Η στρατηγική της υπεράσπισηςΞεκίνησαν την εβδομάδα που μας πέρασε οι αγορεύσεις από την πλευρά της υπεράσπισης, δίνοντας μια πρώτη –αλλά σαφή- εικόνα για τη στρατηγική που επιλέγει εν συνόλω αυτή η πλευρά.

Οι στόχοι της υπερασπιστικής γραμμής

Πρώτα και κύρια, έγινε η επιλογή να μην αγορεύσει ο κάθε δικηγόρος για όλα τα αδικήματα που διώκεται ο εντολέας του. Το αντίθετο. Θα αγορεύσουν ανά υπόθεση. Πρώτα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα οι δικηγόροι όλων των κατηγορουμένων, ακολούθως για την επίθεση εναντίον των αιγύπτιων αλιεργατών, εν συνεχεία για την επίθεση εναντίον του συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και τέλος για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Υπολογίζεται πως η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες. Έτσι, με αυτή τη στρατηγική απομακρύνεται χρονικά πολύ η στιγμή που θα αντικρουστούν στο σύνολό τους τα επιχειρήματα της πολιτικής αγωγής, η οποία είχε επιλέξει να αγορεύσει για όλες τις κατηγορίες, ταυτόχρονα, καθώς περιγράφοντας εμπεριστατωμένα τη μεγάλη εικόνα, αναδεικνύεται το κίνητρο των επιθέσεων, ο οργανωμένος χαρακτήρας τους, η υπακοή στην ιεραρχία και τις εντολές, ο τρόπος λειτουργίας, οργάνωσης και δράσης της Χρυσής Αυγής.
Σπάζοντας τη μεγάλη εικόνα σε μικρότερα κομμάτια και πάλι, η υπεράσπιση επιχειρεί πρώτον να φανούν ως μεμονωμένα περιστατικά, δεύτερον να παρουσιαστεί το κατηγορητήριο ως σκευωρία, καθώς πρόκειται για ασύνδετες δικογραφίες, τρίτον να αποκόψουν τη δράση ανθρώπων που είναι μέλη της Χρυσής Αυγής με το κόμμα Χρυσή Αυγή και επομένως να εμφανιστεί αυτό το στοιχείο ως «άσχετη πληροφορία», τέταρτον τα ονόματα της ηγεσίας του κόμματος να μην ακουστούν καν στις τρεις πρώτες υποθέσεις, ώστε να εμφανιστεί «καθαρή» κατά την ανάπτυξη των επιχειρημάτων για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Είναι μια σαφώς επικοινωνιακή στρατηγική, που όμως αντιμετωπίζει τους δικαστές ως αδαείς, που δεν θα βάλουν δίπλα δίπλα τις αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης για να δουν σημείο το σημείο, κατηγορία την κατηγορία, κατηγορούμενο τον κατηγορούμενο, για να καταλήξουν και οι ίδιοι σε ολόκληρη την εικόνα.

Τυχαίο θύμα ο Παύλος Φύσσας

Φυσικά, η εισαγγελική πρόταση ήταν αυτή που έκανε πρώτη τη «βρώμικη δουλειά». Διέλυσε τη μεγάλη εικόνα σε πολλά κομμάτια, βλέποντας μόνο το δέντρο, δηλαδή το δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, και σβήνοντας το δάσος. Απάλλαξε, έτσι, τους συνηγόρους υπεράσπισης από αυτό το δύσκολο έργο, και τους έδωσε την ευκαιρία απλώς να επαυξάνουν σε όσα είπε η εισαγγελέας. Χαρακτηριστικά, η συνήγορος των Καλαρίτη, Χρυσαφίτη και Καζαντζόγλου και πρώην δημοτική σύμβουλος Αθήνας με τη Χρυσή Αυγή, Δήμητρα Βελέντζα, είπε: «Συντάσσομαι απόλυτα με την εισαγγελική παραγγελία, καθώς στηρίζεται σε απτά στοιχεί και όχι σε γενικολογίες με τις οποίες επιχειρείται η συσκότιση της υπόθεσης με θεωρίες και σκευωρίες».
Συγκεκριμένα, ως προς την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια, με αποκρύψεις στοιχείων, να εμφανιστεί ο Παύλος Φύσσας ως τυχαίο θύμα, μη επιλεγμένο. Βασικό επιχείρημα είναι πως δεν ήταν μέλος κάποιου κόμματος. Φυσικά, όπως ανέπτυξε ενδελεχώς η πολιτική αγωγή, η συνεκδίκαση των τριών υποθέσεων συμβολίζει τους στόχους της Χρυσής Αυγής, λόγω των ιδεών της: αντιφασίστες, μετανάστες, συνδικαλιστές-κομμουνιστές. Η υπεράσπιση, όμως, προσπαθεί να εμφανίσει τον Παύλο Φύσσα ως τυχαίο θύμα του Γ. Ρουπακιά, και μόνο αυτού. Αποκρύπτονται ακόμα και τα τραγούδια του, για να εμφανιστεί ως κάποιος που απλώς βωμολοχούσε τραγουδώντας [«Ούτε γνωστός ήταν, ούτε οι στίχοι του αναφέρονται στη Χρυσή Αυγή, αλλά σε άλλα που δεν θέλω να αναφέρω»].

Όλοι ψευδομαρτυρούν

Ακόμα, προσπαθεί να αποσυνδέσει την παρουσία άλλων χρυσαυγιτών τη στιγμή της δολοφονίας του Π. Φύσσα και λίγο ή πολύ δημιουργεί κλίμα πως ο Φύσσας είχε «τάγμα εφόδου» [«Ο Φύσσας κάλεσε άλλα οχτώ άτομα. Η κλήση αυτή δεν σχετίζεται με την παρακολούθηση του αγώνα», «Τα πρόσωπα που περικλείει σε πλαίσιο κίτρινου χρώματος στην έκθεση δεν είναι χρυσαυγίτες, αλλά φίλοι του Φύσσα»]. Ένα ακόμα, αναμενόμενο, επιχείρημα της υπεράσπισης είναι πως όλοι οι μάρτυρες ψεύδονται [«Ο μάρτυρας Σεϊρλής, δεν είπε ποτέ την αλήθεια… Εις μάρτυς, ουδείς μάρτυς… Αυτεπάγγελτα πρέπει να κληθεί να κατηγορηθεί για ψευδορκία», «Αυτοί είναι οι μάρτυρες που δήθεν φοβόντουσαν, όπως σας είπε η κα. Παπαδοπούλου. Για αυτό σας μιλούσαν στις αγορεύσεις τους για κόσμο των μελισσών, γιατί πρέπει να κάνουμε μια αγιογραφία να κινήσουμε το συναίσθημα για να καλύψουμε την έλλειψη αξιοπιστίας», «Η μάρτυρας αυτή προστέθηκε για τη γνωστή σκοπιμότητα. Είναι δασκαλεμένες, είναι στρατευμένες… αποφεύγουν την ποινική τους δίωξη, αλλά καταστρέφουν ανθρώπους. Ζητήσα να συλληφθούν και να δικαστούν ενώπιόν Σας»]. Ακούστηκαν, φυσικά, και εντελώς φαιδρά επιχειρήματα, που προσπαθούν με λογικά άλματα να παίξουν με τη νοημοσύνη της έδρας, αλλά και όσων παρακολουθούν τη δίκη. Για παράδειγμα, ο κατηγορούμενος Μιχάλαρος, ισχυρίζεται ο συνήγορός του, Χριστόφορος Τσάγκας, πολιτευτής με την Χρυσή Αυγή στα Γιάννενα, πως δεν μπορεί να έσβησε το αρχείο από το κινητό του –στοιχείο που υπάρχει στη δικογραφία- γιατί το θεωρεί «τελείως ευφάνταστο, ότι έγινε επαγγελματικό καθάρισμα από έναν άνθρωπο που όταν τον ρωτήσατε για τις υπογραφές σας είπε επί λέξει τελεσιδικήσαν»!
Είναι σίγουρο πως όσα θα ακουστούν τους επόμενους μήνες στη δικαστική αίθουσα θα προκαλέσουν οργή. Αυτός είναι και ο σκοπός άλλωστε, αφού υπάρχει πλήρης αδυναμία να υποστηριχθεί με στοιχεία η αθωότητα των κατηγορουμένων ή να καταρριφθούν νομικά τα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής. Η παντελής έλλειψη επιχειρημάτων με στοιχεία, όμως, θα καταφέρει το τέλος του δρόμου να μην είναι ομιχλώδες και να είναι πεντακάθαρη ολόκληρη η εικόνα.

Ιωάννα Δρόσου
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet