ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ EXTINCTION REBELLION HELLAS, «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ»

 

Τη συνέντευξη πήρε
η Ιωάννα Διαλεισμά

Η Extinction Rebellion είναι μια ιστοειδής οργάνωση, με πυρήνες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θέλετε να μας συστηθείτε; Ποιος ο σκοπός σας, ποιες οι αρχές τις ομάδας;
Η Extinction Rebellion (XR), «Αντίσταση κατά της εξαφάνισης», είναι ένα παγκόσμιο κοινωνικοπολιτικό κίνημα που χρησιμοποιεί μορφές μη-βίαιης ανυπακοής για να διαμαρτυρηθεί εναντίον της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας, του κινδύνου εξαφάνισης του ανθρώπινου είδους και της περιβαλλοντικής καταστροφής. Τα βασικά αιτήματά μας είναι: 1. Η κυβέρνηση να «πει την αλήθεια: κηρύσσοντας «έκτακτη κλιματική κατάσταση ανάγκης», να αντιστρέψει όλες τις πολιτικές που δεν είναι σύμφωνες με αυτή τη θέση και να εργαστεί παράλληλα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για να ανακοινώσει το επείγον της αλλαγής, συμπεριλαμβανομένου του τι πρέπει να κάνουν τα άτομα, οι κοινότητες και οι επιχειρήσεις. 2. Η κυβέρνηση να λάβει μέτρα: να θεσπίσει νομικά δεσμευτικές πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε καθαρό μηδέν έως το 2025. Πρέπει να συνεργαστεί σε διεθνές επίπεδο, έτσι ώστε η παγκόσμια οικονομία να τρέχει σε περισσότερους από τους μισούς πόρους του πλανήτη ανά έτος. 3.Να θεσπιστεί μια Συνέλευση των Ανθρώπων: για την επίβλεψη των πρωτοβουλιών και των κινητοποιήσεών μας, καθώς δεν πιστεύουμε ότι κυβέρνησή μας θα προβεί στις τολμηρές, γρήγορες και μακροπρόθεσμες αλλαγές που είναι απαραίτητες για την επίτευξη αυτού του στόχου και δεν σκοπεύουμε να δώσουμε περαιτέρω εξουσία στους πολιτικούς μας.

Κινείστε, κυρίως, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ποιος ο ρόλος τους; Πώς μπορεί κάποιος να σας συναντήσει; Τι χρειάζεται για να συμμετέχει στις δράσεις σας και να γίνει μέλος;
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για ένα κοινωνικό κίνημα. Με δίκτυα όπως το Facebook ή το Instagram φτάνουμε διαφορετικά είδη ατόμων σε όλο τον κόσμο, με φωτογραφίες από τις δράσεις μας και κείμενα για την περιβαλλοντική καταστροφή. Ακολουθώντας μας, μπορείτε να μάθετε πότε είναι η επόμενή μας συνάντηση, στην οποία μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, αφού αφιερώνουμε χρόνο για να υποδεχτούμε τα νέα μέλη και να εξηγήσουμε τις απορίες τους.

Μας περιγράφετε κάποιες από τις δράσεις σας και το σκεπτικό πίσω από αυτές;
Οι δράσεις μας βασίζονται στην αρχή της Μη Βίαιης Πολιτικής Ανυπακοής. Δηλαδή, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αναταραχή και να συγκεντρώσουμε την προσοχή του κοινού στο σκοπό μας, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε βία. Οι δράσεις μας στο παρελθόν συμπεριέλαβαν πορείες, στατικές διαμαρτυρίες και προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Είστε νέοι άνθρωποι, γιατί κινητοποιείστε;
Κινητοποιούμαστε για το μέλλον μας και για τις επόμενες γενιές. Πιστεύουμε ότι η κλιματική κρίση αποτελεί έναν υπαρξιακό κίνδυνο για την ζωή στη Γη, και θέλουμε να αποτρέψουμε την κατάρρευση των οικοσυστημάτων που την υποστηρίζουν. Είμαστε η τελευταία γενιά που θα αντικρίσει τη Γη πριν την καταστροφή; Ευελπιστούμε πως όχι! Αγαπάμε τη φύση, τη ζωή και τα υπόλοιπα ζώα που θα παίρναμε στο λαιμό μας, δεν πιστεύουμε πως οι άνθρωποι έχουμε το δικαίωμα με τις πράξεις μας να προκαλέσουμε Μαζική Εξαφάνιση και Καταστροφή.

 

Επίδειξη μόδας  στην Ερμού, σήμερα

 

Σήμερα, Κυριακή, οργανώνεται επίδειξη μόδας στην Ερμού ενάντια στη γρήγορη μόδα. Ποιος ο σκοπός αυτής;
Η δράση της Κυριακής οργανώνεται από την Fridays For Future και το House of Refashion με συμμετοχή ακτιβιστών της Extinction Rebellion. Ο σκοπός της επίδειξης μόδας είναι να ενημερώσει τους παρευρισκόμενους για την εξαιρετική ρύπανση που προκαλούν με τη συμμετοχή τους στην «γρήγορη μόδα” (fast fashion), και να τους βοηθήσει να μειώσουν την καταστρεπτική κατανάλωσή τους αποκτώντας εναλλακτικές συνήθειες, αγοράζοντας πχ από μαγαζιά thrift (δεύτερο χέρι) ή νέα, βιώσιμα ρούχα.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet