Η κυβέρνηση ξεκινά τα έργα στο Ελληνικό, αυτή είναι η είδηση των τελευταίων εβδομάδων. Είχε δίκιο τελικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, που έλεγε ότι αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ θα ξεκινήσουν τα έργα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Εντάξει βρε, θα ξεκινήσουν λίγο αργότερα. Τόσο περιμέναμε. Και έφτασε η μεγάλη στιγμή που όλοι ανέμεναν. Ξεκινούν τα έργα στο Ελληνικό, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μιλούσαν για «αναίτιες» καθυστερήσεις.
Με συνημμένη επιστολή της, εν είδει τελεσιγράφου, η Ελληνικό Α.Ε. που στάλθηκε την 11η/2/2020 προς το Μ.Κ.Ι.Ε. (Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού) ζητά εκ νέου (είχε προηγηθεί παρόμοια επιστολή τον Ιούνιο του 2018 και τότε είχε αποτραπεί), την άμεση απομάκρυνση της εγκατάστασης από το χώρο του πρώην αεροδρομίου και της αμερικανικής βάσης, διότι όπως τονίζεται σε αυτήν, το αμέσως προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν διαδικασίες κατεδάφισης κτισμάτων ανάμεσά τους και του χώρου που στεγάζει σήμερα το ΜΚΙΕ.

Τι έχει προσφέρει το ΜΚΙΕ;

Η κοινωνική αυτή δομή, αποτελεί μια αυτό-οργανωμένη δομή αλληλεγγύης, που προσφέρει από το 2011 δωρεάν υπηρεσίες υγείας, φάρμακα, παιδικές τροφές και γάλατα προς όλους τους πολίτες που τα έχουν ανάγκη, που λειτουργεί ανελλιπώς από τον Δεκέμβριο του 2011 σε κτίρια της παλιάς αμερικανικής βάσης που είχαν παραχωρηθεί από το δήμο Ελληνικού και στηρίζεται σε εθελοντές. Όλο αυτό το διάστημα έχει στηρίξει χιλιάδες ανασφάλιστους πολίτες, παρέχοντας ιατρική περίθαλψη και φάρμακα. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του ΜΚΙΕ, συνολικά μέχρι σήμερα έχουν ωφεληθεί περίπου 7.500 ασθενείς, ενώ παράλληλα έχει προσφέρει υποστήριξη σε φάρμακα ή υλικά τόσο άλλα κοινωνικά ιατρεία όσο και δημόσια νοσοκομεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ιδρύματα ΑμεΑ, δομές στήριξης παιδιών, μονάδες φροντίδας, κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, δομές αστέγων κ.λπ. Στο απόγειο των συνεπειών της οικονομικής κρίσης με τον αποκλεισμό από το Εθνικό Σύστημα Υγείας 3 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών το 2014-2015, προσέφερε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και φάρμακα κατά μέσο όρο σε 1,500 περιπτώσεις το μήνα. Συνολικά έχει βοηθήσει 8.000 συμπολίτες σε πάνω από 72.000 επισκέψεις. Έχει σώσει – στην κυριολεξία – ανθρώπους από βέβαιο θάνατο, που ήταν πλήρως αποκλεισμένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας μέχρι και σχετικά πρόσφατα. Ακόμα, το τελευταίο χρονικό διάστημα που υποτίθεται πως η χώρα βγαίνει από την οικονομική επιτροπεία, επισκέπτονται κάθε μήνα το ιατρείο 450-500 ωφελούμενοι, αποδεικνύοντας ότι μεγάλο μέρος των συμπολιτών συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός του πλέγματος προστασίας, που θα έπρεπε να προσφέρει η οργανωμένη ελληνική πολιτεία.

Η κυβέρνηση αδιαφορεί

Φαίνεται όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση αδιαφορεί όχι μόνο για το ΜΚΙΕ αλλά και για τους εκατοντάδες συνανθρώπους μας που στηρίζει, δίνοντας μέσω της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ, μια διορία μέχρι της 15/03/2020 «για την άμεση και ομαλή ολοκλήρωση» της αποχώρησης από τον χώρο που στεγάζει το ιατρείο. «Τέτοιου τύπου τελεσίγραφα θυμίζουν «σκοτεινές» πολιτικές περιόδους του τόπου μας, και δεν συνάδουν με τις αρχές που διέπουν τις σύγχρονες δημοκρατικές πολιτείες, όπου η ενδυνάμωση της «κοινωνίας των πολιτών» είναι το ζητούμενο. Στο πλαίσιο αυτό, επιστρέφουμε το τελεσίγραφο, και δίνουμε την δική μας διορία μέχρι την ίδια ημερομηνία, ώστε να μας βρείτε ένα κτήριο το οποίο θα καλύπτει τουλάχιστον τις ίδιες ανάγκες που καλύπτει το υπάρχον.
Σε περίπτωση που δεν μας δώσει η Ελληνικό Α.Ε. ή κάποιος άλλος κρατικός ή δημοτικός φορέας ανάλογο κτήριο, όπως οφείλετε, τότε θα φέρετε την πλήρη ευθύνη για την έξωση μας, όπως, για την καταστροφή των φαρμάκων μας – αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ- που περιλαμβάνουν πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα, αλλά και για την εγκατάλειψη εκατοντάδων ασθενών μας που αδυνατούν να τα αγοράσουν.
«Επιστρέφουμε ως απαράδεκτη την επιστολή της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και παράλληλα κοινοποιούμε την παρούσα επιστολή όπως και τα δελτία τύπου μας» μας δήλωσαν εθελοντές, μέλη του ΜΚΙΕ.
Η ευθύνη για την πιθανότητα κλεισίματος του ΜΚΙΕ «βαραίνει» δυστυχώς όσους διοικούν σήμερα σε όλα τα επίπεδα. Επίσης σύμφωνα με το ΜΚΙΕ, υπάρχει δέσμευση της Lamda Development (που είναι ο «επενδυτής») ότι το ιατρείο όχι μόνο δεν θα απομακρυνθεί αλλά και θα «αναβαθμιστεί». Μάλιστα σε δημοσίευμα από τον Ιούνιο του 2014, έχει καταγραφεί δήλωση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Lamda Development κ. Οδυσσέα Αθανασίου κατά την παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου τους τότε, στη Μεγάλη Βρετανία, όπου ανέφερε «…ότι το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού θα παραμείνει και θα λειτουργεί όπως λειτουργεί σήμερα και ακόμα καλύτερα σε νέες εγκαταστάσεις που θα του παραχωρηθούν στο χώρο του πρ. αεροδρομίου Ελληνικού».
Ανακοινώσεις διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στο ΜΚΙΕ έβγαλαν μεταξύ άλλων, η Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού – Αργυρούπολης, ο ΣΥΡΙΖΑ Ελληνικού.

Σ.Κ.
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet