
Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς το 3ο Συνέδριό του, τον Μάιο του 2020, με τη φιλοδοξία να συνθέσει τα απελευθερωτικά μηνύματα της Αριστεράς, με τις ανάγκες της καθημερινότητας, με την ανάγκη για πειστικές και συνάμα ρεαλιστικές πολιτικές απαντήσεις. Με στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου ανοιχτού, ριζοσπαστικού και δημοκρατικού κόμματος της Σύγχρονης Αριστεράς, ικανού να διαμορφώσει τους όρους μιας νέας προοδευτικής, πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας.
Κρίσιμη επιλογή αποτελεί η Προγραμματική Ανασύνταξη του κόμματος, επιλογή που συνδέεται ευθέως με το περιεχόμενο της πολιτικής, με τη δομή και την οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, τον τρόπο λήψης των αποφάσεων, το ρόλο των προσώπων. Συνδέεται, επίσης, με την ευθύνη της αποτελεσματικής και αξιόπιστης άσκησης των αντιπολιτευτικών δράσεων και τη διατύπωση συγκροτημένης απάντησης απέναντι στον ακραίο νεοσυντηρητισμό και νεοφιλελευθερισμό της σημερινής κυβέρνησης.
Με ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθορίστηκε το πλαίσιο για την κατάρτιση του Προγράμματος του κόμματος.
Πλαίσιο Κατάρτισης ΠρογράμματοςΣύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου: «Η κατάρτιση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια συνεχής, δυναμική, ζωντανή και πολύπλευρη διαδικασία στην οποία συμμετέχουν κατεξοχήν τα μέλη και τα όργανα του κόμματος. Τελικός σταθμός αυτής της διαδικασίας είναι οι επόμενες εθνικές εκλογές, ωστόσο για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει να υλοποιηθούν κάποια ενδιάμεσα στάδια - παραδοτέα. Το πρώτο εξ αυτών είναι ένα βασικό, ταυτοτικού και αξιακού χαρακτήρα κείμενο με ευδιάκριτες τομές και παρεμβάσεις που θα εγκριθεί από το επόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια αυτό το κείμενο θα εμπλουτιστεί και εξειδικευτεί περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, ώστε να διαμορφωθεί σταδιακά σε προεκλογικό και κυβερνητικό πρόγραμμα».
Διαδικασία Κατάρτισης του ΠρογράμματοςΤο πρωτογενές υλικό για τη συγγραφή του προγράμματος θα προκύψει από συνεισφορές των οργάνων του κόμματος (τμήματα, ΕΠΕΚΕ) και θα εμπλουτίζεται με τις συνεισφορές ειδικών και επιστημόνων, θεματικών συνδιασκέψεων και συνεδρίων, διαβουλεύσεων με κοινωνικούς φορείς κλπ.
Με ευθύνη του οργανωτικού σχήματος κατάρτισης του προγράμματος, οι συνεισφορές θα ζητούνται κάθε φορά με δομημένο τρόπο ώστε να διευκολύνεται η επεξεργασία τους και η διάχυσή τους στους φίλους και τα μέλη του κόμματος.
Οργανωτικό ΣχήμαΤην ευθύνη κατάρτισης του προγράμματος έχει 15μελής Πολιτική Επιτροπή με επικεφαλής τον Γιώργο Σταθάκη. Την Πολιτική Επιτροπή υποστηρίζει 11μελής ομάδα εμπειρογνωμόνων εγνωσμένου πολιτικού και επιστημονικού κύρους. Την ευθύνη συγκέντρωσης, επεξεργασίας και επιμέλειας του ανωτέρου υλικού έχει 8μελής Ομάδα Περιεχομένου με συντονιστή τον Παναγιώτη Κορκολή. Η Ομάδα Περιεχομένου αναφέρεται στην Πολιτική Επιτροπή.
Βασική Δομή 1ου Παραδοτέου προς έγκριση από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Το 1ο Παραδοτέο (βασικό, ταυτοτικού και αξιακού χαρακτήρα κείμενο) χωρίζεται σε 7 βασικούς άξονες πολιτικής: Προοίμιο, 1. Η Ευρώπη που θέλουμε, 2. Δημοσιονομική Ισορροπία - Φορολογική Πολιτική, 3. Προς ένα Νέο Μοντέλο Ανάπτυξης και Αντιμετώπισης της Κλιματικής Κρίσης, 4. Εργασία και Κοινωνικό Κράτος, 5. Μετασχηματισμός του Κράτους – Δημοκρατία, 6. Δικαιώματα - Ελευθερίες και 7. Εξωτερική Πολιτική – Ασφάλεια.
Τα Τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ και οι ΕΠΕΚΕ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έχουν κληθεί να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση του παραπάνω κειμένου – ήδη έχουν ανταποκριθεί, στη βάση του παρακάτω συγκεκριμένου ερωτηματολογίου:
• Ποιες αξίες θεωρείτε ότι πρέπει να υπηρετεί η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα ευθύνης σας;
• Ποια πιστεύετε ότι είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας καθώς και των επόμενων χρόνων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς στον τομέα ευθύνης σας;
• Ποιοι πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι βασικοί στόχοι της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη κυβερνητική θητεία στον τομέα ευθύνης σας;
• Επιλέξτε μέχρι τρεις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα ευθύνης σας οι οποίες ξεκίνησαν ή/και ολοκληρώθηκαν στη διάρκεια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και υπηρετούσαν τις παραπάνω αξίες.
• Επιλέξτε μέχρι τρεις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα ευθύνης σας τις οποίες πρέπει να προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη κυβερνητική του θητεία και οι οποίες υπηρετούν τις παραπάνω αξίες και εκπληρώνουν τους παραπάνω στόχους.
ΧρονοδιάγραμμαΣύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Πολιτική Επιτροπή Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ολοκληρώσει το προγραμματικό κείμενο περί τα μέσα Μαρτίου. Το κείμενο αυτό, η Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ και ο απολογισμός της Κεντρικής Επιτροπής, συγκροτούν τις θέσεις με βάση τις οποίες θα διεξαχθεί ο προσυνεδριακός διάλογος.
Αποτελεί γεγονός, ότι τρεις κεντρικοί προγραμματικοί άξονες πυροδοτούν, σε όλο τον κόσμο – και στην Ελλάδα, μεγάλες και αναπάντεχες κινητοποιήσεις: οι ανισότητες, η κλιματική κρίση και το προσφυγικό. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι η κατάρτιση του προγράμματος προϋποθέτει έναν ουσιαστικό, σοβαρό και γενναίο απολογισμό της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, με έμφαση στην πορεία του από το 2012 έως και σήμερα. Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται ότι θα συμβάλει και το Διεθνές Συνέδριο για την αποτίμηση της «Πρώτης φοράς Αριστερά» και τη διεθνή εμπειρία Προοδευτικής Διακυβέρνησης, το οποίο θα διεξαχθεί το τριήμερο 2-4 Απριλίου 2020.
Ήδη, στον δημόσιο χώρο της Αριστεράς, με αφορμή το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για έναν κριτικό αναστοχασμό της κυβερνητικής του θητείας. Ο διάλογος θέτει εκ των πραγμάτων και τα κομβικά ζητήματα για τη στρατηγική της Αριστεράς, όπως ο μετασχηματισμός του κράτους, η διαχείριση του χρέους, σε εθνικό, πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, η κρίση της δημοκρατίας και η βιοπολιτική, η προοπτική της Ευρώπης στους παγκόσμιους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, η γεωπολιτική θέση και ο ρόλος της Ελλάδας στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων και την Ανατολική Μεσόγειο. Κυρίαρχη ασφαλώς θέση έχουν, επίσης, το κοινωνικό ζήτημα, το νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης, η 4η βιομηχανική επανάσταση, η κλιματική αλλαγή, η πράσινη ανάπτυξη, τα οικονομικά της εργασίας, τα ατομικά, τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα, καθώς και τα προβλήματα της κοινωνικής αναπαραγωγής με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.
Μέλη και στελέχη όλων των αποχρώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα πράγμα συμφωνούν: «Η ποιότητα των προγραμματικών επεξεργασιών και του προσυνεδριακού διαλόγου θα καθορίσουν τη φυσιογνωμία, και το εύρος της συνθετικής πολιτικής ενότητας του κόμματος. Από αυτά θα εξαρτηθούν η στέρεη οικοδόμηση κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών, η ανάκτηση της ιδεολογικής και πολιτικής ηγεμονίας, η διαμόρφωση της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης και, τελικά, η νικηφόρα προοπτική της κοινωνικής πλειοψηφίας».
Μαρίνος Μουζακίτης