Το σύνολο της δεξιάς, ΝΔ και Ελληνικής Λύσης, κατάργησε την απλή αναλογική. Με πολλούς τρόπους, η κυβέρνηση αποκάλυψε όχι απλώς την αντιδημοκρατική και θεσμικά αυταρχική της αντίληψη, αλλά και το φόβο της μπροστά στις διεργασίες που δρομολογούσε η απλή, που την απωθούσαν στην αντιπολίτευση. Η επιχειρηματολογία του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη δεν περιοριζόταν μόνο στο να αποδείξει ότι η απλή αναλογική δεν εξασφαλίζει τη σταθερότητα διακυβέρνησης, αλλά επιστράτευσε επιχειρήματα κατασυκοφάντησής της, όπως ότι ευθύνεται για την άνοδο του Χίτλερ!
Όφειλε να πάρει στα σοβαρά την απειλή, επιχειρώντας να την εξουδετερώσει, που εμπεριέχει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που δια του Αλέξη Τσίπρα υποστήριξε ότι “η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές και θα είναι η θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη των δυνάμεων της Αριστεράς, καθώς και όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων”.
Οι τοποθετήσεις των κομμάτων που απευθύνεται η πρόταση Τσίπρα ποικίλλουν. Το ΚΙΝΑΛ απέρριψε ως αντισυνταγματική την κυβερνητική πρόταση, για το άρθρο που μπλοκάρει τη συγκρότηση συνασπισμών. Η Φ. Γεννηματά σημείωσε ότι “ο κ. Μητσοτάκης με αυτήν του την επιλογή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου... Φαντάζεται τζούφιες εκλογές με την απλή αναλογική. Μπορεί να είναι όμως η πρώτη αυταπάτη του”. Και επεσήμανε: “ο ελληνικός λαός θα αναζητήσει μια τεκμηριωμένη πρόταση, πραγματικά προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας και εμείς εργαζόμαστε συστηματικά γι’ αυτό”.
Η ανάλυση του ΚΚΕ δεν είχε νέα στοιχεία πλην χτυπητών αντιφάσεων. Για παράδειγμα, ο Μ. Συνταχάκης χαρακτήρισε παιχνίδι την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, παρότι το ΚΚΕ δίνει μάχη για την άδολη αναλογική. Χαρακτηριστικά, ο Δ. Κουτσούμπας θα υποστηρίξει ότι “το κλειδί για το λαό δεν βρίσκεται στο εκλογικό σύστημα, αφού... οι κυβερνήσεις που θα προκύπτουν, πολυκομματικές ή μονοκομματικές θα εφαρμόζουν πολιτικές εις βάρος του λαού”. Και βέβαια, πρότεινε το μεγάλο συνασπισμό, ως ιδανική λύση.
Το ΜΕΡΑ25, δια του προέδρου του Γ. Βαρουφάκη, φαίνεται ότι επέλεξε την αντιπαλότητα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και μιμήθηκε το... ΚΚΕ. Η κυβέρνηση να συγκροτηθεί από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ! Πρόκειται για μια πρόταση που δεν θα αντέξει εύκολα το επόμενο δύσκολο διάστημα. Είναι καταφανώς θέση ασταθούς ισορροπίας.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet