Το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή μπορεί να ξαναπαίρνει τη μορφή της έκτακτης ανάγκης, με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στα ΚΥΤ στα νησιά -λόγω κυρίως της σκόπιμης πολιτικής αδράνειας κι όχι τόσο της αύξησης των ροών- καίριο, όμως, παραμένει παράλληλα το ζήτημα της ένταξης όσων βρίσκονται πια στην ενδοχώρα.
Τουλάχιστον θεωρητικά, καθώς στην πράξη όχι μόνο δεν γίνονται οι απαραίτητες κινήσεις, αλλά αντίθετα λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις που τορπιλίζουν την ένταξη και ταυτόχρονα καλλιεργούν ρατσιστικές αντιλήψεις στην κοινωνία. Τρανό παράδειγμα αυτού αποτελεί η απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου πριν 10 μέρες για μεταφορά των προσφυγικών οικογενειών από τα Βρασνά και την Ασπροβάλτα σε Κουτσόχερο, Θερμοπύλες και Δράμα, μετά από τις ξενοφοβικές αντιδράσεις ντόπιων γονιών, που διαφωνούσαν στη φοίτηση 8 νηπίων-προσφύγων στο σχολείο.
Η κυβέρνηση αντί να εξασφαλίσει το θεμελιώδες δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση, προτίμησε να «δικαιώσει» το ρατσισμό. Για το ζήτημα σημειώνεται πως είχε παρέμβει και ο Συνήγορος του Πολίτη, υπενθυμίζοντας τις νομικές ευθύνες των γονιών που επιβάλλουν στα παιδιά τους την αποχή από τα μαθήματα, παρόλ’ αυτά το υπουργείο έκρινε πως είναι καλύτερο να κάνει τους πρόσφυγες μπαλάκι, μεταφέροντάς τους από περιοχή σε περιοχή.
«Με αυτή την επικίνδυνη απόφαση, η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν έχει καμία πρόθεση, ούτε σχεδιασμό, για την αξιοπρεπή στέγαση και εκπαίδευση των προσφύγων, που είναι αυτονόητα δικαιώματά τους και προϋποθέσεις για την ομαλή τους ένταξη. Και στο παρελθόν ήρθαμε αντιμέτωποι δυστυχώς με αντίστοιχες ξενοφοβικές αντιδράσεις, αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τη μάχη και κατάφερε να τις κάμψει με πληροφόρηση και συζήτηση, γιατί είχε ξεκάθαρη πολιτική βούληση για την ένταξη των προσφύγων», τονίζει στην «Εποχή» ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορίνθου και αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενώ υπενθυμίζει τα προβλήματα εν γένει που δημιουργήθηκαν και επικρατούν ακόμα στην εκπαίδευση των προσφύγων από την πολιτική της ΝΔ, αφού λόγω της ολιγωρίας της για τη λειτουργία των απογευματινών τάξεων ένταξης φέτος, σε πολλές περιοχές ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα.
«Τέτοιου είδους αποφάσεις εντάσσονται στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική αποτροπής, αποκλείοντας τους πρόσφυγες από μακρόχρονες πρακτικές ένταξης, καλλιεργώντας παράλληλα τον κοινωνικό αυτοματισμό, τη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας και υποδαυλίζοντας τις ακροδεξιές, ξενοφοβικές φωνές», υπογραμμίζει ο Γιώργος Ψυχογιός τον επικίνδυνο αντίκτυπο της κυβερνητικής πολιτικής.

Διαπόμπευση και κοινωνικός κανιβαλισμός

Επικίνδυνες αντιλήψεις που ήδη δυστυχώς βλέπουμε να εγκαθιδρύονται στην κοινωνία. Είτε πρόκειται για την επίθεση φασιστικών ομάδων σε εργαζόμενους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μόρια, επειδή βοηθούν τους πρόσφυγες, είτε για τη ρατσιστική επίθεση κατά 4 προσφύγων στα Εξάρχεια και της αυθαίρετης προσαγωγής τους από αστυνομικούς, είτε για τη σκιαγράφηση των γονιών προσφύγων, που μόλις είχαν χάσει το 11μηνο βρέφος τους, σαν «τέρατα που ασελγούσαν πάνω του» (βλ. δίπλα το κείμενο του Γιάννη Αλμπάνη).
Ιδίως το τελευταίο περιστατικό καταδεικνύει πού μπορούν να φθάσουν την κοινωνία οι κυρίαρχες προκαταλήψεις κατά των προσφύγων και μεταναστών. Έτσι, ο ιατροδικαστής χωρίς να έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες εξετάσεις, βλέποντας μόνο κάποια σημάδια, υπέθεσε αμέσως ότι το μωρό κακοποιούταν σεξουαλικά, εγκαταλείποντας την επιστημονική του γνώση μπροστά στο κυρίαρχο στερεότυπο του Ξένου-στυγερού εγκληματία. Αντίστοιχα, τα ΜΜΕ εγκατέλειψαν, ως συνήθως όταν πρόκειται για τέτοιες κοινωνικές ομάδες, κάθε δημοσιογραφική δεοντολογία και πρακτική και χωρίς να υπάρχει πόρισμα, έσπευσαν να εμφανίσουν το σενάριο του ιατροδικαστή σαν σίγουρη είδηση.
«Το περιστατικό διαπόμπευσης της οικογένειας του βρέφους που πέθανε, αναδεικνύει, πέρα από την ανεύθυνη στάση του ιατροδικαστή, το ρατσιστικό παραλήρημα των κεντρικών μέσων ενημέρωσης, που καλλιεργεί ένα κλίμα κοινωνικού κανιβαλισμού. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά με μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα που σπεύδει να στοχοποιήσει πρόσφυγες σαν αποδιοπομπαίους τράγους για να εξυπηρετήσει την πολιτική της αποτροπής, των μαζικών απελάσεων και κρατήσεων, και του αποκλεισμού από την υπόλοιπη κοινωνία. Ατμόσφαιρα που πέραν των ΜΜΕ, αναπαράγεται συχνά και μέσα στο κοινοβούλιο από βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης, που σπεύδουν να δουν ποιος θα πρωτοεκφράσει την ελληνική ακροδεξιά», σημειώνει ο Γιώργος Ψυχογιός.
Τελικά, η αλήθεια αποκαταστάθηκε και μάλιστα έχει παραγγελθεί η πειθαρχική διερεύνηση του ιατροδικαστή. Το βίωμα, όμως, του εξευτελισμού των δύο γονιών ενώ πενθούσαν το παιδί τους, δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Ούτε μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο νερό έριξε στο μύλο του ρατσισμού αυτό το περιστατικό.

Τζέλα Αλιπράντη
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet