Είναι γεγονός ότι τα δυσμενή αποτελέσματα των εκλογών του 2019 προκάλεσαν αμηχανία, μούδιασμα, έως και απογοήτευση, στον ευρύτερο αριστερό χώρο. Η παραίτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη από την ηγεσία της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) είναι ενδεικτική του προβληματισμού που επικρατεί, καθώς και της ανάγκης για αναζήτηση ενός νέου βηματισμού.
Το Αριστερό Ρεύμα, στο συνέδριο που πραγματοποίησε τον περασμένο Νοέμβριο, κατέληξε σε ομόφωνες αποφάσεις ως προς το πολιτικό σχέδιο με το οποίο θα επιχειρηθεί η ανασυγκρότηση και η επαναθεμελίωση της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση της πρόσφατης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΕ σηματοδοτεί και συνοψίζει τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην πέραν του ΣΥΡΙΖΑ ριζοσπαστική αριστερά, καθώς θεωρείται δεδομένο, για τους ίδιους, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μετατοπίζεται προς τα κεντροαριστερά. Βασική επιδίωξη είναι η δημιουργία ενός χώρου διαλόγου και κοινής δράσης, από τον οποίο θα μπορούσε να προκύψει ένας νέος, ενιαίος πολιτικός φορέας με τη μορφή του μετώπου ή της συνεργασίας των δυνάμεων αυτού του χώρου, που θα καλύψει το πολιτικό κενό που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο διπολισμός ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Στην παραπάνω απόφαση της ΠΓ της ΛΑΕ, τονίζεται, μεταξύ των άλλων, ότι:
• Μετά τις εκλογές, το πολιτικό σκηνικό έχει σταθεροποιηθεί, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε επιθετικά νεοφιλελεύθερα μέτρα. Βασικές πλευρές της στρατηγικής της είναι η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η παραχώρηση πλήρους ασυδοσίας στις ιδιωτικές επενδύσεις, με την άρση κάθε ρυθμιστικού προστατευτικού πλαισίου, αλλά και η καθήλωση των εργατικών μισθών μέσα από την περαιτέρω εκθεμελίωση των εργατικών δικαιωμάτων.
• Η κυβερνητική πολιτική χαρακτηρίζεται, επίσης, από την όξυνση του κρατικού αυταρχισμού και της καταστολής. Από τη μία πλευρά, θέλουν να διαμορφώσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας απέναντι στην έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας. Από την άλλη, δεδομένου ότι η πολιτική τους δεν εμπεριέχει καμία παραχώρηση στις λαϊκές τάξεις, επιδιώκουν να συσπειρώσουν το κοινωνικό τους μπλοκ γύρω από το ιδεολόγημα του «νόμου, της τάξης και της ασφάλειας».
• Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να σταθεροποιείται ως ο δεύτερος «προοδευτικός πόλος» του πολιτικού σκηνικού. Δεν μπορεί, ούτε θέλει να αποτελέσει αντιπολίτευση στην πολιτική της ΝΔ. Η μνημονιακή πολιτική που άσκησε η ταύτισή του με τις επιδιώξεις της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, του στερούν κάθε αξιοπιστία. Όμως, παράλληλα, κατόρθωσε να εγκλωβίσει μεγάλα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων στη λογική του μικρότερου κακού. Επομένως, απαιτείται σοβαρή και επίμονη προσπάθεια στην εκλογική του βάση για να οριοθετηθεί η πολιτική του επιρροή.

Πρόβλημα αποσαφήνισης ταυτότητας της ΛΑΕ

• Η ΛΑΕ ηττήθηκε και στις βουλευτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές. Συμπιέστηκε εκλογικά ασφυκτικά από την κυριαρχία του δικομματικού διλήμματος και από τη στρατηγική του φόβου «Τσίπρας ή Μητσοτάκης»…
• Υπήρξαν, όμως, και πολλοί υποκειμενικοί παράγοντες, που αφορούν την ίδια τη ΛΑΕ, και την οδήγησαν στην εκλογική ήττα.
• Η ΛΑΕ είχε σοβαρά προβλήματα αποσαφήνισης πολιτικής ταυτότητας και φυσιογνωμίας, δημόσιας εικόνας, προσανατολισμού της τακτικής της, συσπείρωσης και συνοχής των δυνάμεών της. Ο δημόσιος λόγος της ήταν μη αποτελεσματικός, συχνά μόνο καταγγελτικός και μονόπλευρος, χωρίς ολοκληρωμένη διατύπωση εναλλακτικών προτάσεών μας.
• Η ΛΑΕ και οι άλλες αριστερές δυνάμεις πλήρωσαν πολιτικά τις μνημονιακές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, που τις προωθούσε στο όνομα μίας δήθεν αριστερής κυβέρνησης, συκοφαντώντας έτσι το σύνολο της Αριστεράς. Επίσης, πλήρωσαν εκλογικά την πολυδιάσπαση των αριστερών και αντιμνημονιακών δυνάμεων, που έδινε το άλλοθι σε πολλούς ταλαντευόμενους ψηφοφόρους να αποδεχτούν τα δικομματικά διλήμματα και να ψηφίσουν πιο εύκολα το ΣΥΡΙΖΑ.
• Μας χρειάζεται μία αριστερά που δεν θα ακολουθεί βραδυπορώντας ένα παγκόσμιο καπιταλισμό, που παρά τις κρίσεις του εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Μία επαναθεμελιωμένη, με σύγχρονους όρους, Αριστερά, που να γίνει εκ νέου απειλητική για το καπιταλιστικό σύστημα με νέο ανατρεπτικό πολιτικό σχέδιο και πειστική εναλλακτική πρόταση.
• Αυτό μπορεί να γίνει με τη συσπείρωση, με βάση κοινό μεταβατικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα, όλων των δυνάμεων οργανωμένων ή ανένταχτων που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντάς του κριτική από τα αριστερά, και δεν εκπροσωπούνται σε κοινοβουλευτικά κόμματα, άλλων δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, αγωνιστών από τα κινήματα, την τέχνη τον πολιτισμό και τη διανόηση.
Η δημιουργία ενός μόνιμου χώρου διαλόγου και κοινής δράσης της αριστεράς και ανοιχτές διαδικασίες - συζητήσεις σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η ΛΑΕ θα συμμετέχει και θα συμβάλλει σε πρωτοβουλίες συγκρότησης χώρου διαλόγου της ριζοσπαστικής αριστεράς με τα χαρακτηριστικά αυτά.
Πηγές της ΛΑΕ, δίνουν έμφαση στις άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο χώρος, με εκδηλώσεις που αφορούν: στα εργασιακά και τις ασφυκτικές μνημονιακές δεσμεύσεις, στις γεωπολιτικές εξελίξεις και τη χρεοκοπία του ευρωαντλαντισμού, στο περιβάλλον και την ανάπτυξη στη σχέση τους με τον σύγχρονο καπιταλισμό, στις προοπτικές και τις δυνατότητες της αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.

Μαρίνος Μουζακίτης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet