** Ξυλοκόπημα της αστυνομίας στους πρόσφυγες διαδηλωτές. Ακροδεξιοί κυνηγούν ανενόχλητοι τους πρόσφυγες στα στενά της αγοράς.
** Η κυβέρνηση ακολουθεί συνειδητά μια πολιτική εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων σε άθλιες συνθήκες.

«Εδώ και 4 χρόνια σε όλα τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά καταγράφουμε άθλιες συνθήκες. Τους τελευταίους μήνες, η κατάσταση έχει γίνει ακόμα χειρότερη και αυτή τη στιγμή πάνω από 42.000 συνάνθρωποί μας διαβιούν σε κέντρα χωρητικότητας για μόλις 6.000. Η έλλειψη στέγης, υπηρεσιών υγείας, συνθηκών υγιεινής και μιας καλής καθημερινότητας έχει επιφέρει μεγάλη ταλαιπωρία, θανάτους και επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία των προσφύγων. Η αντίδρασή τους, λοιπόν, μπροστά σε αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη. Παρ’ όλα αυτά έχουν δείξει τρομερή ανεκτικότητα και υπομονή. Αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η προτεραιότητα που δόθηκε στην εξέταση ασύλου όσων ήρθαν μετά την πρωτοχρονιά, καθώς αυτοί εξετάζονται με το νέο νόμο, αφήνοντας την πλειονότητα σε δεύτερη μοίρα», εξηγεί στην «Εποχή» ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τους λόγους κινητοποίησης των προσφύγων στη Λέσβο την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να υλοποιήσει το σχεδόν αδύνατο στόχο της για αύξηση των επιστροφών (καθώς πρόκειται για πρόσφυγες), έστειλε οδηγία στα νησιά για προτεραιοποίηση των αιτήσεων ασύλου όσων υπάγονται στο νέο νόμο, που η ίδια έφερε πρόσφατα, φροντίζοντας να καθιστά την παροχή διεθνούς προστασίας πιο δύσκολη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των αιτούντων άσυλο, που κατά μέσο όρο βρίσκεται εγκλωβισμένη στα νησιά από 5 μήνες έως και 1 χρόνο, θα συνεχίσει να διαβιεί σε απάνθρωπες συνθήκες για όσο διάστημα κρίνει η κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί τους πολιτικούς της σκοπούς. Σημειώνεται ότι το 35% του προσφυγικού πληθυσμού στα νησιά είναι παιδιά, με τα 6 στα 10 να είναι κάτω των 12 ετών και το 15% εξ αυτών να είναι ασυνόδευτα ανήλικα. Ανήκουν, δηλαδή, στις ευάλωτες ομάδες που έχουν άρση του γεωγραφικού περιορισμού και θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, δυνατότητα που η κυβέρνηση αδικαιολόγητα δεν αξιοποιεί. Μόνο στο ΚΥΤ της Λέσβου αυτή τη στιγμή, βάσει των στοιχείων, υπάρχουν 3.500 άνθρωποι που θα μπορούσαν να γλιτώσουν από τις λάσπες της Μόριας.
Παρόλ’ αυτά, η καθημερινή εξαθλίωση για κάποια στελέχη της ΝΔ δεν φαίνεται να είναι αρκετός λόγος αγανάκτησης και διαμαρτυρίας, δηλώνοντας πως οι κινητοποιήσεις των προσφύγων ήταν υποκινούμενες από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις ΜΚΟ. «Τέτοιες δηλώσεις είναι το λιγότερο απαράδεκτες, τη στιγμή που η κυβέρνηση ακολουθεί συνειδητά μια πολιτική εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων σε άθλιες συνθήκες. Απόλυτη ευθύνη για τις εντάσεις στα νησιά φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ και τα τοπικά της στελέχη, που με τις πολιτικές επιλογές τους οδηγούν στην εξαθλίωση των προσφύγων και στην κλιμακούμενη ανασφάλεια των νησιωτών», απαντά ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορίνθου ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Azadi, azadi

Αναμενόμενα, λοιπόν, για τον υπόλοιπο κόσμο, πέραν της ΝΔ, τη Δευτέρα περίπου 2.000 πρόσφυγες από το ΚΥΤ της Μόριας φωνάζοντας «azadi, azadi» (ελευθερία, ελευθερία) και «Moria no good» (η Μόρια δεν είναι καλή) ξεκίνησαν να κατέβουν προς τη Μυτιλήνη, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τη νέα αδικία που υφίστανται.
Η αστυνομία προσπάθησε να τους εμποδίσει, ρίχνοντας δακρυγόνα, χωρίς προφανώς να ενδιαφερθεί για τυχόν επιπτώσεις στην ήδη επιβαρυμένη υγείας τους, για την οποία δεν έχουν καν πρόσβαση σε υπηρεσίες, αλλά ούτε και για το δικαίωμά τους στη διαμαρτυρία. Λόγω, βέβαια, του κυβερνητικού σχεδιασμού για εγκατάλειψη των προσφύγων στα νησιά, η πλειονότητα ζει σε σκηνές και παράγκες εκτός του ΚΥΤ, οπότε οι πρόσφυγες μπόρεσαν να παρακάμψουν το μπλόκο της αστυνομίας, φεύγοντας από τους ελαιώνες, και τελικά έφτασαν στο κέντρο της πόλης.
Γύρω τους μαζεύτηκαν και αλληλέγγυοι κάτοικοι που υποστήριξαν τη διαμαρτυρία τους και έπειτα από κάποια ώρα οι πρόσφυγες αποχώρησαν για να επιστρέψουν στο ΚΥΤ. «Η αστυνομία που τους συνόδευε, όμως, αντί να τους οδηγήσει από τον κάτω δρόμο, τους πέρασε μέσα από το χωριό της Μόριας. Το χωριό βλέποντας ξαφνικά τόσο κόσμο να περνά, ανησύχησε, δεν είχαν καμία ενημέρωση, άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες και επικράτησε μεγάλη αναστάτωση. Όταν ρωτήσανε τους αστυνομικούς γιατί πέρασαν τη διαδήλωση από εκεί, τους απάντησαν ότι αυτές τις εντολές είχαν», περιγράφει η Εριφύλη Χιωτέλλη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λέσβου «Με Πυξίδα τον Πολίτη», για την ακατανόητη στάση της αστυνομίας, που είχε ως αποτέλεσμα την πυροδότηση εντάσεων.
Ακόμα χειρότερη, αν και δυστυχώς συνήθης, ήταν η στάση της αστυνομίας την επόμενη μέρα, Τρίτη 4 του μηνός, όταν οι πρόσφυγες, λιγότεροι σε αριθμό, προέβησαν ξανά σε διαμαρτυρία έξω από το Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης, ζητώντας μάλιστα «συγγνώμη κόσμε της Λέσβου». «Τους κυνηγούσαν κυριολεκτικά με τις μηχανές και όποιον έβρισκαν, τον ξυλοκοπούσαν με τα γκλοπ, ήρθαμε αντιμέτωποι με αδιανόητες εικόνες για το νησί μας», αφηγείται ο Γιώργος Πάλλης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επικίνδυνη ακροδεξιά δράση



Αυτή η στάση της αστυνομίας, όπως και οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών της ΝΔ, αποτέλεσαν για ακόμη μια φορά άλλοθι για τη βίαιη δράση ακροδεξιών ομάδων στο νησί. Την Τρίτη, παράλληλα με το ξυλοκόπημα της αστυνομίας στους πρόσφυγες διαδηλωτές, την ίδια δράση ανέλαβαν, ανενόχλητοι από τις αρχές, και ακροδεξιοί, κυνηγώντας τους πρόσφυγες στα στενά της αγοράς.
Πιο πριν, τη Δευτέρα, είχαν ήδη δείξει τις προθέσεις τους, καθώς είχαν μαζευτεί γύρω από τη διαδήλωση και φώναζαν «ρίξτε τους στο ψαχνό» και «βαράτε τους», όπως σημειώνει η Εριφύλη Χιωτέλλη. Το ίδιο βράδυ, μετά το περιστατικό της επιστροφής στο ΚΥΤ μέσω του χωριού της Μόριας με απόφαση της αστυνομίας, και ενώ γινόταν κοινοτικό συμβούλιο, ομάδες ακροδεξιών βρέθηκαν στο χωριό, προσπαθώντας να ξεσηκώσουν τους κατοίκους. «Οι Μοριανοί αντέδρασαν προς αυτές τις ομάδες, καθώς δεν ήταν από το χωριό και δεν τους αφορούσε το ζήτημα, με αποτέλεσμα οι ακροδεξιοί να αρχίσουν να τους πετάνε ντομάτες. Έσπασαν επίσης αυτοκίνητα ανθρώπων που δουλεύουν σε ΜΚΟ και πιθανά ήταν και αυτοί που έβαλαν φωτιά στο εγκαταλελειμμένο σπίτι στο χωριό», σύμφωνα με την ίδια.
Συμπληρώνει δε πως από πλευράς αστυνομίας δεν υπήρξε καμία κινητοποίηση για αυτά τα γεγονότα, που είχαν ως αποκορύφωμα το βράδυ της Τρίτης «αυτές οι ακροδεξιές ομάδες να πάνε στο χωριό της Μόριας με ρόπαλα για να κάνουν περιφρούρηση και έλεγχο σε κάθε περαστικό, απαγορεύοντάς τους αλλιώς τη διέλευση. Παρότι ενημερώσαμε και την αστυνομία και τον εισαγγελέα, δεν ενδιαφέρθηκε κανείς και δεν έγινε τίποτα για να τους σταματήσουν. Αντίστοιχα, οι τοπικές αρχές προφανώς δεν κάνουν τίποτα, καθώς είναι οι ίδιοι που τόσο καιρό εξέθρεψαν αυτούς τους ακροδεξιούς και απλά τώρα ξέφυγαν από τον έλεγχό τους». Τελικά, αφού η ακροδεξιά δράση συνεχίστηκε επί δύο ημέρες, την Πέμπτη η αστυνομία αναγκάστηκε να προβεί σε συλλήψεις 7 ατόμων.

Αμήχανη αλληλεγγύη

Μπροστά σε αυτά τα επικίνδυνα, φασιστικά περιστατικά, ερώτημα και ζητούμενο είναι τι κάνει, ή πρέπει να κάνει, η πλευρά της αλληλεγγύης.
Το βράδυ της Τρίτης δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς πραγματοποίησαν αντιφασιστική πορεία στο νησί. Παρόλ’ αυτά, δεν παρατηρείται πιο οργανωμένη και μαζική δράση όλων των δυνάμεων της αριστεράς, μαζί και με τους πρόσφυγες. «Η αλήθεια είναι πως έτσι όπως είναι το κλίμα, ανησυχούμε να οργανώσουμε κοινές κινητοποιήσεις με τους πρόσφυγες, γιατί δεν ξέρουμε τι επίθεση μπορεί να δεχθούν και δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε. Όποτε, βέβαια, κινητοποιούνται οι ίδιοι, καλούμε σε συμπαράσταση. Η κατάσταση, όμως, είναι τόσο έκρυθμη που πρέπει να κατευνάσουμε τα πνεύματα και να δούμε τι θα κάνουμε με τις ακροδεξιές ομάδες που βγαίνουν με ρόπαλα. Η κοινωνία στο νησί έχει διχαστεί πλήρως και η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται επικίνδυνα», εξηγεί η Εριφύλη Χιωτέλλη.
Ταυτόχρονα, απ’ ό,τι φαίνεται το κυβερνητικό σχέδιο για διχασμό και χειραγώγηση της τοπικής κοινωνίας, με στόχο την αποδοχή των νέων κλειστών κέντρων, επιτυγχάνεται. «Γενικά η κοινή γνώμη βλέπουμε να σέρνεται στην αναζήτηση κάποιας ανακούφισης λόγω της αγωνίας που έχει και της πίεσης που έχει δεχθεί. Όταν η κυβέρνηση υπόσχεται στους κατοίκους της Μόριας ότι το ΚΥΤ θα κλείσει, αν φτιαχτεί κλειστό κέντρο, όπως καταλαβαίνετε δεν θα φέρουν αντίρρηση, γιατί πραγματικά έχει αλλάξει η ζωή τους όλα αυτά τα χρόνια. Αντίστοιχα, κάποιοι από φόβο, κάποιοι από παραπληροφόρηση, επίσης έχουν αρχίσει να δέχονται αυτό το σχέδιο, και βέβαια κάποιοι απλώς από απανθρωπιά. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, από την πλευρά της αλληλεγγύης να κινητοποιηθούμε και να γίνουν δημόσιες συζητήσεις και εκδηλώσεις, ώστε να μετατρέψουμε αυτή την κοινή γνώμη που παραπληροφορείται για το αν είναι πρόσφυγες αυτοί που έρχονται και γιατί έρχονται. Όπως αντίστοιχα και για την πραγματική δράση των ΜΚΟ, που το τελευταίο διάστημα έχουν στοχοποιηθεί», τονίζει ο Γιώργος Πάλλης.
Κινητοποίηση, βέβαια, που δεν πρέπει να γίνει μόνο στο πλαίσιο των νησιών, όπως υπενθυμίζεται από την Εριφύλη Χιωτέλλη, αλλά «πρέπει να ξεσηκωθεί κεντρικά μια κίνηση από όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να δείξουμε όλοι μαζί στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να διαλύει έτσι κοινωνίες και να στοχοποιεί ανθρώπους που ταυτόχρονα εξαθλιώνει». Προς το παρόν, αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής την Πέμπτη, προκειμένου να ενημερωθεί για το ζήτημα και να καταθέσει τις ενστάσεις της για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Η ευθύνη, όμως, για τα τεκταινόμενα στο προσφυγικό, σύμφωνα με τον Απόστολο Βεΐζη, βαραίνει όλους μας: «Δεν είναι ούτε μεταναστευτική, ούτε προσφυγική κρίση. Είναι πολιτική κρίση. Η άθλια κατάσταση που επικρατεί στα ΚΥΤ, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι διαχειρίσιμη, αν θέλουμε όντως να μην εξαθλιώνουμε τους ανθρώπους. Αυτή η εικόνα ντροπής εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας, άρα έχουμε όλοι ευθύνη ως κοινωνία να μην τους αφήσουμε να κάνουν αυτή την απάνθρωπη μεταχείριση στο όνομά μας».

 

 

Σήμα για ποινικοποίηση της αλληλεγγύης

Την ίδια ώρα που η κατάσταση στα νησιά είναι οριακή λόγω του κυνικού κυβερνητικού σχεδιασμού να χρησιμοποιήσει τις απάνθρωπες συνθήκες για αποτροπή και καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων, η κυβέρνηση βρήκε καινούργιο αποδιοπομπαίο τράγο να κρυφθεί από πίσω.
Το τελευταίο διάστημα την ευθύνη για τις αυξημένες προσφυγικές ροές και τη μη επιστροφή προσφύγων φέρουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), σύμφωνα με την κυβέρνηση. Προκειμένου, λοιπόν, να δείξει ότι χειρίζεται αποφασιστικά το ζήτημα, κατέθεσε και ψήφισε στη Βουλή τροπολογία βάσει της οποίας στο μητρώο των ΜΚΟ θα καταγράφονται πλήρως και όλα τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται ή συνεργάζονται μαζί τους.
Το πρώτο πρόβλημα που προκύπτει από αυτό, είναι ότι «η διάταξη έτσι όπως είναι γενικόλογα διατυπωμένη, είναι πιθανό να δίνει το δικαίωμα στην αστυνομία για έλεγχο και ενδεχομένως ακόμα και παρακολούθηση των φυσικών προσώπων των ΜΚΟ. Φοβόμαστε, δηλαδή, ότι πρόκειται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, που θα οδηγήσει σε αυθαιρεσίες», εξηγεί ο Γιώργος Ψυχογιός.
Συμπληρώνει δε πως δεύτερος κίνδυνος της διάταξης αποτελεί «η τυχόν ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και η αυστηροποίηση σε σημείο που θα εμποδίζεται η δράση των ΜΚΟ. Μητρώο οργανώσεων υπήρχε και πρέπει να υπάρχει, ώστε να έχουμε εικόνα για το τι συμβαίνει στο πεδίο και να γίνεται συντονισμός δράσης. Είναι άλλο αυτό και άλλο η στοχοποίηση συλλήβδην των ΜΚΟ, που ιδίως τα πρώτα χρόνια συνέβαλαν τα μέγιστα στο προσφυγικό».
Ο φόβος ότι πρόκειται για το πρώτο σήμα ποινικοποίησης της αλληλεγγύης, εκφράζεται και από τον Απόστολο Βεΐζη: «Η διαφάνεια, ο έλεγχος και η καταγραφή δεν πρέπει να μπερδεύεται με την ποινικοποίηση. Οι ΜΚΟ έχουμε ήδη καταγραφεί σε μητρώο και δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα με αυτό. Η κυβέρνηση τώρα προσπαθεί να ποινικοποιήσει την αλληλεγγύη, όπως έχουμε δει να γίνεται άλλωστε και πρότερα στην Ευρώπη, ξεκινώντας μέσω της απόδοσης στίγματος ότι υποκινούν καταστάσεις και καλλιεργούν αυτή την κακή κατάσταση στα νησιά. Στόχος της είναι έτσι να καλύψει τις πολιτικές επιλογές της, που έχουν φθάσει την κατάσταση σε οριακό σημείο και να φανεί ότι βάζει τάξη στο, ανύπαρκτο βέβαια, χάος των ΜΚΟ».
Υπενθυμίζει δε, απαντώντας στο στίγμα που πάει να κυριαρχήσει ότι οι ΜΚΟ θέλουν την άσχημη κατάσταση στο προσφυγικό, προκειμένου να παίρνουν χρηματοδοτήσεις, ότι «οι ΓΧΣ πήραμε την πολιτική απόφαση από την υπογραφή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και μετά να μη δεχθούμε χρηματοδότηση ούτε από ελληνικό κράτος, ούτε από ΕΕ».
Αντίστοιχα, όσον αφορά την αδιαφάνεια, τονίζει ότι «οι οργανώσεις που δουλεύουν στα ελληνικά νησιά είναι συνεργάτες της Ύπατης Αρμοστείας και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, με αναλυτικές καταστάσεις για τις χρηματοδοτήσεις τους, τις οποίες προφανώς γνωρίζουν οι ελληνικές κρατικές αρχές».
Η εν λόγω διάταξη βρίσκεται σε τροπολογία που καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε παρών, προκαλώντας εντύπωση για αυτή τη στάση. «Οι τροπολογίες μπορούν να ψηφιστούν ή να καταψηφιστούν στο σύνολό τους και όχι κατά άρθρο. Τη συγκεκριμένη τροπολογία δεν μπορούσαμε να την καταψηφίσουμε, καθώς περιελάμβανε διατάξεις που είναι απαραίτητες για τη χρηματοδότηση των δήμων που φιλοξενούν πρόσφυγες, ώστε να προχωρήσει και η ένταξή τους, κάτι που είχαμε απαιτήσει ως ΣΥΡΙΖΑ με όλους τους τρόπους. Προφανώς, βέβαια, διαφωνούμε και με τη διάταξη για τις ΜΚΟ, αλλά και για τα κλειστά κέντρα. Είμαστε σύμφωνοι με τη λειτουργία μόνο ανοιχτών δομών φιλοξενίας, η σύσταση και η λειτουργία ΠΡΟΚΕΚΑ δεν μπορεί να αποτελέσει το βασικό μοχλό για τη διαχείριση του προσφυγικού και δεν τη στηρίζουμε», εξηγεί ο Γιώργος Ψυχογιός.

 



Ανησυχίες και πάλι για την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας

Περίπου 7 μήνες μετά τον αποκλεισμό των προσφύγων από τις υπηρεσίες υγείας λόγω της κατάργησης του ΑΜΚΑ για ανθρώπους από τρίτες χώρες, η κυβέρνηση, ύστερα και από ευρωπαϊκές τοποθετήσεις για το ζήτημα, αποφάσισε την έκδοση Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).
Ο αριθμός αυτός θα εκδίδεται με την κατάθεση του αιτήματος ασύλου και θα εξασφαλίζει την πρόσβαση των προσφύγων σε υγεία, εκπαίδευση και εργασία. Όταν το αίτημα ασύλου θα γίνεται δεκτό, οι πρόσφυγες θα ειδοποιούνται να πάνε να εκδώσουν μόνοι τους ΑΜΚΑ. Διαφορετικά, σε περίπτωση απόρριψης ο ΠΑΑΥΠΑ θα καταργείται αυτόματα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, αποκαλύπτοντας και τα πρώτα πιθανά προβλήματα του νέου μέτρου.
«Η έκδοση του ΠΑΑΥΠΑ επιβεβαιώνει όσα λέγαμε για την ανάγκη απόδοσης ΑΜΚΑ και στους πρόσφυγες, προκειμένου να έχουν όλοι πρόσβαση στην υγεία χωρίς διακρίσεις και εκπτώσεις. Παρόλ’ αυτά, έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το πώς θα λειτουργήσει γραφειοκρατικά ο νέος αριθμός και πόσος καιρός θα χρειάζεται για την έκδοσή του στο κάθε άτομο. Δεύτερον, μένουν έξω τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται εδώ, αλλά οι γονείς τους για κάποιο λόγο δεν έχουν χαρτιά σε ισχύ», σημειώνει ο Γιώργος Ψυχογιός.
Όμοια, ο Απόστολος Βεΐζης τονίζει πως «από τις 11 Ιουλίου πάνω από 60.000 συνάνθρωποί μας έχουν αποκλειστεί από το εθνικό σύστημα υγείας με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους, ιδίως σε όσους έχουν χρόνια προβλήματα υγείας. Τώρα δίνουν πίσω επιτέλους το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία, όμως υπάρχει προβληματισμός, αφενός, για το χρόνο εφαρμογής του ΠΑΑΥΠΑ και πόσο θα καθυστερεί η έκδοσή του και, αφετέρου, πόσο καιρό θα κάνει η επανέκδοσή του σε περίπτωση απόρριψης στον πρώτο βαθμό και όταν οι αιτούντες θα προσφεύγουν στο δεύτερο βαθμό». Υπογραμμίζει δε πως «γι’ αυτό το λόγο οι αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την πρόσβαση στην υγεία δεν θα πρέπει να συνδέονται με τις νομικές αποφάσεις, είναι ανεξάρτητο δικαίωμα. Και δικαίωμα σε διεθνή προστασία να μην έχουν οι άνθρωποι, δικαίωμα στην αξιοπρέπεια έχουν».

Τζέλα Αλιπράντη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet