Οι τραγικοί χειρισμοί του Λευτέρη Αυγενάκη, και κατά συνέπεια της κυβέρνησης, στην υπόθεση της πιθανής συνιδιοκτησίας του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, μίας δηλαδή ποδοσφαιρικής υπόθεσης, όχι μόνο απειλεί την κυβερνητική συνοχή αλλά αποκαλύπτει την προχειρότητα με την οποία προσεγγίζει τα ζητήματα το Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το περιβάλλον του.
Η εισήγηση (και όχι απόφαση) της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για υποβιβασμό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και της ΠΑΕ Ξάνθης λόγω συνιδιοκτησίας δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά φαίνεται ότι προετοιμάστηκε μεθοδικά από την πλευρά του υπουργείου Αθλητισμού, άγνωστο με ποια τελική επιδίωξη. Αιφνιδιαστικά, ο Λευτέρης Αυγενάκης αντικατέστησε δύο μέλη της Επιτροπής λίγο πριν λάβει χώρα η κρίσιμη συνεδρίαση. Μάλιστα, δεν συμμορφώθηκε, ως όφειλε, με το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Βασιλειάδη), αλλά κινήθηκε στο παρασκήνιο με κύριο στόχο να εξασφαλίσει μυστικότητα, άρα και να αποφύγει τις αντιδράσεις.
Η πλευρά του υπουργείου ισχυρίστηκε ότι η ευθύνη ανήκει στην προηγούμενη ηγεσία κυρίως για το λόγο ότι ο Γιώργος Βασιλειάδης δεν είχε ορίσει πρόεδρο για την Επιτροπή. Ωστόσο, με τις εκλογές να εξαγγέλλονται ξαφνικά μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, χρονικά περιθώρια δεν υπήρχαν. Ακόμα και αν έβρισκε υποψήφιο ο Βασιλειάδης, οι πάντες θα έλεγαν ότι θα προσπαθούσε με την επιλογή του να δεσμεύει την επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Φαρ ουέστ ενόψειΌλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Στο παρόν η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί την πολύ μεγάλη σύγκρουση του Ολυμπιακού ή με τον ΠΑΟΚ, η, για να είμαστε πιο ακριβείς, του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Ιβάν Σαββίδη και των οπαδικών στρατών τους που έχουν αναλάβει τις τελευταίες ημέρες να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Απειλές, επιθέσεις, μηνύματα στα social media. Kοινώς, ελεγχόμενη τρομοκρατία.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι αιφνιδιάστηκε από την ποσότητα αλλά και την... ποιότητα της αντίδρασης του ΠΑΟΚ. «Θυσίασε» σχετικά εύκολα τον Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος με μία απαράδεκτη δήλωση ουσιαστικά εκβίασε για εξέλιξη υπέρ του Δικεφάλου του Βορρά, ωστόσο ελάχιστα λεπτά μετά τη διαγραφή του καβαλιώτη ευρωβουλευτή, πήρε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση που αξίωνε ο διαγραφείς πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας.
Η τροπολογία που ήρθε στη Βουλή προς ψήφιση την επόμενη ημέρα (με βαρύγδουπες διατυπώσεις από την υπουργό Λίνα Μενδώνη, που προφανώς δεν έχει ιδέα για το αντικείμενο) πρώτον μπορεί να χαρακτηριστεί άνετα ως φωτογραφική και δεύτερον παραβιάζει ωμά το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Υπερψήφιστηκε μεν (έστω και χωρίς την ψήφο του... πολύ Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος φρόντισε να κάνει επίδειξη δύναμης στον Κυριάκο Μητσοτάκη), ωστόσο η τύχη της αμφισβητείται. Πως θα εφαρμοστεί, πότε θα εφαρμοστεί και από ποια ΕΠΟ θα εφαρμοστεί.
Με την εν γένει αντιμετώπιση, η κυβερνητική πλευρά κατάφερε κάτι ασύλληπτο. Να μπει στο στόχαστρο και του Μαρινάκη (Ολυμπιακός) και του Σαββίδη (ΠΑΟΚ). Κάπως έτσι παρακολουθήσαμε, με κάποια έκπληξη είναι η αλήθεια, το κανάλι του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού να φιλοξενεί ρεπορτάζ για πιθανή μείωση των συντάξεων με το νέο νόμο Βρούτση και τα μέσα του Σαββίδη να ξιφουλκούν κατά της κυβέρνησης. Σχεδόν ταυτόχρονα, το ίδιο βράδυ (Τρίτης).
Επικοινωνιακό πυροτέχνημαΑπό το βήμα της βουλής την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε μία επικοινωνιακή ρελάνς κάνοντας λόγο για την υπογραφή επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου με την συνδρομή της UEFA και της FIFA. Πρόκειται πιθανότατα για πυροτέχνημα που εκτοξεύτηκε για να επέλθει προσωρινή ηρεμία. Το ίδιο ισχύει και για την απειλή για διακοπή του πρωταθλήματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ��χέσεις διαπλοκής που δεν του επιτρέπουν να δράσει θεσμικά ως οφείλει. Είναι σωστή παρατήρηση. Όμως σωστή είναι και η παρατήρηση ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πήρε κάποια μέτρα, δειλά πάντως, για τη βελτίωση της παρακμιακής κατάστασης που βιώνει το ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία 40 χρόνια.
Όπως και έχει, παρά τις επικοινωνιακές παράτες του πρωθυπουργού, τα δύσκολα για τον ίδιο, το κόμμα του και την κυβέρνηση βρίσκονται μπροστά. Για την πιθανότητα ρήξης με το συνήθη ύποπτο Αντώνη Σαμαρά προφανώς θα έχετε διαβάσει σε άλλες σελίδες της “Εποχής”. Ως προς την ουσία της ποδοσφαιρικής υπόθεσης σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ικανοποιηθούν και οι δύο διεκδικητές του τίτλου.
Πιθανή αφαίρεση βαθμών από τον ΠΑΟΚ θα ανοίξει το δρόμο στον Ολυμπιακό για επανάκτηση των σκήπτρων που είχε χάσει τις τελευταίες δύο σεζόν (έστω και αν το πρωτάθλημα θα κριθεί στη διαδικασία των πλέι οφ). Ταυτόχρονα, πιθανή τέτοια εξέλιξη αποτελεί casus belli για τον Ιβάν Σαββίδη και το όλο σύστημα που έχει εγκαθιδρύσει στη Βόρεια Ελλάδα (όχι μόνο μέσα από τον ΠΑΟΚ, αλλά και την εν γένει επιχειρηματική του δραστηριότητα).
Οι πρώτες προειδοποιητικές βολές “έπεσαν” στο γραφείο του βουλευτή Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρου Καλαφάτη από “αγανακτισμένους” οπαδούς που έγραψαν και φώναξαν συνθήματα. Περιέργως, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος ζήτησε να μην διωχθούν αυτοί που τον “επισκέφθηκαν”. Σωστή αντίδραση. Δεν είναι ώρα, άλλωστε, να προκαλούμε τον ιδιωτικό στρατό του ενός από τους δύο ολιγάρχες που είναι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας. Στο κάτω-κάτω και οι “στρατιώτες” έχουν δικαίωμα ψήφου.
Κάτι τελευταίο για τον επίλογο: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απείλησε με grexit. “Ποιους” είναι η ερώτηση. Μα αυτούς (ΠΑΕ) στους οποίους μείωσε τη φορολογία κατά 50% με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πριν από λίγες ημέρες.
Νίκος Γιαννόπουλος