Ο υπουργός υποδεικνύει στον δήμαρχο τι να κάνει, για να εξυπηρετήσει ένα πολιτικό του φίλο, με το έτσι θέλωΤο πασίγνωστο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς «Ξυνό Νερό» εμφιαλώνει και εμπορεύεται η «Αμιγής Δημοτική Επιχείρηση και Βιομηχανική Ξυνό Νερό» από το 1958 στην περιοχή του Δήμου Αμυνταίου. Την περίοδο 2007 - 2011, επί δημαρχίας Θεοδωρίδη, αποφασίστηκε η δημιουργία δεύτερης μονάδας για την εμφιάλωση και τη διανομή του προϊόντος. Με δεδομένη τότε την απαγόρευση για μια δημοτική επιχείρηση να ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, η επιχείρηση προχώρησε σε σύμπραξη με την εταιρεία «Μαλαματίνα», η οποία κατέλαβε το 60% των μετοχών, ενώ το 40% ανήκει στον Δήμο Αμυνταίου. Με βάση τα συμφωνηθέντα το νέο εταιρικό σχήμα όφειλε να κατασκευάσει τη νέα μονάδα εμφιάλωσης εντός τριών ετών, κάτι το το οποίο δεν έγινε ποτέ.
Κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα το 2016, με πρωτοβουλία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του γράφοντος συμπεριλαμβανομένου, τροποποιήθηκε ο αναπτυξιακός νόμος δίνοντας τη δυνατότητα και στις δημοτικές επιχειρήσεις να λάβουν επιδότηση. Μετά την τροποποίηση του νόμου κινήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε η επιχείρηση να λάβει επιδότηση από το ΕΣΠΑ συνολικού ύψους περίπου τριών εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να φτιαχτεί το νέο εργοστάσιο. Δεδομένων των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της συμπράττουσας εταιρείας «Μαλαματίνα» ο κ. Ιωσηφίδης, επιχειρηματίας και τέως Δήμαρχος Αμυνταίου, εξαγόρασε τις μετοχές της νέας εταιρείας, αποκτώντας το 60% της Α.Ε. και περιορίζοντας το ποσοστό του Δήμου από 40% σε 23% μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Φυσικά, η ενέργεια αυτή στερούταν νομιμότητας λόγω της μη κατασκευής της δεύτερης μονάδας εντός τριετίας από την υπογραφή του συμφωνητικού και ακυρώθηκε.
Όλη αυτή η περίπλοκη διαδρομή ήρθε στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες λόγω της επίσκεψης του νυν υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη στο Αμύνταιο, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κουνώντας το δάχτυλο υπέδειξε στον νυν Δήμαρχο κ. Μπιτάκη ότι εκλέχτηκε χάρη στις δικές του προσπάθειες και ως εκ τούτου θα πρέπει να κάνει αυτά που «πρέπει» στο ζήτημα του εργοστασίου του Ξυνού Νερού. Να σημειωθεί εδώ ότι ο κ. Ιωσηφίδης, πρώην δήμαρχος Αμυνταίου και πλέον μέτοχος της εταιρείας Ξυνό Νερό, είναι πολιτικός φίλος του υπουργού από τα παλιά.
Όλη αυτή η πραγματικά σκανδαλώδης πολιτική παρέμβαση του κ. Γεωργιάδη στα τεκταινόμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα διαπλοκής και πολιτικού αμοραλισμού. Δείχνει πώς αντιλαμβάνεται όχι μόνο ο υπουργός αλλά και ολόκληρη η κυβέρνηση την έννοια της εξουσίας. Πρόκειται για μια υπεροπτική στάση απέναντι στους πολίτες και τους νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους τους. Αυτό σίγουρα δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο από τους δημοκρατικούς πολίτες.
Στον αντίποδα αυτής της σκανδαλώδους πολιτικής στάσης βρίσκεται η δημοκρατική στάση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, κατόπιν προσωπικής μου πρόσκλησης, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της δημοτικής επιχείρησης «Ξυνό Νερό» στις 15/11/2019, συνομίλησε με τους εργαζόμενους, ενημερώθηκε για τη λειτουργία του εργοστασίου και ειδικότερα για την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και γενικά επέδειξε μια άριστη και δημοκρατική συμπεριφορά δείχνοντας το ειλικρινές του ενδιαφέρον για το μέλλον της επιχείρησης. Η ποιότητα της πολιτικής ηθικής του Αλέξη Τσίπρα αλλά και γενικότερα του προοδευτικού χώρου, τον οποίο εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, απέχει πολύ από τον τυχοδιωκτισμό και την διαπλοκή με τα συμφέροντα που εξέφρασε ο υπουργός στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Αμύνταιο.
Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν. Το μέλλον της δημοτικής επιχείρησης «Ξυνό Νερό» πρέπει να κινηθεί σε πλαίσια διαφάνειας και νομιμότητας, ώστε να διαφυλαχθεί αυτό το προϊόν προς όφελος της περιοχής και των κατοίκων.

Κωνσταντίνος Σέλτσας,
πρ. βουλευτής Φλώρινας ΣΥΡΙΖΑ
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet