Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας

 

Η έκθεση ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ το λεύκωμα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία

Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, η έκθεση «Βάλ’τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας» άνοιξε και πάλι τις πόρτες της για το κοινό στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, για δέκα μέρες, με τη συμμετοχή φέτος 100 δημιουργών.
Την ίδια ημέρα, ωστόσο, τη συλλογική αυτή προσπάθεια επεδίωξαν να αμαυρώσουν κάποιος/-οι. Τα έργα που βανδαλίστηκαν, όμως, ήδη έχουν αντικατασταθεί. Για το βανδαλισμό των αντιφασιστικών έργων, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και η οργάνωση πολιτών HumanRights360 ανακοίνωσαν: «H καμπάνια αυτή είναι μέρος του αγώνα ώστε να γίνουν ευρέως γνωστά τα εγκλήματα που σχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή. Αν κάποιος/οι θεωρούν ότι χαράσσοντας αλφάδια πάνω σε πίνακες και καταστρέφοντας τα έργα καλλιτεχνών, συνεισφέρουν στον αντιφασιστικό αγώνα, θα τους προτείναμε να το ξανασκεφτούν».
Τον Μάρτιο του 2019, χιλιάδες επισκέπτες πέρασαν από την πρώτη έκθεση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας «Βάλ’τους Χ», δηλώνοντας έτσι ότι η ρατσιστική βία μας αφορά όλες και όλους και δεν πρέπει να μένει στο σκοτάδι.
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, έκτοτε η καμπάνια ταξίδεψε σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, στα οποία επίσης έχουν καταγραφεί περιστατικά, με σκοπό τη μεγαλύτερη διάχυση της πληροφορίας αλλά και με δεδομένο ότι ο ρατσισμός και η εκδήλωση ακραίων στάσεων απέναντι σε ανθρώπους, δυστυχώς, υπήρξε στην Ελλάδα γενικευμένη πρακτική ενώ, βέβαια, περιστατικά συμβαίνουν και καταγράφονται ακόμα και σήμερα.
Αναγνωρίζοντας ότι το 2019 θα αποτελούσε κομβική χρονιά για την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, αφού έφερε στο φως δεκάδες ρατσιστικά εγκλήματα, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ Παράρτημα της Ελλάδας και η οργάνωση HumanRights360, με κοινή τους πρωτοβουλία, κατέγραψαν με την καμπάνια τους σε όλη την Ελλάδα 100 επιθέσεις, προσπαθώντας να αναδείξουν παράλληλα και τη συνάφεια με τα τάγματα εφόδου και της πρακτικές της Χρυσής Αυγής. Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται και στο λεύκωμα της έκθεσης, ζήτησαν από Έλληνες δημιουργούς οπτικής εικόνας να τις αποτυπώσουν ο καθένας με την προσωπική του ματιά. Έτσι «οι δημιουργοί λειτούργησαν άλλοτε σαν “φωτορεπόρτερ” που κατέγραψαν πιστά το γεγονός και άλλοτε σαν εξπρεσιονιστές ζωγράφοι που προσπάθησαν να το κατανοήσουν, να το ερμηνεύσουν και να αποτυπώσουν τη δική τους “κραυγή” απέναντι στη ρατσιστική βία». Τελευταία τους πράξη ήταν η πρόσκληση καλλιτεχνών και σκιτσογράφων από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, προκειμένου να σκιτσάρουν τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής κατά τη διάρκεια των απολογιών τους, τον Ιούλιο του 2019, «δίνοντας έτσι ένα συναρπαστικό οπτικό υλικό από μια δίκη που μοιάζει αθέατη για τα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ».
Ο χάρτης που δημιουργήθηκε (βλ. https://valtousx.gr/) αποτυπώνει τόσο τις επιθέσεις όσο και τις ιστορίες που βρίσκονται πίσω από αυτές. Με ένα κλικ πάνω στα σημεία του χάρτη, ο επισκέπτης συνειδητοποιεί ότι το κάθε σημείο δεν είναι απλώς μια διεύθυνση, αλλά ένας τόπος βίας, ένα σημείο όπου μια βίαιη υπόθεση έλαβε χώρα στις γειτονιές της Αθήνας, δίπλα μας.
Τόσο οι επιθέσεις όσο και οι απολογίες έχουν αποτυπωθεί στο ομώνυμο λεύκωμα «Βάλ’τους Χ - Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπος». Το λεύκωμα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία από τα τέλη του Νοέμβρη 2019 και το κοινό θα μπορεί να το προμηθευτεί και κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Όλα τα έσοδα του λευκώματος διατίθενται για την υποστήριξη των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Έως την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, από τις 11πμ έως τις 10μμ, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων - Αίθουσα «Νέοι Φούρνοι». Είσοδος ελεύθερη.
rosalux.gr/el/event/ekthesi-val-toys-h
www.humanrights360.org/el
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet