Προσωρινό πάγωμα των επιτάξεων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά, μέχρι και την Παρασκευή που πέρασε, αποφάσισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετά και τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών Β. Αιγαίου.
Η πράξη αυτή δεν πρέπει να παρεξηγηθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου ξανασκέφτεται τον απάνθρωπο σχεδιασμό για υπερμεγέθεις φυλακές προσφύγων, καθώς την ίδια στιγμή ζήτησε από τις αυτοδιοικητικές αρχές να υποδείξουν άλλα μέρη για τη δημιουργία των νέων κέντρων. Ο υπουργός, μάλιστα, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις αντιδράσεις των νησιωτών, δήλωσε στον Αlpha πως «είναι δεδομένη η ανάγκη κλειστών δομών. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει πειστεί η τοπική κοινωνία ότι αυτές οι νέες δομές θα είναι πράγματι κλειστές και ελεγχόμενες, θα συνδυαστούν με αποσυμφόρηση πάνω από 50% και δεν θα υπάρχει παραμονή των ανθρώπων πάνω από έξι μήνες. Δεν είναι κέντρα μόνιμης εγκατάστασης».

Μάχη για τον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία

Στην πραγματικότητα, όμως, οι αντιδράσεις δεν έγκεινται στο μέρος, αλλά στο περιεχόμενο του σχεδιασμού. «Η διαφωνία της χιώτικης κοινωνίας δεν έχει να κάνει απλά με το μέρος που επιτάχθηκε, όπως ακούγεται στα μέσα –το οποίο δεν έχει ηλεκτροδότηση, δεν έχει αποχετευτικό σύστημα, είναι τελείως απομονωμένο, με δύσκολες καιρικές συνθήκες. Οι Χιώτες αρνούνται να γίνει το νησί φυλακή ψυχών», υπογραμμίζει στην «Εποχή» ο Μανώλης Στάθης, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Δίκτυο Πολιτών Χίου».
Το δημοτικό συμβούλιο της Χίου, σύμφωνα με τον ίδιο, από τον Οκτώβριο του 2019 έχει λάβει μία απόφαση, η οποία επικαιροποιήθηκε ξανά τον Ιανουάριο και παραμένει μέχρι και σήμερα η ίδια, βάσει της οποίας το μόνο που δέχεται η τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού είναι η δημιουργία ενός μικρού κέντρου καταγραφής, δυναμικότητας 500 ατόμων, και αφού θα γίνεται η ταυτοποίηση των προσφύγων εκεί, μετά θα μετακινούνται στην ενδοχώρα. Απόφαση, δηλαδή, που απέχει παρασάγγας από το σχεδιασμό της κυβέρνησης, που προσπαθεί να τον εμφανίσει σαν κοινά αποδεκτό.
Για την ακρίβεια, το δημοτικό συμβούλιο της Χίου θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα, προκειμένου να αποφασίσει πώς θα οργανώσει και θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις ενάντια στην επίταξη για τη δημιουργία νέου κέντρου.

Παραβίαση υπάρχουσας συμφωνίας

Αντίστοιχες αντιδράσεις σημειώνονται και στη Σάμο, όπου ο δήμος θα καταφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς η απόφαση που είχε υπογραφεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και είχε γίνει δεκτή από την τοπική αυτοδιοίκηση για την κατασκευή του νέου κέντρου στην περιοχή του Ζερβού, προκειμένου να κλείσει το υπάρχον ΚΥΤ, αφορά χωρητικότητα 1.200 ατόμων.
«Το προηγούμενο σχέδιο που υλοποιούταν, αφορούσε 36 στρέμματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ τώρα επίταξε 216 στρέμματα στην εν λόγω περιοχή. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, τι τεράστια φυλακή προτίθεται να φτιάξει», τονίζει ο Νίκος Ζάχαρης, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Η Σάμος αλλάΖΕΙ», προσθέτοντας πως «το ζήτημα δεν είναι μόνο νομικό, αλλά πρωτίστως πολιτικό και ξεκινάει από το πρόβλημα του γεωγραφικού περιορισμού, που επιβάλλει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία έχει ξεπεραστεί από την πραγματικότητα. Καμία λύση δεν μπορεί να υπάρξει και ούτε ένα κέντρο 1.200 ατόμων δεν μπορεί να λειτουργήσει, αν δεν γίνει πρώτα μία μεγάλη αποσυμφόρηση του νησιού, μεταφέροντας τουλάχιστον 6.000 άτομα προς την ενδοχώρα. Ταυτόχρονα, βέβαια, θα πρέπει να αλλάξει και η ευρωπαϊκή πολιτική. Δεν γίνεται 5 νησιά να σηκώνουν μόνα τους την ευθύνη της ΕΕ στο προσφυγικό».
Ο ίδιος χαρακτηρίζει την κυβερνητική απόφαση για επίταξη ως «πολεμική ενέργεια ενάντια στα νησιά, πάνω στην οποία δεν μπορεί να υπάρξει καμία βάση συνεννόησης». «Το μόνο που νοιάζει την κυβέρνηση είναι το πολιτικό κόστος, γι’ αυτό άλλωστε σταμάτησε και την αποσυμφόρηση μετά από τις ξενοφοβικές κραυγές κάποιων στην ενδοχώρα. Είναι, λοιπόν, κρίσιμο να της δείξουμε ότι οι νησιωτικές κοινωνίες δεν είναι τα εύκολα θύματα σε αυτή την υπόθεση, μεγαλώνοντας τις αντιδράσεις μας, ώστε να της αποδείξουμε ότι ο σχεδιασμός της είναι απάνθρωπος και λαθεμένος και δεν πρόκειται να καταφέρει να τον υλοποιήσει», καταλήγει ο ίδιος.

Αποκλεισμός με σωσίβια και λέμβους

Κινητοποιήσεις ενάντια στην επίταξη έγιναν και στη Λέσβο. Οι κάτοικοι απέκλεισαν το Μανταμάδο που επιτάχθηκε, τοποθετώντας βάρκες και σωσίβια (από τους διασωθέντες πρόσφυγες) στο μέρος.
Το συγκεκριμένο μέρος παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς πρόκειται για στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά το κυριότερο είναι πως «στη Λέσβο το ζήτημα πού θα γίνει το κλειστό κέντρο έχει γίνει λίγο γελοίο, καθώς αλλάζουν ανά δέκα μέρες την τοποθεσία. Η άρνηση, όμως, και οι αντιδράσεις των κατοίκων δεν αφορούν στο μέρος, αλλά στη δημιουργία νέας δομής στο νησί. Η λύση για τους νησιώτες είναι η αποσυμφόρηση», εξηγεί η Εριφύλη Χιωτέλλη, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Με πυξίδα τον πολίτη».
Αντιδράσεις που τελικά ανάγκασαν και το δήμαρχο Μυτιλήνης να αλλάξει τη στάση του. Αρχικά ο ίδιος προσπαθούσε να αποφύγει την καταδίκη της επίταξης από το δημοτικό συμβούλιο, βγάζοντας μάλιστα και μία ανακοίνωση με πολύ υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος της δημοτικής κίνησης «Με πυξίδα τον πολίτη», που είχε προτείνει την καταγγελία της επίταξης. «Στη συνέχεια, όμως, βλέποντας πως είναι ο μόνος δήμαρχος που δεν έχει καταδικάσει και έχει δεχτεί να συναντηθεί με τον Μηταράκη, εμφανίσθηκε στο συμβούλιο με την ακριβώς αντίθετη στάση, τασσόμενος κι αυτός κατά της επίταξης», όπως περιγράφει η Εριφύλη Χιωτέλλη.

Επίφοβη η στάση δημάρχων και περιφερειάρχη

Όμοια με τη στάση του δημάρχου Μυτιλήνης, Σ. Κύτελη, και ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κ. Μουτζούρης, φαίνεται να δυσκολεύεται να αποφασίσει ποια είναι η θέση του πάνω στο ζήτημα. Αντίστροφα με το δήμαρχο Μυτιλήνης, ο περιφερειάρχης ξεκίνησε από την άρνηση συνάντησης με τον υπουργό Μετανάστευσης, αλλά κατέληξε ότι «εδώ είμαστε για διάλογο και το κινητό μου είναι συνέχεια ανοιχτό».
Και οι δύο αυτές στάσεις είναι ενδεικτικές για τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η δεξιά τοπική αυτοδιοίκηση, που, από τη μια, δεν θέλει να αντιταχθεί στην κυβέρνηση της ΝΔ, και πιθανά ούτε να διαφωνεί με την ουσία του σχεδιασμού της, και, από την άλλη, δεν μπορεί να μην ακούσει τις φωνές της τοπικής κοινωνίας, επισημαίνει η Εριφύλη Χιωτέλλη, τονίζοντας πως «γι’ αυτό δεν πρέπει καθόλου να εφησυχάζουμε με τις κινήσεις και τις καταδίκες των δημοτικών αρχών, γιατί σε δεύτερη φάση το πιο πιθανό είναι ότι θα συνεργαστούν και θα υλοποιήσουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για το προσφυγικό».

Τζ. Α.
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet