Αγώνας εν εξελίξει για την κοινωνία και τον ΣΥΡΙΖΑ


Ο Ερημίτης στην Κέρκυρα, ένας υγρότοπος με πλούσια χλωρίδα.

Του Ορέστη Φ. Αθανασίου

Τρία σχέδια συμφωνίας είχαν δημοσιοποιηθεί έως το απόγευμα της Παρασκευής στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές. Το τελευταίο κεφάλαιο και των τριών κειμένων αναφέρεται στις ιδιωτικοποιήσεις. Τα τρία κείμενα έχουν διαφορές που αξίζει να επισημανθούν.
Στο πρώτο κείμενο, τη Δευτέρα, η κυβέρνηση συμπεριλάμβανε πέντε όρους όσον αφορά την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων (ελάχιστο επίπεδο επενδύσεων για κάθε ιδιωτικοποίηση, προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, συμμετοχή του Δημοσίου με «ένα σημαντικό (πιθανώς μειοψηφικό) ποσοστό», προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς) και προβλεπόταν μια αξιοσημείωτη αύξηση της πρόβλεψης εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις (επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ στην τριετία 2015-2017). Αύξηση που δεν μπορεί να καλυφθεί από τις «γνωστές» πια ιδιωτικοποιήσεις (περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και «Ελ. Βενιζέλος»).
Το κείμενο των «θεσμών» που κατατέθηκε στο Eurogroup της Πέμπτης, διέγραφε τους πέντε όρους, προέβλεπε δεσμευτικές ημερομηνίες για την πώληση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ «χωρίς ουσιαστική μεταβολή στους όρους των διαγωνισμών» και ζητούσε από την κυβέρνηση να πουλήσει και το μερίδιο του Δημοσίου στον ΟΤΕ. Δεν είναι σαφές αν υπήρχε παράρτημα με διαφορετικές εκτιμήσεις για τα έσοδα.
Η «ρελάνς» της κυβέρνησης την επόμενη μέρα προχωρούσε ακόμη παραπέρα: αποδεχόταν τη διατύπωση των «θεσμών» πως «το ΤΑΙΠΕΔ θα εγκρίνει το σχέδιο για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων το οποίο περιλαμβάνει προς ιδιωτικοποίηση όλα τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν σ’ αυτό την 31/12/2014 και (το σχέδιο αυτό) θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο», δεσμευόταν πως θα προωθήσει όλες τις εκκρεμείς ενέργειες για την προώθηση των συγκεκριμένων ιδιωτικοποιήσεων (αφαιρώντας τον ΟΤΕ) αλλά δεν ανέφερε τους πέντε όρους.

Καινούργια ερωτήματα

Όλα αυτά σήμερα μπορεί να είναι πλέον ιστορία και το ενδεχόμενο συμφωνίας να είναι διαφορετικό ή να περιέχει κάποια ανταλλάγματα. Αλλά δύσκολα θα έχει αλλάξει ως προς το βασικό του πυρήνα.
Οπότε, τα καινούργια ερωτήματα που προκύπτουν είναι δύο: από πού θα προκύψουν τα επιπλέον έσοδα και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την αφαίρεση των πέντε όρων που αναφέρονταν στο πρώτο κείμενο.
Η πιο πιθανή απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι πώς θα προκύψουν από το λεγόμενο «land development», την πώληση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, και στο δεύτερο πως η αφαίρεση αυτών των όρων διευκολύνει αυτήν την επιδίωξη των δανειστών. Γιατί τα έσοδα από Ελληνικό, ακόμη κι αν προχωρήσει όπως θέλει το ΤΑΙΠΕΔ και η Lamda, δεν αρκούν. Ούτε αν προστεθούν σ’ αυτά τα 95 εκατ. ευρώ από την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης εφόσον βρεθεί τρόπος παράκαμψης της απορριπτικής απόφασης του ΣτΕ (και αυτό διευκολύνεται με την αφαίρεση των όρων που αναφέρονται στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς).
Αν υπάρχει κάποιος νέος κατάλογος προς πώληση ακινήτων, σίγουρα εκεί θα φιγουράρουν δύο εκτάσεις, για την προστασία των οποίων τα προηγούμενα χρόνια οι τοπικές κοινωνίες και ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν αγώνες: τα 490 στρέμματα στη Βόρεια Κέρκυρα, στην περιοχή «Ερημίτης» και τα 1.615 στρέμματα της Αφάντου στη Ρόδο. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με περιοχές που έχουν πωληθεί σε ξένα fund με στόχο την κατασκευή πολυτελών ξενοδοχείων και κατοικιών και εγκαταστάσεων για τον ελλιμενισμό μεγάλων τουριστικών σκαφών. Και για τις δύο είχαν υποβληθεί προσφυγές στο ΣτΕ από τοπικούς φορείς.

Υφαρπαγή γης

Για την Αφάντου, το δικαστήριο το Μάιο απέρριψε το τροποποιημένο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο μπλοκάροντας έτσι την επένδυση, ενώ οι αντίστοιχες προσφυγές για τον Ερημίτη έχουν απορριφθεί εκτός από μία που εκκρεμεί. Στην Αφάντου, το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης έχει παραχωρηθεί για διάστημα 50 ετών σε έναν Ελληνοαμερικανό που φιλοδοξεί να φτιάξει, αναβιώνοντας ένα σχέδιο που υπήρχε από την εποχή της χούντας, γήπεδα γκολφ, ξενοδοχεία και βίλες. Αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ, το ΤΑΙΠΕΔ έσπευσε να ανακοινώσει πως «δεν τίθεται θέμα κωλύματος» και το σχέδιο θα υποβληθεί εκ νέου.
Στην Κέρκυρα δεν πρόκειται απλώς για μια πολύ όμορφη παραλία αλλά για μια περιοχή με πλούσια χλωρίδα που έχει εξαφανιστεί από το υπόλοιπο νησί και έναν υγρότοπο στον οποίο ζει ένα είδος βίδρας. Είναι ουσιαστικά το μόνο κομμάτι της Κέρκυρας που δεν έχει καταστραφεί από την τουριστική «αξιοποίηση».
Η μόνη διαφορά είναι πως στην περίπτωση της Ρόδου ο Δήμος ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ στην Κέρκυρα ο Δήμος και η Περιφέρεια Ιονίου (που διοικούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ) όχι μόνο τις απέρριψαν αλλά διακηρύττουν πως δεν πρόκειται να εγκρίνουν οποιαδήποτε μελέτη θέλοντας να αποτρέψουν την τσιμεντοποίηση και την καταστροφή που θα σημάνει η παραχώρησή της στη εταιρεία NCH Capital για… 99 χρόνια. Πρόκειται για δύο κλασικές περιπτώσεις «υφαρπαγής γης» όπως τις περιγράφει με πολλά παραδείγματα και θεωρητική τεκμηρίωση ο Κωστής Χατζημιχάλης στο βιβλίο του «Κρίση χρέους και υφαρπαγή γης», εκδόσεις ΚΨΜ.
Δεν είναι οι Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων, ενώ στην Πελοπόννησο το «παράδειγμα» του Costa Navarino ετοιμάζονται να ακολουθήσουν και άλλοι επιχειρηματίες.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησαν στους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν. «Όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή, θα προτιμήσουμε να τοποθετηθούμε ως πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ με το μάτι στραμμένο στις επόμενες γενιές και τις αρχές του κόμματός μας και όχι στους σημερινούς εκβιασμούς των δανειστών» αναφέρουν σε πρόσφατη κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές Κέρκυρας του μοναδικές περιπτώσεις που η γη στην Ελλάδα γίνεται η εύκολη και προσοδοφόρα καταφυγή του κεφαλαίου σε περιόδους κρίσης. Στη Ρόδο, υπάρχουν και άλλα σχέδια για την κατασκευή τεράστιων ξενοδοχείων, στο Κάβο Σίδερο προχωρά το σχέδιο της Minoan Group μετά την έγκριση του Ειδικού ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη και Στέφανος Σαμοΐλης. Και αυτό είναι που κρατάμε ως αχτίδα αισιοδοξίας για τις μέρες που έρχονται.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet