Της Μελίνης Υφαντή*

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα πιο στοχοποιημένο πανεπιστημιακό ίδρυμα από την ΑΣΟΕΕ. Η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποίησε με απόλυτη «επιτυχία» το «φαινόμενο ΑΣΟΕΕ», για να χτίσει το αφήγημα της περί ασύλου ανομίας και ασυδοσίας στα δημόσια πανεπιστήμια. Πέρυσι δεν υπήρχε μέρα που ο Σκάι και τα άλλα συστημικά ΜΜΕ να μην δείχνουν εικόνες από την ΑΣΟΕΕ, διαστρεβλώνοντας εντελώς την αλήθεια. Φέτος, μετά την «πανηγυρική» κατάργηση του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στο καλοκαίρι, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ξεχνάνε(;) να αναφερθούν στα προβλήματα που ακόμα αντιμετωπίζουμε καθημερινά στη σχολή μας. Για αυτούς όλα έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα. Τι, όμως, πραγματικά συμβαίνει στην ΑΣΟΕΕ από την αρχή της χρονιάς;
Είμαι πια βέβαιη ότι όποιον φοιτητή της ΑΣΟΕΕ και να ρωτήσουμε, θα παραδεχθεί ότι τα πράγματα δεν έχουν υπάρξει χειρότερα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Το εμπόριο ναρκωτικών συνεχίζει να ανθεί κάτω από τα βλέμματα της ΕΛΑΣ και των ΜΑΤ, που βρίσκονται καθημερινά έξω από τη σχολή και στους δρόμους πέριξ. Η αστυνομία έχει δείξει από τον Οκτώβρη υπερβάλλοντα ζήλο στην επιβολή της «τάξης» στην ΑΣΟΕΕ. Ουκ ολίγες φορές έχουμε γίνει μάρτυρες περιστατικών ακραίας καταστολής, με τα ΜΑΤ να ρίχνουν δακρυγόνα και κρότου λάμψης μέσα σε μια σχολή γεμάτη φοιτητές που κάνουν μάθημα! Αποκορύφωμα φυσικά ήταν ο εγκλωβισμός 200 φοιτητών μέσα στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ από τα ΜΑΤ.
Όλα πρωτοφανή για τους φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, που κάθε μέρα αναρωτιούνται τι άλλο θα δούνε.

Πρώτα δακρυγόνα, μετά όπλα. Ύστερα;

Και ήρθε τη Δευτέρα η στιγμή να δούμε αστυνομικό με όπλο στον προαύλιο χώρο της σχολής να απειλεί φοιτητές. Μετά είδαμε την Τρίτη να μπαίνουν τα ΜΑΤ, για τρίτη φορά φέτος, μέσα στην ΑΣΟΕΕ και να εγκλωβίζουν φοιτητές. Τέλος, την Τετάρτη μετά από μια πολύ μαζική γενική συνέλευση του φοιτητικού μας συλλόγου, που πήρε αγωνιστική απόφαση, πραγματοποιήθηκε πορεία από την ΑΣΟΕΕ στη ΓΑΔΑ, η οποία διαλύθηκε με ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης, δακρυγόνων και κυνηγητό, που οδήγησε στον εγκλωβισμό φοιτητών στο μετρό της Πανόρμου και σε προσαγωγές και συλλήψεις στο σωρό.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η σχολή που έχουν επιλέξει να στοχοποιήσουν με αυτό τον τρόπο είναι η ΑΣΟΕΕ. Μια σχολή που, μετά από 6 χρόνια, κάνει μαζικές γενικές συνελεύσεις, που παίρνει αγωνιστικές αποφάσεις και διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο κίνημα. Θέλουν να εμποδίσουν την οργανωμένη αντίδραση των φοιτητών απέναντι στα ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση στην παιδεία. Έχουν επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις του αστικού κράτους για να το κάνουν αυτό, για να μας τρομοκρατήσουν. Έχουμε φτάσει πλέον σε σημείο να λέμε τι άλλο μας περιμένει, μέχρι πού θα φτάσουν; Κάθε μέρα αυτή τη βδομάδα σκέφτομαι πως δεν μπορεί να γίνει χειρότερη η κατάσταση, και κάθε μέρα βρίσκουν τον τρόπο να σπείρουν τον τρόμο.

Μαζική, αγωνιστική και ενωτική απάντηση

Τον Νοέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μια επικοινωνιακού τύπου φιέστα με επίκεντρο την ΑΣΟΕΕ. Η εισβολή της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ δεν είχε στόχο ούτε το χτύπημα της ανομίας, ούτε τις «γιάφκες των μπαχαλάκηδων», όπως πανηγύρισε ο ίδιος live, με φόντο τις διμοιρίες των ΜΑΤ. Η αστυνομία μπήκε με το έτσι θέλω μέσα σε μία άδεια σχολή, Κυριακή ξημερώματα. Σαν τους κλέφτες; Όχι ακριβώς: μία εβδομάδα πριν την επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη, η πρώτη πράξη βάναυσης κατάλυσης του ασύλου έγινε πράξη με … «το νόμο»! Το νόμο που καταργεί όχι μόνο το άσυλο, είναι πλέον ολοφάνερο, αλλά την ανεξαρτησία, το αυτοδιοίκητο, τη δημοκρατία στα ΑΕΙ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε πως επιστρέφει τα πανεπιστήμια στους φοιτητές. Τώρα αποδείχθηκε περίτρανα ότι παραδίδει τα πανεπιστήμια στην ΕΛΑΣ. Τη Δευτέρα βγήκε όπλο μέσα στην ΑΣΟΕΕ. Δεν το κρατούσε κανένας φοιτητής: το κρατούσε ένα «όργανο της τάξης», το κρατούσε αστυνομικός!
Πιστεύω ότι ούτε εμείς οι ίδιοι οι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει και πόσο σοβαρό είναι! Όταν το συνειδητοποιήσουμε πλήρως, η απάντηση πρέπει να είναι μαζική, αγωνιστική και πάνω από όλα ενωτική. Η αναμέτρηση για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας θα δοθεί από το μαζικό κίνημα των φοιτητών. Τις εβδομάδες του Οκτώβρη και του Νοέμβρη γεμίσαμε οι φοιτητές τα αμφιθέατρα και τους δρόμους. Τα «στρατιωτάκια» του Χρυσοχοΐδη, τα φερέφωνα του Μητσοτάκη στα κανάλια δεν πρόκειται να μας αποπροσανατολίσουν, ούτε να μας εκφοβίσουν.
Μαζικά, αγωνιστικά, ενωτικά: για ένα πανεπιστήμιο δημοκρατικό, στο μπόι των ονείρων μας!

* Φοιτήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του Μπλόκο.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet