θέτουν επιτακτικά οι δημιουργοί, που διά στόματος Φοίβου Δεληβοριά επισήμαναν ενωμένοι –όλα τα σωματεία δήλωσαν παρόντα στην κοινή συνέντευξη Τύπου (Ασμα450+, Μέτρον, ΣΩΜΣΕ, Υπέρβαση): «Από τον Οκτώβριο παρακαλούμε την υπουργό με πλήθος επιστολών (που όλες έμειναν αναπάντητες) να μας δώσει την άδεια πριν την παράδοση του business plan, διότι είμαστε εκτεθειμένοι απέναντι σε όλους τους εξωτερικούς κινδύνους και το 2020 θα μας βρει χωρίς δικαιώματα. Και ξαφνικά, το μοιραίο και αναμενόμενο. Μαθαίνουμε από τις εφημερίδες πως ιδιώτης αδειοδοτείται να κάνει νέα Ανώνυμη Εταιρεία Δικαιωμάτων. Ο χώρος –κατεστραμμένος ήδη από ιδιώτες και έχοντας ως όνειρο ένα διεθνή οργανισμό– αναστατώθηκε και άρχισε να διαμαρτύρεται βίαια. Κι έτσι βρισκόμαστε εδώ. Είμαστε όλοι ενωμένοι και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε».


Μετά τη μεγάλη συνέντευξη Τύπου ακολούθησε μικρή διαδήλωση προμήνυμα μεγαλύτερων κινητοποιήσεων με ένα και μοναδικό αίτημα: «Να αδειοδοτήσει η υπουργός Πολιτισμού την αυτοδιαχειριζόμενη Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ) άμεσα. Διαφορετικά θα οργανώσουμε τη σιωπή μας. Και όταν η μουσική μιας χώρας πάψει να ακούγεται, η σιωπή γίνεται εκκωφαντικότερη από κάθε μουσική. Και η σιωπή –όπως η μουσική– απλώνεται διεθνώς», υπογράμμισε ο Φοίβος Δεληβοριάς εκπροσωπώντας το Ασμα 450+.
Ή όπως πρότεινε σε ανοικτή επιστολή του δύο μέρες πριν τη συνέντευξη Τύπου ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου; «Να διοργανώσουμε μια, ή και παραπάνω, συναυλίες σε εξωτερικό χώρο, έτσι ώστε να μαζευτούν κάποια χρήματα για τους συναδέλφους εκείνους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, να επικοινωνήσουμε το πρόβλημα απευθείας στον κόσμο που μας στηρίζει, να στηρίξουμε το φρόνημα όλων μας, να ζεστάνουμε τις καρδιές μας με την αίσθηση της αλληλεγγύης.
Αν είμαστε ενωμένοι, κανένας ιδιώτης δεν θα μπορέσει να κάνει παιγνίδι στο χώρο των πνευματικών μας δικαιωμάτων. Πάμε στοίχημαν;»

Ζωή Γεωργούλα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet