Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτηlianam@otenet.gr«Δώστε του χορού κι ας πάει…»
Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς 1 Μαρτίου, από τις 11πμ, ρυθμός, χορός και εορταστική διάθεση θα κατακλύσουν το Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Η δραστήρια μουσική κολεκτίβα The Burger Project σε μια μοναδική αποκριάτικη μουσική εμφάνιση με αναπάντεχες ανατροπές. Μαράκες, σφυρίχτρες, κιθάρες και βιολιά μπλέκονται δημιουργικά και με χιούμορ. Στη συνέχεια, ένας από τους πιο ανήσυχους και δημιουργικούς DJ, ο Espeekay -κατά κόσμον Νίκος Μπαρπάκης- έρχεται για να μας παρασύρει σε ένα απρόβλεπτο DJ set. Παράλληλα, για τέταρτη συνεχή χρονιά, οι Bloco Swingueira, ένα πληθωρικό σχήμα κρουστών, στους ρυθμούς σάμπα ρέγγε, με ζωηρές χορογραφίες και νοτιοαμερικάνικους ήχους δημιουργούν μια ρυθμική αποκριάτικη παρέλαση. Για τους πιτσιρικάδες μια διαδραστική παρέλαση με χιλιάδες σαπουνόφουσκες από την ομάδα La Petite Marguerite. Αλλά και πολύχρωμα αποκριάτικα σχέδια ζωγραφίζονται στα πρόσωπα των παιδιών, μέσα από τις δημιουργικές πινελιές της ομάδας Moutzoures.
Την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου, από τις 12μ, ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι καταλαμβάνει απ’ άκρη σ’ άκρη το Ξέφωτο καλωσορίζοντας τη Σαρακοστή με μουσική, χορό και, φυσικά, το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού. Ένα πανόραμα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής υπό την καθοδήγηση του εθνομουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα, όπου νησιώτικοι μπάλοι συναντιούνται με ηπειρωτικά πωγωνίσια, καλαματιανά και τσάμικα μπλέκονται με μακεδονίτικα συρτά, ενώ πολίτικα χασάπικα και σμυρναίικοι καρσιλαμάδες συμπληρώνουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Ένα καλειδοσκόπιο αναφορών που ανασύρονται από το αρχαίο παρελθόν και μας θυμίζουν τις ρίζες αυτού του τόπου. Ο δεξιοτέχνης του βιολιού Νίκος Οικονομίδης συμπράττει με την τραγουδίστρια Κυριακή Σπανού και η Κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα μοιράζεται τη σκηνή με τα «Χάλκινα της Κοζάνης» και τον τραγουδιστή Ηλία Γάκο. Όλοι μαζί στρώνουν το μουσικό χαλί πάνω στο οποίο θα χορέψουν οι «Κουδουνάτοι» και οι «Γλεντιστάδες» του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση», καθώς και ο Λαογραφικός Μουσικοχορευτικός Όμιλος Γλυφάδας «Το Χοροστάσι». Στο παιδικό εργαστήρι, η γλυπτική και η ζωγραφική δίνουν πνοή στην Κυρά Σαρακοστή, ένα έθιμο πάντα αγαπητό στα παιδιά. Κάθε της πόδι και μια εβδομάδα, κάθε πτυχή της κι ένας συμβολισμός από την ελληνική παράδοση. Τα παιδιά καλούνται να τη ζωντανέψουν με ζυμάρι και άλλα βρώσιμα υλικά και να τη χρωματίσουν με τους πιο ευφάνταστους τρόπους, φτιάχνοντας ένα μοναδικό, αυτοσχέδιο ημερολόγιο με λαογραφικές αναφορές. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 7 ετών και άνω. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Σχεδιασμός - υλοποίηση: Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, εικαστικός, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ και Ελισάβετ Χελιδώνη, εικαστικός, εκπαιδευτικός ειδικής Αγωγής.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα
Το μουσικό σχήμα Café Aman Istanbul είναι ένα μουσικό εργαστήρι με έδρα την Κωνσταντινούπολη και έχει σαν κύριο στόχο την έρευνα, μελέτη και παρουσίαση του ιστορικού πλούτου των μουσικών παραδόσεων της καθ’ημάς Ανατολής, με επίκεντρο στα ελληνικά και τούρκικα τραγούδια, γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα.
Οι μέρες της Αποκριάς στην Πόλη ήταν ξεχωριστές. Οι μασκαράδες, με φαντασία και πιπεράτο χιούμορ, συγκεντρώνονταν από όλες τις συνοικίες στα Ταταύλα, μία από τις πλέον γνωστές ελληνικές συνοικίες, για ένα γνήσιο λαϊκό γλέντι με μουσική, φαγητό, οινοποσία και ατέλειωτο χορό που ξεκινούσε με τον εορτασμό του Καρναβαλιού και κορυφωνόταν με το μεγάλο ξεφάντωμα, το Μπακλαχοράνι της Καθαράς Δευτέρας. Το Ταταυλιανό Μπακλαχοράνι είδε μεγάλες δόξες την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα. Το έθιμο ατόνησε αισθητά μετά τη μεγάλη φωτιά του 1928, η οποία αλλοίωσε ολοκληρωτικά την τοπογραφία και τον κοινωνικό χαρακτήρα των Ταταούλων, ενώ το 1941 η τοπική αστυνομία απαγόρευσε την παρέλαση, προφασιζόμενη λόγους δημόσιας ασφάλειας. Αναβίωσε το 2010, τη χρονιά που η Κωνσταντινούπολη ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Τα Καφέ Αμάν αποτελούν παράδοση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και κομμάτι της απανταχού ρωμαίικης πραγματικότητας. Το σχήμα Café Aman Istanbul ιδρύθηκε το 2009 από τον Στέλιο Μπερμπέρη και την Πελίν Σουέρ και έχει πραγματοποιήσει πάνω από 200 εμφανίσεις σε σημαντικά φεστιβάλ. Αποτελείται από τους Στέλιος Μπερμπέρης τραγούδι, Πελίν Σουέρ τραγούδι, Μανώλης Κόττορος βιολί, Νίκος Μέρμηγκας λάφτα, μπουζούκι, λαούτο , Αϊντίν Τσιρατζίογλου ακορντεόν , Μιχάλης Ατσάλης κιθάρα, Οζάν Σακίρ Ουιγκάν κρουστά, Οραί Γιάγ κρουστά, Ισμαήλ Καρασίν κανονάκι, Γιώργος Βεντουρής κοντραμπάσο, Πάνος Ιωαννίδης λατέρνα και ο δεξιοτέχνης στο κλαρίνο Σερκάν Τσαγρί. Συμμετέχουν: το χορευτικό συγκρότημα ΧοροKώς με χοροδιδάσκαλο τον Πέτρο Μαστόρο και οι ηθοποιοί: Νίκος Παρασκευόπουλος, Παύλος Εμμανουηλίδης, Ελένη Καρβέλη, Ιωάννα Στεφανάτου, Έλενα Παπαδημητρίου. Κείμενα-επιμέλεια παράστασης: Μαρία Παναγιωτακοπούλου.
Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, στις 8.30μμ και Τρίτη 25 Φεβρουαρίου στις 7μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τιμές εισιτηρίων: από 13 έως 32 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι).
Quinteto Astor Piazzolla
Ο Πιατζόλα, βιρτουόζος μπαντονεονίστας, ταξίδεψε, έζησε και έδωσε παραστάσεις σε πολλά μέρη του κόσμου. Κατά τη διάρκεια της μουσικής του πορείας, ξεκίνησε να πειραματίζεται με την τζαζ, τα έργα του Στραβίνσκι και του Μπαρτόκ, ενώ το συμφωνικό του έργο Buenos Aires εντυπωσίασε σε τέτοιο βαθμό το μουσικό κατεστημένο που έδωσε αφορμή για συζητήσεις σχετικά με τη θέση του μπαντονεόν στις συμφωνικές ορχήστρες. Ύστερα από μια σειρά ηχογραφήσεων και παραστάσεων στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, επέστρεψε στην Αργεντινή για να δημιουργήσει το Nuevo Tango Quintet και να συνθέσει αξέχαστες μελωδίες, όπως οι Adios Nonino, Decarisimo, Introduccion al angel, Muerte del Angel και πολλές ακόμη.
Ο Πιατζόλα έδωσε την τελευταία συναυλία του στις 3 Ιουνίου 1990 στην Αθήνα. Η συναυλία ηχογραφήθηκε με μαέστρο τον Μάνο Χατζιδάκι και την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Ήταν η τελευταία ζωντανή ηχογράφησή του. Ένα μήνα μετά έπαθε θρόμβωση στο Παρίσι και πέθανε δύο χρόνια αργότερα στο Μπουένος Άιρες. Το 1995 η σύζυγός του Λάουρα Εσκαλάδα Πιατζόλα δημιούργησε το Ίδρυμα Αstor Piazzolla, ενώ το 1998 ίδρυσε το Quinteto Αstor Piazzolla για να διατηρήσει άθικτη τη μουσική κληρονομιά του διασημότερου συνθέτη της Αργεντινής.
Για περισσότερα από 20 χρόνια, το, βραβευμένο με Latin Grammy, μουσικό σύνολο Quinteto Astor Piazzolla αποτυπώνει το χαρακτηριστικό ήχο και το πλούσιο ρεπερτόριο του θρυλικού Αργεντίνου συνθέτη εμπνευστή του Tango Nuevo, ενός κινήματος που έφερε επανάσταση στο κλασικό τάγκο.
Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, στις 8.30μμ, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Τιμές εισιτηρίων: 15 και 10 ευρώ, και 5 ευρώ (μειωμένο)
Ελληνικός κινηματογράφος 1950
Η Χορωδία δήμου Αθηναίων συναντά τον Βασίλη Γισδάκη και τον Δώρο Δημοσθένους σε μια συναυλία με τραγούδια που έγραψαν ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του ’50. Τους δύο τραγουδιστές πλαισιώνει το ενόργανο σύνολο: φλάουτο - Μικαέλα Παναγιωτοπούλου, κλαρινέτο - Αθανάσιος Νικολούζος, βιολί - Έφη Χριστοδούλου, βιολοντσέλο - Κωστής Θέος, κοντραμπάσο - Γιώργος Αρνής, μπουζούκι - Νικόλαος Κρέτσης, κιθάρα - Αντώνιος Μπαστιάνος, κρουστά - Ανδρέας Νικόλης, πιάνο - Κωστής Κριτσωτάκης. Μουσική Διεύθυνση: Σταύρος Μπερής.Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, στις 8.30μμ, στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας». Δωρεάν είσοδο για το κοινό, με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανεμηθούν από τα ταμεία του θεάτρου την ημέρα της παράστασης 11πμ - 6μμ.