Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

«Η νυχτερίδα»




Μια κωμική οπερέτα σε τρεις πράξεις με μπαλέτο του Γιόχαν Στράους του νεότερου, είναι το έργο με το οποίο θα εορταστεί η επέτειος των 80 χρόνων λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς η διάσημη οπερέτα είναι το πρώτο έργο με το οποίο ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το μοναδικό ελληνικό λυρικό θέατρο στις 5 Μαρτίου 1940. Την έχουν ερμηνεύσει μερικοί από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της και έχει αγαπηθεί από το κοινό της. Είναι ένα έργο που θα μπορούσε να ειπωθεί ότι έχει «ελληνοποιηθεί» μέσα από την τόσο στενή ταύτισή του με τη μουσικοθεατρική ζωή της μεταπολεμικής Ελλάδας και ιδιαίτερα με εκείνη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Στο έργο όλα ξεκινούν από φάρσα που είχε γίνει στο παρελθόν: μετά από αποκριάτικο χορό ο δρ Φάλκε βρέθηκε να τριγυρνά στους δρόμους, μέρα μεσημέρι, μασκαρεμένος με κοστούμι νυχτερίδας. Υπεύθυνος ήταν ο Γκάμπριελ φον Άιζενσταϊν, στον οποίο ο Φάλκε αποφασίζει να ανταποδώσει τα ίσα κατά τη διάρκεια χορού που παραθέτει ο Ρώσος πρίγκιπας Ορλόφσκι. Άφθονη σαμπάνια και μάσκες φροντίζουν για κέφι, παρασύροντας τους πρωταγωνιστές σε σειρά παρεξηγήσεων. Η ιδιαιτέρως επιτυχημένη παραγωγή σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη –η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε το 2014 στο Ολύμπια– μεταφέρει τη δράση του έργου στα αστικά σαλόνια της Αθήνας και στις καμπάνες του Αστέρα Βουλιαγμένης, κατά τη δεκαετία του ’60. Έχοντας ξαναδουλέψει τη σκηνοθεσία, ο Αλέξανδρος Ευκλείδης μεταφέρει το πάρτι του Σοβιετικού πρέσβη Ορλόφσκι το βράδυ της 20ής Απριλίου 1967, παραμονή του στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Τη Νυχτερίδα διευθύνει ο ανερχόμενος μαέστρος Γιώργος Ζιάβρας. Στο καστ συναντούμε νεότερους και καταξιωμένους Έλληνες μονωδούς, όπως τους Δημήτρη Πακσόγλου, Νίκο Κοτενίδη, Γιάννη Καλύβα, Ελένη Καλένος, Άννα Στυλιανάκη, Άρτεμη Μπόγρη, Ταξιαρχούλα Κανάτη, Βασιλική Καραγιάννη, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Βασίλη Καβάγια, Χρήστο Κεχρή κ.ά. Τη μετάφραση του λιμπρέτου στα ελληνικά υπογράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος, συνεργάτιδα σκηνοθέτρια είναι η Αγγέλα-Κλεοπάτρα Σαρόγλου, τα σκηνικά υπογράφει ο Σωτήρης Στέλιος, τα κοστούμια η Αλεξία Θεοδωράκη, τη χορογραφία η Μαρία Κουσουνή και τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα. Τη χορωδία διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Στην εορταστική παράσταση της 5ης Μαρτίου 2020, ημέρα συμπλήρωσης των 80 ετών της ΕΛΣ, οι προσκεκλημένοι στο πάρτι του πρίγκιπα Ορλόφσκι θα αποτελέσουν ξεχωριστή έκπληξη.
Στις 7, 8, 9, 16, 19, 22, 23 Φεβρουαρίου & 5 Μαρτίου, στις 8μμ, Κυριακές στις 6.30μμ. Την 5η Μαρτίου στις 7μμ. Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Τιμές εισιτηρίων: από 15 έως 70 ευρώ, φοιτητικό, παιδικό 12 ευρώ.

 

«Into the woods»




Το πολυβραβευμένο μιούζικαλ «Into the woods» του κορυφαίου συνθέτη και στιχουργού Στίβεν Σόντχαϊμ και του σπουδαίου συγγραφέα Τζέιμς Λαπάιν παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Old Globe Theatre του Σαν Ντιέγκο το 1986 και έκτοτε έχει διαγράψει μια θεαματική πορεία χάρη στην αξεπέραστη μουσική του και το αριστοτεχνικό λιμπρέτο του. Τιμήθηκε με τρία βραβεία Τόνι το 1988, θριάμβευσε στο Μπρόντγουεϊ και στο Ουέστ Εντ, μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Ρομπ Μάρσαλ το 2014 και εξακολουθεί να μαγεύει το κοινό ανά τον κόσμο με τις συνεχείς επετειακές αναβιώσεις του. Η Κοκκινοσκουφίτσα, η Σταχτοπούτα, ο Τζακ και η φασολιά του, η Ραπουνζέλ μπλέκονται σε μια σκοτεινή́, σπονδυλωτή́ ιστορία που ανατρέπει τις γνωστές διαδρομές τους και εξελίσσεται απρόβλεπτα, ακριβώς όπως και η ζωή́.
Τη μουσική διεύθυνση και μουσική διδασκαλία έχει αναλάβει ο αρχιμουσικός Στάθης Σούλης, τη σκηνοθεσία και τη μετάφραση υπογράφει ο Δημήτρης Μπογδάνος, ενώ η απόδοση των στίχων είναι της Τζούλιας Διαμαντοπούλου. Τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Λίνας Πηγαδιώτη, η κινησιολογία του Κωνσταντίνου Κουνέλλα και οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη. Τον απαιτητικό ρόλο της Μάγισσας ερμηνεύει η δημοφιλής ηθοποιός και τραγουδίστρια Νάντια Κοντογεώργη, μια από τις πιο ταλαντούχες ερμηνεύτριες της γενιάς της. Μαζί της ένα σύνολο ταλαντούχων ερμηνευτών, οι Χαρά Κεφαλά, Αποστόλης Ψυχράμης, Μαρία Γράμψα, Δάφνη Δαυίδ, Λευτέρης Καλπακτσίδης, Ιωάννης Κοντέλλης, Θάνος Λέκκας, Δανάη Μουτσοπούλου, Δημήτρης Μπογδάνος, Όλγα Παπακωνσταντίνου και Λυδία Τζανουδάκη.
Στις 8, 9, 12, 13, 14, 15, 16 Φεβρουαρίου και 13, 14, 15, 16, 17 Μαΐου, στις 8.30μμ (Κυριακές στις 7μμ), στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τιμές εισιτηρίων: 15 και 20 ευρώ, φοιτητικό, παιδικό: 10 ευρώ.

H πολίτικη λύρα συναντά τη βιόλα ντα γκάμπα




Ο συγκινητικός και διαχρονικός ήχος της λύρας συνομιλεί με το φωτεινό και συνάμα επιβλητικό ηχόχρωμα της βιόλας ντα γκάμπα, σε έναν πρωτότυπο συνδυασμό μουσικών οργάνων που θα ακουστεί για πρώτη φορά στο πλαίσιο του νέου κύκλου εκδηλώσεων: Η λύρα στους αιώνες. Με αφετηρία το έργο Lachrimæ ή Επτά Δάκρυα του σπουδαίου άγγλου συνθέτη του 16ου αιώνα Τζον Ντόουλαντ (1563 - 1626), ο σολίστ της κωνσταντινουπολίτικης λύρας Σωκράτης Σινόπουλος συναντά το γαλλικό συγκρότημα παλαιάς μουσικής L’ Achéron που απαρτίζεται από τον Φρανσουά Ζουμπέρ-Καγιέ (σοπράνο βιόλα ντα γκάμπα), τη Λουσίλ Μπουλανζέ και τον Ανδρέα Λινό (τενόρο βιόλα ντα γκάμπα) καθώς και από τη Σάρα φαν Άουντενχαουφε (μπάσο βιόλα ντα γκάμπα). Στη συναυλία αυτή, ο Σινόπουλος, με τον πολύ ιδιαίτερο τρόπο της ερμηνείας του, αναλαμβάνει με τη λύρα του το ρόλο της πρώτης φωνής στο πεντάφωνο έργο του Ντόουλαντ, κομίζοντας σε αυτή την πρωτότυπη συνεργασία την ηχώ των μουσικών τρόπων της Ανατολής και των βυζαντινών ήχων.
Το έργο Lachrimæ ή Επτά δάκρυα (1604) αποτελείται από επτά μέρη, τα οποία ακολουθούν τη διαδρομή από τα σπαρακτικά δάκρυα της ερωτικής μελαγχολίας μέχρι τα ευσεβή δάκρυα του θεϊκού έρωτα και του μυστηριακού φωτισμού. Το project Lachrimæ Lyræ με τον Σωκράτη Σινόπουλο και το συγκρότημα L’ Achéron, που βασίζεται σε μια αρχική ιδέα του Ανδρέα Λινού, ηχογραφήθηκε το 2018 στο Αβαείο του Noirlac στη Γαλλία και εκδόθηκε σε ψηφιακό δίσκο το 2019.
Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Τιμές εισιτηρίων: 10 και 15 ευρώ, 7 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι).

Αναμνήσεις ενός κοριτσιού με τραγούδια Μίκη Θεοδωράκη




Το νέο αυτό σύνολο αποτελούν οι Παναγιώτης Πετράκης (τραγούδι), Δημήτρης Ανδρεάδης (πιάνο), Δημήτρης Παπαγγελίδης (κλασική κιθάρα), Στέφανος Θεοδωράκης - Παπαγγελίδης (κρουστά), Μαργαρίτα Θεοδωράκη (ανάγνωση κειμένων της), Μιχάλης Αλεξάκης (ηχοληψία) και Sophie Hayes (υπεύθυνη της παραγωγής συναυλιών).
Η παράσταση έχει τίτλο «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού» και βασίζεται σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που θα ερμηνεύσει ο Παναγιώτης Πετράκης και σε κείμενα της Μαργαρίτας Θεοδωράκη που θα διαβάσει η ίδια.
Τραγούδια που διατρέχουν όλη τη μουσική διαδρομή του Μίκη Θεοδωράκη, από τους «Λιποτάκτες» που έδωσαν και το όνομα στο μουσικό σύνολο μέχρι τα «Λυρικά» και από τις «Μικρές Κυκλάδες» μέχρι τα «Τραγούδια για τον Αλέξανδρο Παναγούλη». Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη έγραψε και διαβάζει κείμενα για την παιδική και εφηβική της ηλικία. Παράλληλα οικογενειακές φωτογραφίες που προβάλλονται σε οθόνη, ανατρέχουν στην περασμένη οικογενειακή ζωή.
Τις Δευτέρες 3 και 10 Φεβρουαρίου, στις 9μμ, στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα (Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής, είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13). Τιμή εισιτηρίων: 15 ευρώ με μπίρα ή κρασί.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet