Η πρόσφατη περίπτωση του Π(Α)ΟΚ δείχνει πως ‘’τα συμφέροντα’’ δεν ‘’παίζουν μπάλα’’ αλλά αλωνίζουν κι εμείς, ως Ριζοσπαστική Αριστερά, είμαστε επιεικείς απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς, τόσο τους πρόσφατους με την ΕΕΑ και τον ΠΑΟΚ, όσο και του πρόσφατου παρελθόντος με τη νομοθέτηση της μείωσης φορολόγησης των ΠΑΕ, κατά 50%!
Το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, για πλήρη οικονομικό εγκλωβισμό των ΠΑΕ, με πρόσχημα την πολυϊδιοκτησία, εξυφαίνεται...αριστοτεχνικά!
Στοχεύει στο να καταστήσει τις μικρές ΠΑΕ, υποχείριο των μεγαλοϊδιοκτητών, γιατί πίσω από αυτές κρύβεται το Στοίχημα και αυτός δείχνει να είναι ο στόχος της κυβέρνησης κι όχι η εξυγίανση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Τι εξυπηρετούν;

Άλλωστε, η ΝΔ με τον νόμο 879/1979 καθιέρωσε το ‘’επαγγελματικό ποδόσφαιρο’’ που από τότε αφέθηκε έρμαιο στις ορέξεις κάθε τυχάρπαστου επιχειρηματία, με τους μεγαλοϊδιοκτήτες να δημιουργούν ‘’στρατό’’ μικρών ΠΑΕ που τις βόλευαν με δανεικούς παίχτες, επηρεάζοντας ουσιαστικά και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς αλλά και τα αποτελέσματα των αγώνων, όπως επίσης δημιούργησαν ‘’στρατό’’ οπαδών, χαϊδεύοντας τους συνδέσμους και τροφοδοτώντας τους με δωρεάν εισιτήρια, αλλά και χρησιμοποιώντας τους ως μοχλό πίεσης απέναντι σε κάθε κυβέρνηση της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ.
Απ’ όλες τις ως τώρα κινητοποιήσεις οπαδών που οδήγησαν σε αλλαγή νομοθεσίας, μου έχει μείνει χαραγμένη στην μνήμη, η κινητοποίηση των οπαδών της Λάρισας τότε, με την υπόθεση ντόπινγκ του ποδοσφαιριστή Τσίγκωφ, όπου από τα καμμένα λάστιχα στην Εθνική οδό, φθάσαμε στην αλλαγή νόμου σε μία νύχτα, με υπόδειξη μεγαλοπαράγοντα αθηναϊκής ΠΑΕ που είχε ως δορυφόρο του την ΠΑΕ Λάρισας και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να αλλάζει το νόμο με διάταξη που δεν τιμωρούσε την ΠΑΕ ως συνυπεύθυνη...
Τώρα, πάλι με κυβερνητική παρέμβαση, της ΝΔ  αυτή την φορά, αλλάζει με νόμο η διάταξη που ελαφρύνει την προβλεπόμενη ποινή στον Πειθαρχικό Κώδικα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αλλάζοντας ταυτόχρονα και τα δεδομένα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, σε ζητήματα (συν)ιδιοκτησίας!
Η ΕΕΑ, μετά τον διορισμό 2 μελών της -φιλοΟλυμπιακών απ’ ότι λέγεται- ανακάλυψε πως υπάρχει θέμα συνιδιοκτησίας στον ΠΑΟΚ με την Ξάνθη. Αλήθεια, γιατί αυτό ανακαλύφθηκε τώρα κι όχι πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος; Είναι θεμιτό; Ασφαλώς και όχι αλλά, αν είναι υπαρκτό, όπως αναφέρει και ο κανονισμός της ΕΠΟ, τότε γιατί να μην εφαρμοστεί το πειθαρχικό δίκαιο της Ομοσπονδίας;
Τι ακριβώς ήθελε να εξυπηρετήσει ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης;
Σίγουρα όχι τον ΠΑΟΚ...

Με απώτερο στόχο

Η αλλαγή του νόμου, σχετικά με την επίπτωση στις ΠΑΕ που συντρέχει ζήτημα συνιδιοκτησίας, για αφαίρεση βαθμών αντί για υποβιβασμό, στοχεύει στο να απαξιώσει την ΕΠΟ αλλά και να καταστήσει ανενεργό, καθεαυτή την πειθαρχική διάταξη του κανονισμού της Ομοσπονδίας που απαγορεύει την ύπαρξη συνιδιοκτησίας στις ΠΑΕ.
Διαβλέπω πως, απώτερος στόχος της Νέας Δημοκρατίας και του υπουργείου Αθλητισμού είναι να δημιουργηθούν λόμπι μεγαλοϊδιοκτητών που θα εξουσιάζουν τις μικρές ΠΑΕ και θα επηρεάζουν αποτελέσματα, αγώνων που είναι στο Στοίχημα!
Σε αυτό το λόμπι, προφανώς και δεν χωράει ο Σαββίδης που είναι εκτός κέντρου, αλλά γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί (τουλάχιστον) η ΑΕΚ, γι’ αυτό και επιστρατεύεται από τον Γεραπετρίτη (υποκαταστάτη του Αυγενάκη) ο γνωστός ΑΕΚτζής, Ντέμης Νικολαΐδης που επιδιώκεται να χρησιμοποιηθεί ως ‘’λαγός’’ στις διαπραγματεύσεις με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές, τις FIFA/UEFA που εδώ και χρόνια, επιτροπεύουν το Ελληνικό Ποδόσφαιρο.

Η υποχρέωση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Έτσι, ΠΑΕ δεν μπορεί να είναι όποιες-όποιες και...ανεξέλεγκτες, αλλά όσες θα έχουν καλές σχέσεις με την κυβέρνηση ή/και θα δηλώνουν υποταγή στις επιλογές της,
Η κυβέρνηση μπορεί να μην λέει από την αρχή τις πραγματικές της προθέσεις. Οι ενέργειές της όμως αυτό δείχνουν και σε αυτό, η Ριζοσπαστική Αριστερά, οφείλει να απαντάει με την δική της Αριστερή αντίληψη για τον αθλητισμό συνολικά, αλλά και για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ειδικότερα, ως...’’παρωνυχίδα’’ του συνολικού αθλητικού οικοδομήματος.
Η Ριζοσπαστική Αριστερά οφείλει να μιλήσει ξεκάθαρα και να πει ότι την ενδιαφέρει το σύνολο του αθλητισμού, ως κοινωνικό θεσμό και κοινωνικό φαινόμενο, ενώ το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με την εμπορευματοποίηση που έχει πάρει, οφείλει να υπακούει στους νόμους που το διέπουν, στο εμπορικό δίκαιο ως (Π.)Α.Ε. αλλά και στο αθλητικό δίκαιο, ως Ποδοσφαιρική ομάδα.
Κι ακόμη, η Ριζοσπαστική Αριστερά πρέπει από τώρα να πει δημόσια πως, όταν θα γίνει Κυβέρνηση, θα καταργήσει την ευνοιοκρατία που θεσμικά επιδεικνύει η Νέα Δημοκρατία προς τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ αγνοώντας και τις νομοθετημένες διατάξεις που ισχύουν για τις άλλες Ανώνυμες Εταιρείες.
Διότι, η Ριζοσπαστική Αριστερά οφείλει να πολιτεύεται με όρους κοινωνίας και όχι με όρους αγοράς, γι’ αυτό και οφείλει να πει πώς θα αλλάξει το υπάρχον ‘’μοντέλο’’ λειτουργίας των ΠΑΕ, ενισχύοντας την αντίληψη της συμμετοχικότητας στις ΠΑΕ, προκειμένου να καταστούν συμμέτοχοι στη λειτουργία, στη διοίκηση και στην επιβίωση κάθε ΠΑΕ και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες κάθε περιοχής.
Έτσι, θα δείξει ξεκάθαρα η Ριζοσπαστική Αριστερά πώς δεν θα ανεχτεί να εξουσιάζεται από κάθε Μαρινάκη ή όποιον άλλο παράγοντα θελήσει να ηγηθεί μιάς ΠΑΕ, χρησιμοποιώντας ως ‘’πολιορκητικό κριό’’ και τους χούλιγκανς της ομάδας.
Αντίθετα, θα προβλέψει θεσμικά, κάθε χώρος αθλητισμού να λειτουργεί με Δημοκρατία, με οικονομική διαφάνεια και σεβασμό στους αποδεκτούς, από όλους, κανόνες των αθλημάτων, στο πλαίσιο πάντα που θα καθορίζει η νομοθεσία της χώρας μας, μη επιτρέποντας ταυτόχρονα κανενός είδους επιτροπεία είτε στο Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο, είτε σε κάποιο άλλο άθλημα...
Μπουχτίσαμε, άλλωστε, από...επιτροπείες!


Τάκης Γεωργακόπουλος
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet