Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου μέλη της διοίκησης του Ασύλου Ανιάτων στο πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων. Εκεί, η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ιωάννα Ηλιάδη και ο Δημήτρης Ντζανάτος, μέλος της διοίκησης του Ασύλου και πρώην πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ελεγκτικής εταιρείας Grant Thornton, παρουσίασαν τον απολογισμό των δράσεων του ασύλου, καθώς και τα οικονομικά μεγέθη του κοινωφελούς, μη κερδοσκοπικού, φιλανθρωπικού σωματείου. Οι εκπρόσωποι του Ασύλου Ανιάτων τόνισαν πως κατάφερε να ανακάμψει οικονομικά, παρ’ όλο που δεν λαμβάνει κάποια κρατική επιχορήγηση, αλλά εποπτεύεται από έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο του Δήμου Αθηναίων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το Άσυλο Ανιάτων φιλοξενεί 170 περιθαλπόμενους, ενώ διαθέτει 110 εργαζομένους, στους οποίους περιλαμβάνονται οι γιατροί που έχουν την ιατρική φροντίδα, νοσηλευτές τετραετούς φοιτήσεως, διπλωματούχοι βοηθοί νοσηλείας, πρακτικοί νοσοκόμοι και αποκλειστικές συνοδοί των ασθενών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ντζανάτος για το 2020 αναμένεται είτε η μείωση της διαφοράς μεταξύ λειτουργικών εσόδων και εξόδων είτε η ισοσκέλιση, με σκοπό το Άσυλο να απαλλαγεί από τις οικονομικές του υποχρεώσεις και να μην ζημιωθεί. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην μείωση του νοσηλίου που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ για τους περιθαλπομένους. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε και ο κ. Ντζανάτος, το νοσήλιο μειώθηκε από το ποσό των 50 ευρώ ανά ασθενή σε αυτό των 25 ευρώ το 2013 με απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ. Το παραπάνω σε συνδυασμό με την μείωση των εσόδων από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, αλλά και τις φορολογικές υποχρεώσεις προκάλεσαν ζήτημα οικονομικής βιωσιμότητας. Χαρακτηριστικά το διάστημα 2012-2018 τα λειτουργικά έσοδα μειώθηκαν συνολικά κατά 54%, καθώς και τα ενοίκια κατά 64% λόγω των προβλημάτων στην αγορά ακινήτων. Ταυτόχρονα, η μείωση των αμοιβών του προσωπικού κατά 61% δεν κλόνισε το νοσηλευτικό έργο, όπως τόνισαν και οι δύο εκπρόσωποι του Ασύλου. Διαρκές διακύβευμα και αίτημα του σωματείου αποτελεί η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και η αύξηση του νοσηλίου που καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ.
Η πρόεδρος του ΔΣ του Ασύλου Ανιάτων, κα Ιωάννα Ηλιάδη, έκανε λόγο για την αναβάθμιση των υποδομών, τη διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης του σωματείου, την ανάπτυξη υποστηρικτικού δικτύου και την διαφάνεια και ορθή εταιρική διακυβέρνηση. Η αναβάθμιση αφορούσε τόσο τις υποδομές όσο και το προσωπικό με στόχο την βελτίωση της φροντίδας και της ζωής των περιθαλπομένων. Σημαντικό είναι το γεγονός πως δημιουργήθηκε τμήμα Αποκατάστασης και Φυσικοθεραπείας, το οποίο λειτουργεί πλέον με 5 φυσικοθεραπευτές και 2 φυσιάτρους, την στιγμή που το 2012 διέθετε μόλις 2 φυσικοθεραπευτές. Η αύξηση των φυσικοθεραπειών βοήθησε τουλάχιστον 60 κατάκοιτους ασθενείς με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην συνέντευξη τύπου. Η χρηματική στήριξη που προσφέρουν απλοί ή επιφανείς πολίτες, μέλη συλλόγων κι οργανώσεων οδήγησε στην ανακαίνιση της Γιαγλοπουλείου πτέρυγας του Ασύλου δίνοντας την δυνατότητα φιλοξενίας 40 ασθενών. Οι χρηματικές δωρεές έφτασαν το ύψος των 772.969,23 ευρώ. Παράλληλα, ανανεώθηκε μέρος του εξοπλισμού, όπως για παράδειγμα αγοράστηκαν ειδικά van μετακίνησης ΑμεΑ σε κοινωνικού χαρακτήρα δραστηριότητες κι εκδηλώσεις. Αξιοσημείωτη είναι η προσφορά και στήριξη των 250 εθελοντών, οι οποίοι βοηθούν στο Άσυλο με την φροντίδα και την κοινωνικοποίηση των περιθαλπομένων, ενώ υπάρχουν ανάγκες και για περαιτέρω εθελοντές. Η κα Ηλιάδου τόνισε «Ελπίζω να οδηγήσουμε το Άσυλο στον επόμενο αιώνα». Για τον λόγο αυτό εξέφρασε την επιθυμία της να ενημερώνουν τακτικά τα ΜΜΕ, ώστε μέσω αυτών να ενημερώνεται και η ίδια κοινωνία για το κοινωνικό έργο του Ασύλου.

Μαρία Γεωργακοπούλου
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet