Επειτα από τη συνάντηση Φλαμπουράρη- Γείτονα την περασμένη εβδομάδα φαίνεται πως τείνει να διαμορφωθεί ένα κλίμα περισσότερης συναίνεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Έτσι κι αλλιώς, όμως, και πριν τη συνάντηση των δυο κορυφαίων στελεχών των δυο κομμάτων, η αντιπολιτευτική ατζέντα τους έχει αρχίσει να μοιάζει, τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό και ρητορικό επίπεδο, πράγμα που έχει αρχίσει να ενοχλεί το φιλοκυβερνητικό τύπο. Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη που επιθυμεί περισσότερο την απομόνωση της κυβέρνησης και ευνοεί κοινοβουλευτικές συμπλεύσεις με το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25.
Τούτων λεχθέντων, η επικοινωνιακή στρατηγική του ΚΙΝΑΛ απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφοροποιηθεί μεν, ελαφρώς δε. «Τα φράγματα αποτελούν ερασιτεχνικό, κοστοβόρο και επικίνδυνο σχεδιασμό» είπε ο Παύλος Χρηστίδης σε σχέση με τους…πλωτούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, και «συμβάσεις αορίστου χρόνου τώρα για τις σχολικές καθαρίστριες» ζήτησε η Πρόεδρος κ. Γεννηματά. «40.000 αιτήσεις εγκλωβισμένων στα νησιά μπαίνουν στο «ψυγείο», δημιουργούν συνθήκες έντασης που μπορεί να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μετατρέπουν την αποθήκη ψυχών σε πυριτιδαποθήκη» σχολίασε το γραφείου τύπου για τα γεγονότα στη Λέσβο, και το κόμμα ζήτησε «την ανάληψη του ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλότητα, η τάξη και ο σεβασμός των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους προσφυγικούς καταυλισμούς». Η επικοινωνιακή στρατηγική φαίνεται από τα παραπάνω πως έχει αλλάξει.

Σε δύο βάρκες;

Βεβαίως, αλλαγές στρατηγικής δε γίνονται σε μια ημέρα. Η ανακοίνωση του γραφείου Tύπου για τη συνάντηση Φλαμπουράρη – Γείτονα το πιστοποιεί: «Η απάντηση στην καταγγελία μας για αναλγησία της Κυβέρνησης στο θέμα της πρώτης κατοικίας είναι η «τρομερή« αποκάλυψη ενός καφέ σε δημόσιο χώρο δυο παλιών φίλων, σαν αυτές που κατά δεκάδες γίνονται καθημερινά πέριξ της Βουλής. Επιβεβαιωνόμαστε ότι η ΝΔ κρύβει την αδυναμία της να ασκήσει πολιτική πίσω από τη δύναμή της να χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ για να αλλάξει την άβολη κάθε φορά ατζέντα. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, βλέπει την «αποκάλυψη» αυτή ως το καρβέλι σε πεινασμένα του όνειρα».
Κι ακόμα περισσότερο, πιστοποιείται στη στάση του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με την προανακριτική για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε γραπτό αίτημα προκειμένου η προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη να προσέλθει στην επιτροπή σε ανωμοτί κατάθεση, «διότι έχουν προκύψει ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων». Με το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής συμφώνησε η ΝΔ. Προκάλεσε όμως την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα. «Ό,τι θέλουμε θα λέμε; Εξοργίζομαι. Η επιτροπή που κάλεσε εδώ τον Κωνσταντίνο Φρουζή, ως μάρτυρα, σκέφτεται αν θα καλέσει την Εισαγγελέα, ως κατηγορουμένη;», σχολίασε ο βουλευτής. Όπως εύστοχα έγραψε ο Άγγελος Τσέκερης σε σχέση με τη στάση του ΚΙΝΑΛ στην προανακριτική: «Οι εκπρόσωποί του (ΚΙΝΑΛ) εκεί εξελίσσονται σε κομβικούς παράγοντες μιας εξοργιστικής αντιθεσμικής προσπάθειας να παρεμποδιστεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis. Τώρα τελευταία μάλιστα, η προσπάθεια αυτή επεκτείνεται και στο ξέπλυμα κατηγορούμενων για το “Noor1”. Όλα αυτά χώνουν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ακόμα πιο βαθιά στον λάκκο από τον οποίο αγωνίζεται να βγει. Ας αντιληφθούν εκεί στη Χαριλάου Τρικούπη ότι προοδευτική πολιτική σε δύο βάρκες δεν υπάρχει».

Τακτική ή στρατηγική;

Κατά τα λοιπά, στην επέτειο της γέννησης του Ανδρέα Παπανδρέου, η κ. Γεννηματά ανάρτησε στο facebook της: «Κάθε 5 Φλεβάρη οι Έλληνες μετράμε το αποτύπωμά σου, που μεγαλώνει όσο περνά ο καιρός. Μας έμαθες να αγωνιζόμαστε. Να ελπίζουμε. Να μην τα παρατάμε. Να ανοίγουμε δρόμους δημοκρατίας, προκοπής και περηφάνιας για όλους τους Έλληνες. Να είμαστε πατριώτες και ανυποχώρητοι στα δίκαιά μας», για να συνεχίσει: «Οι νεότεροι δεν σε πρόλαβαν. Για τους πολλούς ταυτίστηκες με καλύτερες ημέρες. Για όλους όμως είσαι παρών, σε πολλά από αυτά που σήμερα θεωρούμε αυτονόητα και κεκτημένα. Γι’ αυτό και σε τιμάμε καθημερινά». Μάλιστα το συγκεκριμένο ποστ έφτασε περίπου τα 2000 like, πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο αντιδράσεων των χρηστών που την ακολουθούν.
Θα φανεί κατά τη διάρκεια εκδίπλωσης του κυβερνητικού έργου αν η σχετική αλλαγή στάσης του ΚΙΝΑΛ είναι τακτική ή στρατηγική. Πάντως, η απόσταση από τη ΝΔ μεγαλώνει, χωρίς απαραίτητα να μικραίνει εκείνη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα δυο κόμματα δεν έχουν συζητήσει με όρους προγραμματικούς και αν και κατά πόσο φιλοδοξούν να εκπροσωπήσουν τις ίδιες κοινωνικές τάξεις. Αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε πως το θέλουν και το μπορούν να συμμαχήσουν, χρειάζεται κάτι τέτοιο;

Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet