Στην Ιταλία Μίλαν και Γιουβέντους υποβιβάστηκαν χωρίς να υπολογιστεί το «πολιτικό κόστος»


Ο Πάολο Ρόσι (δεύτερος από δεξιά) στη δίκη των ποδοσφαιριστών για το «Τοτονερο».


Τις τελευταίες εβδομάδες ζούμε στην ποδοσφαιρική Ελλάδα ένα από τα συνηθισμένα θέατρα του παραλόγου με... ρεπερτόριο την σωτηρία των λεγόμενων μεγάλων ομάδων, λόγω του “φόβου” από το πολιτικό κόστος και τις δήθεν κοινωνικές εντάσεις. Και όμως αν ρίχναμε μια ματιά στη γειτονική Ιταλία θα βλέπαμε ότι εκεί που λατρεύουν το ποδόσφαιρο όσο και τον... Πάπα δεν δίστασαν να εφαρμόσουν τους νόμους και να υποβιβάσουν μεγάλες ομάδες της χώρας, όπως η Μίλαν που μετράει 18 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα Ιταλίας, 7 Κύπελλα πρωταθλητριών-Τσάμπιονς Λιγκ, 2 κύπελλα ΟΥΕΦΑ και η Γιουβέντους που έχει κατακτήσει 35 (!) πρωταθλήματα Ιταλίας, 13 κύπελλα Ιταλίας, 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών-Τσάμπιονς λιγκ, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, 3 κύπελλα ΟΥΕΦΑ. Οι δυο μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ιταλίας υποβιβάστηκαν με διαφορά 26 χρόνων και οι δυο για στημένα ματς, αλλά και να τιμωρήσουν επίσης πολύ αυστηρά ομάδες όπως η Φιορεντίνα, η Λάτσιο και η Μπολόνια.

Υπόθεση «Τότονερο»

Η αρχή της δεκαετίας του 1980 βρίσκει τη Μίλαν να έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα τη σεζόν 1978-79. Την Κυριακή 23 Μαρτίου του ‘80, διεξάγεται η 24η αγωνιστική του Καμπιονάτο. Στο ημίχρονο των αγώνων της Μίλαν, της Λάτσιο, της Μπολόνιας, της Περούτζια, της Αβελίνο και άλλων ομάδων, εισβάλει η αστυνομία στα αποδυτήρια συλλαμβάνοντας παίκτες και παράγοντες, με την κατηγορία της συμμετοχής σε σκάνδαλο στημένων αγώνων. Ο εισαγγελέας της Ρώμης θα απαγγείλει κατηγορίες συνολικά σε 33 ποδοσφαιριστές, μεταξύ αυτών και στον Πάολο Ρόσι (Περούτζια), ο οποίος θα οδηγηθεί στη φυλακή. Είναι το σκάνδαλο “Τότονερο”.
«Εγκέφαλοι» στο κύκλωμα των στημένων αγώνων ήταν δύο ρωμαίοι επιχειρηματίες, ο Άλβαρο Τρίνκα και ο Μάσιμο Κρουτσιάνι. Στο εστιατόριο του Τρίνκα συγκεντρώνονταν αρκετοί ποδοσφαιριστές της Λάτσιο. Εκεί αποφάσισαν να «στήνουν» παιχνίδια, κερδίζοντας εκατομμύρια λιρέτες από τον παράνομο στοιχηματισμό. Το κύκλωμα επεκτάθηκε σε πολλές ομάδες του Καμπιονάτο, ενώ πολλοί ποδοσφαιριστές έγιναν “μέλη” του κυκλώματος. Ωστόσο, σύντομα άρχισαν οι “αποτυχίες” με συνέπεια οι δύο «εγκέφαλοι» να χάνουν περιουσίες και επομένως άρχισαν διαμάχες με τους παίκτες, αλλά και αντίπαλα στοιχηματικά κυκλώματα. Ετσι, ο Τρίνκα πήρε την απόφαση και πήγε στην αστυνομία και ομολόγησε τα πάντα.
Η αθλητική δικαιοσύνη της Ιταλίας ήταν αμείλικτη. Ο πρόεδρος της Μίλαν, Φελίτσε Κολόμπο και ο ομόλογός του της Μπολόνια, Τομάσο Φαμπρέτι, αποβλήθηκαν δια παντός από το ιταλικό ποδόσφαιρο. Ακόμα πιο “σκληρή” η απόφαση για την πρωταθλήτρια Μίλαν που μαζί με την Λάτσιο υποβιβάζεται στη Β’ κατηγορία. Πλήρης εφαρμογή του νόμου.
Ο υποβιβασμός κλόνισε τη μεγάλη Μίλαν. Μπορεί να πήρε εύκολα το πρωτάθλημα στη Β’ κατηγορία και την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία, όμως την επόμενη σεζόν είχε 3 νίκες στις 15 πρώτες αγωνιστικές, ενώ σημείωσε μόλις 21 γκολ σε όλο το πρωτάθλημα. Τις τελευταίες πέντε αγωνιστικές η Μίλαν έκανε την ύστατη προσπάθεια για την παραμονή μαζεύοντας 8 από τους 10 διαθέσιμους βαθμούς και όλα έδειχναν πως θα κέρδιζε τη μάχη της παραμονής στη κατηγορίας. Στο τελευταίο ματς της σεζόν, στις 16 Μαΐου 1982, νικά την Τσεζένα με 3-2, όμως ένα γκολ της Τζένοα στην έδρα της Νάπολι στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, κράτησε τους Γενοβέζους στην A’ κατηγορία και έστειλε τους «Ροσονέρι” και πάλι στη Β’ κατηγορία. Η Μίλαν έδειξε χαρακτήρα πάντως και στη δεύτερη σεζόν της στην Serie B, αφού με το εντυπωσιακό ρεκόρ των 19 νικών-16 ισοπαλιών-3 ηττών και των 77 τερμάτων ενεργητικό πήρε πανάξια την πρώτη θέση και το απευθείας εισιτήριο για Α’ κατηγορία.

Το «Καλτσιόπολις»...

Τον Μάιο του 2006 αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο Calciopoli, που αφορούσε τον επηρεασμό διαιτητών από παράγοντες ποδοσφαιρικών ομάδων. Η εισαγγελία της Νάπολης βρήκε στοιχεία που οδήγησαν στην αποκάλυψη του κυκλώματος που επηρέαζε την απόδοση των διαιτητών σε αγώνες συγκεκριμένων ομάδων. Όπως αποκαλύφθηκε επικεφαλής του κυκλώματος, ο γενικός διευθυντής της Γιουβέντους, Λουτσιάνο Μότζι.
Η ειρωνεία; Και σ’ αυτό το κύκλωμα στημένων αγώνων, εκτός από τη Γιουβέντους, ήταν μπλεγμένες (πάλι...) η Μίλαν και η Λάτσιο. Μαζί τους η Φιορεντίνα και η Ρετζίνα.
Η ιταλική αθλητική δικαιοσύνη θεώρησε, λόγω της παρουσίας του Μότζι, ότι η Γιουβέντους ήταν ευνοούμενη από τους στημένους αγώνες. Και δεν δίστασε να την τιμωρήσει με υποβιβασμό αρχικά στη Γ’ κατηγορία.  Οι αντιδράσεις πολλές, με τους «Γιουβεντίνους» να ισχυρίζονται πως έγιναν ο «αποδιοπομπαίος τράγος» ενός σάπιου συστήματος.
Όμως ο πέλεκυς ήταν βαρύς. Η Γιουβέντους (μετά από εφέσεις...) υποβιβάζεται στη Β’ κατηγορία, της αφαιρούνται τα πρωταθλήματα 2005, 2006, ενώ άρχισε και το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας με μείον εννέα βαθμούς.  Οι εφέσεις της “Μεγάλης Κυρίας” δεν είχαν αποτέλεσμα και η Γιουβέντους υποβιβάστηκε με τους Αλεσάντρο ντελ Πιέρο, Τζιανλουίτζι Μπουφόν και Πάβελ Νέντβεντ, να την ακολουθούν στη δεύτερη κατηγορία. Πριν από οκτώ χρόνια, η Γιουβέντους επιχείρησε να παρουσιάσει νέα στοιχεία για την υπόθεση του Καλτσιόπολις και να αποδείξει ότι άδικα είχε υποβιβαστεί. Ήρθαν στο προσκήνιο κασέτες με συνομιλίες που είχαν παραμεριστεί (;) κατά την ανακριτική διαδικασία του 2006 και που προσάπτουν βαρύτατες κατηγορίες σε παράγοντες της Ιντερ. Όμως, τα αρμόδια δικαστήρια απέρριψαν τις προσφυγές της Γιουβέντους, λόγω παραγραφής. Επίσης ούτε το αίτημα της επιστροφής των τίτλων του 2005 και του 2006 έγινε δεκτό.

Μ. Διόγος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet