Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
catana@freemail.gr

Phenomenon


Το διετές πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης Phenomenon περιλαμβάνει μία έκθεση στην Ανάφη, τη φιλοξενία των καλλιτεχνών, καθώς και την έκδοση ενός καταλόγου–αντικειμένου τέχνης. Οι συμμετέχοντες, δρώντας στην περιφέρεια, μας δείχνουν πώς η Τέχνη έχει τη δυνατότητα να προσφέρει γνώση και νέες εικαστικές εμπειρίες. Στόχος είναι η διερεύνηση του απειροελάχιστου χώρου μεταξύ αυτού που λέγεται και αυτού που φαίνεται, προκειμένου να ξεπεραστούν καθιερωμένες ιεραρχίες, να παραχθούν απρόσμενες συνδέεις και η καλλιτεχνική πράξη να αποτελέσει δημιουργία. Η έκθεση φιλοξενείται στο νεοκλασικό κτίριο του σχολείου στη Χώρα αλλά και σε εξωτερικούς χώρους. Καλλιτέχνες: Κ. Μπασάνος, A. Cesarco, D.G. Cramer, A. Detanico/ R. Lain, H. Epaminonda, Ν. Παπακωνσταντίνου. Θεωρητικοί: Τ. Domenech, W. Trontud. Η έκθεση λειτουργεί από τις 11 έως τις 19 Ιουλίου και η διοργάνωση είναι μια πρωτοβουλία της Συλλογής Kerenidis Pepe.
Πληροφορίες: www.phenomenon.fr

This is the Place,
Gentlemen!


Στο νέο σχέδιο - εγκατάσταση της Κατερίνας Στεφανιδάκη βλέπουμε χαρτιά που βρίσκονται στο έδαφος ή αιωρούνται, μαρτυρώντας την επίθεση, αναίρεση και συναρμογή των εικόνων, οι οποίες, μέσα από τις επιστρωματώσεις τους, δίνουν την εικόνα μιας πόλης υπό διάλυση. Διαφορετικές προοπτικές, καπνοί, ερείπια και επιχωματώσεις λειτουργούν ως εμπόδια της όρασης και χωρίς να είναι σαφές το γεωγραφικό στίγμα ή το αν η κατάρρευση είναι αποτέλεσμα ενός πολέμου ή μιας φυσικής καταστροφής. Το έργο εστιάζει στο θεατή, καθώς η δική του παρουσία είναι που συμπληρώνει τη συνθήκη της εγκατάστασης, τοποθετώντας τον στο επίκεντρο. Η έκθεση λειτουργεί έως τις 11 Ιουλίου. Ωράριο: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11π.μ. – 3μ.μ. και 5 – 8μ.μ., Τετάρτη 11π.μ. – 3μ.μ., Σάββατο 11π.μ. – 2μμ.
Zoumboulakies Galleries (Πλ. Κολωνακίου 20, Αθήνα, τηλ.: 2103608278)


Phantasmagoria

Η έκθεση Phantasmagoria είναι μία ιδιαίτερη εγκατάσταση, που θέλει να μετατρέψει το χώρο της γκαλερί σε «φαντασμαγορικό σόου». Ασπαζόμενος τις ανατρεπτικές απόψεις του Μπρετόν, ο οποίος υποστήριζε πως η έρευνα του ασυνείδητου οφείλει να παραμείνει ανοιχτή στους καλλιτέχνες, ώστε να μπορέσουν να αναζητήσουν το «θαυμαστό», ο Τάσος Παυλόπουλος παρουσιάζει για πρώτη φορά μια εγκατάσταση χιλιάδων σχεδίων πολλών δεκαετιών, η οποία συμπληρώνεται από πρωτοεμφανιζόμενα μπρούτζινα γλυπτά, καθώς και μια προβολή ενός «απίστευτα βαρετού» φιλμ. Η έκθεση λειτουργεί έως τις 31 Ιουλίου. Ωράριο: Δευτέρα 11π.μ. – 3μ.μ., Τρίτη έως Παρασκευή 11π.μ. – 7μ.μ., Σάββατο 11π.μ. – 3μ.μ.
Kalfayan Galleries (Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ.: 2107217679)

Πόλεις, μάσκες και κορμιά

Οι τρεις φωτογραφικές ενότητες του Γιάννη Βουλγαράκη στεγάζονται κάτω από τον τίτλο Πόλεις, Μάσκες και Κορμιά, που αποτελεί απόδοση στα ελληνικά της συλλογής διηγημάτων του Μισέλ Τουρνιέ, «Petites Proses». Στην πρώτη ενότητα, ο καλλιτέχνης επιχειρεί ένα ταξίδι στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, το Μεταξουργείο και τα Εξάρχεια. Περίπατοι και περιπλανήσεις στη πόλη μάς φέρνουν αντιμέτωπους με μια σειρά από νυχτερινές αποσπασματικές εικόνες, μιας Αθήνας των αισθήσεων και της φθοράς της γοητείας και της υποβάθμισης. Στις δύο επόμενες ενότητες, μελετώντας το ανθρώπινο σώμα, ο καλλιτέχνης διατυπώνει τη δική του προσέγγιση για το πώς ορίζεται το όμορφο και το άσχημο, το αληθινό και το ψεύτικο, αλλά και για το πώς το βλέμμα έχει μάθει να διακρίνει, ακολουθώντας συγκεκριμένα και βαθιά εδραιωμένα στερεότυπα. Η έκθεση διαρκεί έως τις 30 Ιουνίου. Ωράριο: Τετάρτη, Σάββατο 11π.μ. – 3μ.μ., Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11π.μ. – 2μ.μ. και 5 - 8.30μ.μ.
Εικαστικός Κύκλος (Καρνεάδου 20, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ.: 2107291642)

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet