Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη*Η επένδυση στην περιοχή της Κασσιόπης στη Βόρεια Κέρκυρα, αδιαμφισβήτητα αποτελεί την επένδυση με τα περισσότερα δημοσιεύματα στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης. Ο κ. Γεωργιάδης, ως υπουργός επιφορτισμένος με το χαρτοφυλάκιο των Επενδύσεων, υπεραμύνεται καθημερινά δημοσίως της εταιρείας Capital που ενδιαφέρεται για την περιοχή.
Η τροπολογία ήρθε νύχτα κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης. Ούτε μου αρέσει και ούτε μπορώ να συμβιβαστώ με κάτι τέτοιο, που είναι κάθετα και διαχρονικά αντίθετο με τις προσωπικές μου αρχές. Πιθανότατα, η περίπτωση του «Ερημίτη» να βρισκόταν στην ατζέντα της ενημέρωσης που είχε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από τον αρμόδιο υπουργό του κ. Άδωνη Γεωργιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου τις προηγούμενες ημέρες. Κι είναι βέβαιο, σχεδόν, πως στα συγχαρητήρια που έλαβε ο υπουργός από τον πρωθυπουργό, ενυπήρχε το στοιχείο της Κέρκυρας.
Βέβαιο είναι και το γεγονός ότι η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν διαπνέεται από τη δημοκρατικότητα της συμμετοχής και της διαβούλευσης για ένα τόσο σημαντικό τοπικό θέμα.
Τροφοδότηση της κυβερνητικής προπαγάνδαςΦαίνεται πως η κυβέρνηση πιέζεται χρονικά, αλλά και ψυχολογικά, από το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό. Επένδυση στην οποία πόνταρε επικοινωνιακά, και στην εικόνα της μπουλντόζας και των άλλων βαρέων οχημάτων που θα τροφοδοτούσαν την κυβερνητική προπαγάνδα.
Ο κ. Γεωργιάδης έχει κατακτήσει επάξια, τις τελευταίες μέρες και στην κυριολεξία, την ιδιότητα του έμπιστου και αποτελεσματικού «ντίλερ» αυτής της επένδυσης της εταιρίας «Capital». Που δεν υπακούει σε κανόνες, που τα βάζει με όλους και με όλα για να τελειώσει τη δουλειά, που δεν διστάζει να παρακάμψει, κατά τον ίδιο, κάθε «παραλογισμό» που εναποθέτει μία αντίθετη άποψη. Ξεχνά, όμως, πως είναι υπουργός, πως στη θέση που βρίσκεται, χρέος του είναι μόνον το εθνικό συμφέρον και η κοινωνική ειρήνη.
Για την Capital είναι γνωστό ότι είναι από τις εταιρείες εκείνες που ψάχνουν χώρες σαν την Ελλάδα, οι οποίες αναζητούν ομολογουμένως τις ευκαιρίες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Στην προκειμένη περίπτωση, το δήμο Βόρειας Κέρκυρας, λέγοντας πως αν δεν περάσει η υψομετρική μελέτη που συνέταξε η εταιρεία, θα «νομοθετήσει» η ίδια και θα άρει αυτήν την αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου της Βόρειας Κέρκυρας και των δημοτικών συμβούλων του.
Κι όλα αυτά, διότι η εταιρεία αυτή, και κάθε ανάλογη εταιρεία, βασίζεται πάντα σε κυβερνητικές πλάτες που βαπτίζουν μια τέτοια επένδυση ως εθνικού χαρακτήρα. Και τα σκυλιά δεμένα, θα προσέθετα. Όλα τέλεια τακτοποιημένα, λοιπόν, ιδού και η υπουργική τροπολογία.
Οι αρμόδιοι υπουργοί αγνοούν την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης, αγνοούν τη δημόσια διαβούλευση, αγνοούν τη διάκριση των αρμοδιοτήτων μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αδειοδοτήσουν μια ιδιωτική εταιρεία.
Πετούν στο καλάθι των αχρήστων κάθε δημοκρατική λειτουργία, την ίδια την έννοια της επιχειρησιακής δεοντολογίας, με τη λογική του κ. Γεωργιάδη «ξέρετε ποιος είμαι εγώ, κύριε δήμαρχε;». Γιατί περί αυτού πρόκειται επί της ουσίας.
Παραμερίζουν το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αυτοδιοίκηση, παραβλέπουν ότι η δημοτική αρχή έχει διαφορετικές απόψεις και, κυρίως, κωφεύουν στην τεράστια πλειοψηφία του τόπου, που είναι αντίθετη με την τσιμεντοποίηση ενός εκ των τριών εναπομεινάντων παρθένων δασικών τμημάτων της Κέρκυρας, μια περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλλους.
Εξίσου τραγικό είναι το γεγονός ότι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο νησί, ο κ. Γκίκας, τοποθετείται σε τοπικό κανάλι αναφερόμενος σε αυτούς που έχουν τις αντιρρήσεις τους, κατονομάζοντάς τους ταυτόχρονα ως «κάποιους τύπους» που απλά δεν επιθυμούν την επένδυση.
Ποιοι είναι οι περίεργοι τύποι;Αλήθεια, θα πω εγώ με τη σειρά μου, είναι «κάποιοι τύποι» περίεργοι, ο λαός της Βόρειας Κέρκυρας; Είναι περίεργος τύπος ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας; Είναι περίεργοι τύποι το δημοτικό ή το περιφερειακό Συμβούλιο από το 2010, που υφίσταται το όλο θέμα, που διαφωνούν ή έχουν σοβαρότατες επιφυλάξεις για την επένδυση αυτή;
Τελικά, ο ξεσηκωμός ενός ολόκληρου νησιού, η συνεδρίαση ενός δημοτικού συμβουλίου με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων για την αποτροπή επεισοδίων και η παραίτηση πέντε δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής εκ των οποίων ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και δύο αντιδήμαρχοι, ποιον εξυπηρετούν; Μήπως για όλα αυτά που επικαλείται ο κ. Γεωργιάδης θα ήταν καλό να διαλυθεί ο δήμος της Βόρειας Κέρκυρας, ένας νεοσύστατος δήμος;
Η απάντηση στις δημοκρατίες είναι μία. Ο σεβασμός στη θέληση των πολλών, στο έργο και τις ανάγκες της αυτοδιοίκησης. Η νοοτροπία Γεωργιάδη που συνοψίζεται στην αντιδημοκρατική και ακροδεξιά λογική του «θα κάνει ό,τι γουστάρει αυτός, γιατί αυτός είναι υπουργός», δεν πρέπει να περάσει ως καθεστωτική λογική, ακόμα κι αν έχει την κάλυψη του κυρίου πρωθυπουργού.
Η φωτογραφική τροπολογία της ΝΔ για την Κασσιόπη αποτελεί θεσμικά και πολιτικά κατάπτυστη ενέργεια, απέναντι στην οποία έχουμε χρέος όλοι μας να ενεργοποιηθούμε με το λόγο και το έργο μας.
*Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης είναι δικηγόρος και βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ