«Πλωτά φράγματα» κατά προσφύγωνΑνέτοιμη να αντιμετωπίσει τις αυξημένες προσφυγικές ροές, καθώς την καθοδηγούσε η ψηφοθηρική ιδεοληψία και όχι η πραγματικότητα, η κυβέρνηση της ΝΔ προβαίνει σε κινήσεις απελπισίας, που θα ήταν κωμικοτραγικές, αν δεν ήταν απάνθρωπες και πολλαπλά επικίνδυνες.
Αντί να ρίξει το βάρος της στην αποσυμφόρηση των νησιών, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα μετακίνησης των προσφύγων στην ενδοχώρα, εμμένει στην αντίληψή της ότι το πρόβλημα θα λύσει το δόγμα της αποτροπής. Αυτό στηρίζεται σε μια πρακτική επιδείνωσης της θέσης των προσφύγων, ακόμα και αυτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, αφού, παρότι για αυτούς δεν ισχύει ο γεωγραφικός περιορισμός, παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά κατά χιλιάδες. Μόνο που αυτή ακριβώς η πρακτική επιδεινώνει και την κατάσταση όσων διαμένουν μόνιμα στα νησιά του Αιγαίου, που δέχονται το σύνολο σχεδόν των προσφυγικών ροών.
Πιο πρόσφατο εύρημα στο πεδίο αυτό, τα πλωτά φράγματα-σύνορα. Το μικρότερο πρόβλημα του σχεδίου είναι η προφανής αναποτελεσματικότητα. Το σοβαρότερο είναι ότι έρχεται σε άμεση αντίθεση με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, διαμορφώνοντας μια απεχθή για τη χώρα εικόνα διεθνώς. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «θα ήθελαν να καταλάβουν καλύτερα» περί τίνος πρόκειται, για να κρίνουν εάν «πρόκειται να είναι εμπόδιο στην αναζήτηση ασύλου» και εάν με αυτό «γίνεται σεβαστή η αρχή της μη επαναπροώθησης προσφύγων», υποδηλώνοντας ότι αυτά διακυβεύονται.
Εν τω μεταξύ, ο ευρωπαϊκός Τύπος μιλάει για «ακριβή και παράλογη ιδέα», για «κίνηση απελπισίας», ενώ η Ντόιτσε Βέλε συγκρίνει το φράγμα με το τείχος του Τραμπ.
Αλλά και στο εσωτερικό, η άμεση αντίδραση ήρθε κυρίως, αλλά όχι μόνο, από την αξιωματική αντιπολίτευση. Σε κοινή ανακοίνωση τριών τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ (Άμυνας, Νησιωτικής Πολιτικής, Μεταναστευτικής Πολιτικής ) το κυβερνητικό σχέδιο χαρακτηρίζεται «αποτρόπαιο» και «πράξη ντροπής, που προσβάλλει τον ανθρωπισμό, το αίσθημα αλληλεγγύης και τους διεθνείς κανόνες». Τονίζεται, επίσης, ο επικίνδυνος χαρακτήρας του, καθώς θα προκαλέσει προβλήματα στην ασφαλή ναυσιπλοΐα, ενώ είναι πιθανό να προσθέσει ένα ακόμα πρόβλημα προστριβών με την Τουρκία, καθώς τα πλωτά σύνορα μόνο σταθερά δεν μπορούν να είναι.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet