Η Hestia FC έδωσε την ευκαιρία σε μετανάστριες να “στεγάσουν” τα ποδοσφαιρικά τους όνειρα! «Ερχόμαστε από 14 διαφορετικές χώρες. Μιλάμε διαφορετικές γλώσσες. Αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία μέσα στο γήπεδο ποδοσφαίρου. Είμαστε ένα και έτοιμες να κάνουμε τη διαφορά μέσα από το άθλημα, επειδή το πιστεύουμε. Μια μπάλα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν σε γυναίκες που αποτελούν την Hestia FC, την πρώτη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου που αποτελείται από μετανάστριες και πρόσφυγες. «Ψυχή» και δημιουργός της ομάδας η Κατερίνα Σάλτα, Sport for Protection Program Manager του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και μία από τις 12 γυναίκες «πρέσβειρες» της οργάνωσης Eir Soccer. “Βρίσκομαι στο χώρο του Προσφυγικού τα 4 τέσσερα τελευταία χρόνια, έχω σχεδιάσει και υλοποιήσει 19 διαφορετικά προγράμματα. Οκτώ από αυτά ήταν αθλητικά και συγκεκριμένα ποδοσφαιρικά για παιδιά και άνδρες. Με συνεπήρε ο αντίκτυπος των προγραμμάτων αυτών και η αλλαγή που έφεραν στις ζωές των προσφύγων και μεταναστών, που προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες. Δεν υπήρχε ανάλογο πρόγραμμα για γυναίκες και έτσι το Δεκέμβριο του 2018, αποφασίσαμε με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας να ξεκινήσουμε την πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα γυναικών προσφύγων και μεταναστριών. Η Hestia FC ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2019” υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η Κατερίνα Σάλτα σε συνέντευξη της στο “Thrive Clobal”.
Οι αθλήτριες της ομάδας έχουν διαφορετικές αφετηρίες στη ζωή τους. Κάποιες έρχονται από χώρες της Αφρικής, άλλες από το Αφγανιστάν, άλλες από το Ιράν. Κάποιες βρίσκονται στην Αθήνα μαζί με μέλη της οικογένειάς τους, άλλες είναι μόνες τους, άλλες μητέρες. Το πάθος τους για το ποδόσφαιρο είναι τόσο μεγάλο που μια μητέρα από την Αίγυπτο – αν και δεν είναι συνηθισμένο στην κουλτούρα τους – αφήνει τις ώρες των προπονήσεων τα πρωινά τρία παιδιά (10 μηνών, 4 ετών και 6 ετών) στον πατέρα τους για να τα προσέχει. Τους ενώνει η αγάπη για το ποδόσφαιρο και η θέλησή τους να μάθουν ένα άθλημα το οποίο για τις περισσότερες ήταν άγνωστο είτε γιατί στη χώρα τους απαγορευόταν να το παρακολουθήσουν, πόσω μάλλον να παίξουν, είτε γιατί δεν τους είχε απασχολήσει ως δραστηριότητα. Πλέον έχουν αποκτήσει μέσω του ποδοσφαίρου μια διέξοδο στην καθημερινότητά τους.
Δυσκολίες και εμπόδια...“Αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες. Αρχικά, πρόβλημα ήταν να πειστούν αρκετές οργανώσεις που στηρίζουν τις γυναίκες πρόσφυγες ότι το πρόγραμμα αυτό θα τις ωφελούσε άμεσα. Θεωρούσαν ότι δεν ήταν προτεραιότητα και ότι θα έπρεπε να λυθούν άλλα θέματα πρώτα και στη συνέχεια να συμμετάσχουν σε κάτι ανάλογο. Μα ακριβώς στην πολύ δύσκολη περίοδο, με τα βαθιά τραύματα μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά ο αθλητισμός και να τις ενισχύσει”, τονίζει η κ. Σάλτα, ενώ αναφέρει: “Στη συνέχεια η ανεύρεση των παικτριών ήταν δύσκολη. Λόγω και της διαφορετικής κουλτούρας, δίσταζαν ιδιαίτερα να έρθουν. Ξεκινήσαμε με πολύ λίγες εγγραφές, όμως η μία έφερε την άλλη και συνεχίζουν να έρχονται. Η έλλειψη ταξιδιωτικών εγγράφων που ήδη ανέφερα πως ξεπεράστηκε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το οικονομικό. Παρότι οι περισσότεροι δηλώνουν ενθουσιασμένοι με το πρόγραμμα, την επιτυχία του και τον αντίκτυπό του, κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει συμβάλει οικονομικά. Η ομάδα στηρίζεται αποκλειστικά από το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις. Ευελπιστούμε ότι με τη συμμετοχή μας στα τελικά στη Νέα Υόρκη θα προκύψει ενδιαφέρον και χρηματοδότηση ώστε να καταστεί το πρόγραμμα βιώσιμο. Πώς αντιμετωπίζονται οι όποιες δυσκολίες; Προσωπικά η απάντησή μου είναι πάντα η ίδια: με υπομονή και επιμονή. Όταν αγαπάς κάτι, πιστεύεις σε αυτό και βιώνεις και πόσο σημαντικά συνεισφέρει σε ζωές ευάλωτων ανθρώπων, πολύ απλά δεν εγκαταλείπεις”.
Σημαντικές διακρίσεις...Η Hestia FC συμμετείχε στο Global Goals World Cup τον Μάιο του 2019 και στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Στα τελικά που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, κατέλαβε την τρίτη θέση. Τον Ιούνιο συμμετείχε στο Festival of Football που πραγματοποιήθηκε την περίοδο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών. Εκεί πέτυχε ένα ρεκόρ Γκίνες, εκείνο των περισσότερων εθνικοτήτων που συμμετείχαν σε ποδοσφαιρικό τουρνουά. Τον Δεκέμβριο, η Hestia FC ήταν υποψήφια για ένα από τα βραβεία του διεθνούς οργανισμού Peace and Sport, που εδρεύει στο Μονακό και υποστηρίζεται από τον Πρίγκηπα Αλβέρτο. Δεν το πήρε, αλλά η παίκτρια της ομάδας, η 22χρονη Shakiba από το Αφγανιστάν, επιλέχθηκε ως Youth Ambassador και μάλιστα προλογίστηκε στην τελετή των βραβείων από τον Didier Drogba. Επίσης, τον Δεκέμβριο, συμμετείχε μετά από πρόσκληση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, στο Global Refugee Forum στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Μεγάλες διακρίσεις για ομάδα που μετρά λίγα χρόνια ζωής. Όπως υποστηρίζει η Κατερίνα Σάλτα στόχος της Hestia FC είναι να αναλάβει την διοργάνωση του Global Goals World Cup στην Ελλάδα.
Μ. Διόγος