Του Δημήτρη Φατήρα*Μία έκταση 1.500 στρεμμάτων στη χερσόνησο της Β.Α. Κέρκυρας (1.200 δασική, 300 περίπου χορτο-λιβαδική) εντός των διοικητικών ορίων της δημοτικής κοινότητας Σινιών Κέρκυρας.
Ερημίτης: μία από τις ελάχιστες παρθένες περιοχές, ένα μοναδικό στο είδος του ευαίσθητο οικοσύστημα, βασικό στοιχείο της φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, που χάρη στη φροντίδα των κατοίκων και στο προ-μνημονίων θεσμικό πλαίσιο προστασίας δασών, έχει μείνει αλώβητος, τόσο από τις φυσικές καταστροφές, όσο και από την οικοπεδοποίηση – τσιμεντοποίηση.
Ένας ζωτικής σημασίας φυσικός αναπτυξιακός πόρος, όπως είναι, (γύρω του αναπτύσσεται ένα πρότυπο τουριστικής δραστηριότητας, μοναδικό ίσως στη χώρα), «αιμοδότης» της τοπικής οικονομίας, ο οποίος «έχει μπει στο στόχαστρο μεγάλων οικονομικών συμφερόντων για λεηλασία», από τα τέλη της δεκαετία του 1990 (Φαίδων Δεγλερής πρόεδρος Ε’ τμήματος Σ.τ.Ε - 1998)
Οι απειλές διαδέχονται η μία την άλλη, τις οποίες σθεναρά η τοπική κοινωνία αντιμετωπίζει με «νύχια και με δόντια», όπου τότε, μέσα από τα σπλάχνα της, γιγαντώθηκε αυτό το μεγαλειώδες μαζικό κίνημα προστασίας του οικοσυστήματος και του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.
Στη διαδρομή του πήρε τη μορφή συλλόγου με τον τίτλο: «Ερημίτη Πλους..», με επίκεντρο στους καταστατικούς του στόχους, πέραν των άλλων, την προστασία του οικοσυστήματος στο σύνολό του, ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος, σαν φυσικός σχηματισμός, την ανάδειξή του σε οικολογικό πάρκο και την παραμονή του στη δημόσια χρήση.
Προσπάθεια καταστροφής από το 2011Αποκορύφωμα: το 2011, η μνημονιακή κυβέρνηση, κατ’ απαίτηση των δανειστών, εντάσσει το τμήμα Ερημίτη (496 στρεμ.) που ανήκει στο δημόσιο, στα υπό αξιοποίηση ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ .
Η πρώτη διαγωνιστική δημοπρασία (2012) προέβλεπε την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης επιφανείας στη μία και μοναδική εμφανιζόμενη εταιρεία NCH Capital για 99 χρόνια έναντι 23 εκατ. ευρώ για κατασκευή «τουριστικού χωριού- τουριστική κατοικία».
Η αντίδραση των αυτοδιοικητικών φορέων Α’και Β’ βαθμού, όλων των περιβαλλοντικών φορέων και οργανώσεων, των κινημάτων και των συλλογικοτήτων με ομόφωνες αποφάσεις τους, ήταν καθολική…
Η συντριπτική πλειοψηφία του κερκυραϊκού λαού ευθύς εξ αρχής τάχτηκε κατά του «επενδυτικού σχεδίου», γιατί πρώτον είναι καταστροφικό για το περιβάλλον, στο οποίο κυριαρχεί ο Ερημίτης ως έχει, και αποτελεί το βασικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής της Β.Α. Κέρκυρας.
Δεύτερον, γιατί είναι καταστροφικό για το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που ακολουθεί η τοπική επιχειρηματικότητα, που προωθεί λύσεις σε μικρή κλίμακα, ποιοτικές κατασκευές και υποδομές, απόλυτα προσαρμοσμένες στο φυσικό περιβάλλον, αποσυμφόρησης κορεσμένων περιοχών, ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και της ιστορίας της περιοχής, στα πλαίσια της αειφορίας και της εξόδου από το στρεβλό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης του μαζικού τουρισμού και του all inclusive της δεκαετίας του ‘70.
Το 2017, με νέο διαγωνισμό, παραχωρήθηκε το δικαίωμα πλήρους κυριότητας («κόλπο γκρόσο» στο protagon.gr, με συμβάσεις «Μπανανίας… που ούτε στην Μπουτσουάνα δεν θα μπορούσε να συμβεί…», Νίκος Δένδιας ) έναντι 2.050.000 ευρώ, όταν η εφορία το εκτιμά στα 16.028.579 ευρώ…
Από οποιοδήποτε άλλο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (υπουργείο, αυτοδιοικητικό όργανο κλπ) συνέβαινε αυτό, θα είχε να αντιμετωπίσει βαριές ποινικές κατηγορίες.
Είναι γεγονός ότι αν το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ δεν καλυπτόταν κάτω από την, προσβλητική για το δημόσιο αίσθημα και σκανδαλώδη για τον ελληνικό νομικό πολιτισμό, ομπρέλα της ιδιότυπης ασυλίας, βάση των μνημειακών νόμων, που κάτω από αυτήν καλύπτονται και όλα τα άλλα «εγκλήματα» που διαπράττει με τη σκανδαλώδη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, θα βρισκόταν αντιμέτωπο με πολλά άρθρα του ποινικού κώδικα.
Επιζήμια περιβαλλοντικά και ασύμφορη οικονομικάΑξίζει να σημειωθεί εδώ και η απόφαση του τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ (του εγκυρότερου τεχνικού σύμβουλου του κράτους), το οποίο χαρακτηρίζει την «επένδυση στο ακίνητο Κασσιόπης»: «ελέγξιμη διαδικαστικά, επιζήμια περιβαλλοντικά και ασύμφορη για το ελληνικό δημόσιο οικονομικά» και προτείνει στα αυτοδιοικητικά όργανα να κινήσουν διαδικασίες ακύρωσής της.
Η αυτοδιοίκηση δεν έχει δικαίωμα να υπεκφεύγει των αρμοδιοτήτων της και να αποποιείται των ευθυνών της, αντίθετα πρέπει να τις αναλάβει στην κατεύθυνση που της υποδείχνει το ΤΕΕ, με το θεσμικό του ρόλο, σαν ο επίσημος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας.
Εμείς από την πλευρά μας, σαν σύλλογος «Ερημίτη Πλους….», διαβεβαιώνουμε τον κερκυραϊκό λαό, που στην συντριπτική του πλειοψηφία στέκεται ενεργά συμπαραστάτης στην προστασία του Ερημίτη και κατά της καταστροφικής «επένδυσης», ότι δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα για την ακύρωση της με όλα τα μέσα και για όσο χρόνο χρειαστεί…
Η υπόθεση ήδη έχει πάρει το δρόμο της προς τα ευρωπαϊκά όργανα με το αίτημα ο Ερημίτης να μπει σε καθεστώς προστασίας, στο σύνολό του, ως φυσικό σχηματισμός – ολοκληρωμένο οικοσύστημα, ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος, την απένταξή του από τα «προγράμματα αξιοποίησης» του ΤΑΙΠΕΔ, την ανάδειξή του σε οικολογικό πάρκο σε δημόσια χρήση, με επιτρεπόμενες χρήσεις γης εντός του μόνο αυτές που θα βοηθούν το οικοσύστημα στη διαιώνισή του.
* Πρόεδρος του συλλόγου «Ερημίτη Πλους Περιβαλλοντική Προστασία Βορείου Στενού Κέρκυρας».