ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 49.3



**Θα συνεχίσουν μέχρι την απόσυρση του νόμου
**Το στοίχημα του Μακρόν και των δυνάμεων της αριστεράς για τις δημοτικές εκλογές

Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν, τρεις μήνες τώρα, τις πολύμορφες κινητοποιήσεις, ανακοινώνοντας ότι θα επιμείνουν «μέχρι την απόσυρση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος».
Παρά την κατ΄ αρχήν ψήφιση του νόμου από το κοινοβούλιο, με την απειλή της ενεργοποίησης του άρθρου 49.3 (νόμος 49 παράγραφος 3) για την παράκαμψη της συζήτησης και ψήφισης από τη Βουλή. Μια απειλή που εκτόξευσε ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Φιλίπ στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στο κοινοβούλιο, κατά των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης –και όχι μόνο. Γιατί, η συζήτηση «στη Βουλή είναι αδύνατη», όπως αποφάνθηκε η αντιπολίτευση– και ιδιαίτερα τα κόμματα της αριστεράς Ανυπότακτη Γαλλία (FI), το Γαλλικό ΚΚ και το ΣΚ, αλλά και το συντηρητικό κόμμα της δεξιάς Le Republique, τα οποία κατέθεσαν προτάσεις μομφής. Το Γαλλικό ΚΚ ακόμα πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, όπως ζήτησαν με τις εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές που συγκέντρωσαν, για το ζήτημα που αφορά «την πλειοψηφία των λαϊκών τάξεων και το μέλλον της χώρας», όπως είπε ο εθνικός γραμματέας του Γαλλικού ΚΚ.
Οι προτάσεις μομφής απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία, χωρίς συζήτηση, με συνοπτικές διαδικασίες. Για το δημοψήφισμα η κυβέρνηση υποστήριξε ότι δεν «συνηθίζεται», ξεχνώντας ότι ο Ντε Γκολ είχε προσφύγει πέντε φορές σε δημοψηφίσματα και τέλος ο Ζακ Σιράκ είχε θέσει σε δημοψήφισμα την «Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη».
Μια συνθήκη που απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία την άνοιξη του 2005. Από τότε οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις αποφεύγουν την οποιαδήποτε αναφορά στη λέξη δημοψήφισμα.

Οι εργαζόμενοι στους δρόμους

Οι αριστερές δυνάμεις και τα συνδικάτα θα επανέλθουν, όπως υποστήριξαν, στην πρόταση για δημοψήφισμα. Τα συνδικάτα, τα «Κίτρινα Γιλέκα» και άλλες κοινωνικές οργανώσεις και κινήματα, μόλις ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Φιλίπ αναφέρθηκε στη χρήση του νόμου 49.3, βγήκαν στους δρόμους στο Παρίσι, την Μασσαλία και τις άλλες μεγάλες πόλεις, διαδηλώνοντας κατά της λεγόμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού καθεστώτος. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να ανακοινώσει την ενεργοποίηση του νόμου 49.3 το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ανάμεσα σε δυο σοβαρές ανακοινώσεις για την εξέλιξη του κοροναϊού και τα μέτρα προφύλαξης. Οι κινητοποιήσεις, ωστόσο, συνεχίστηκαν, ιδιαίτερα χθες, 7 Μαρτίου, με τη συμμετοχή στη διεθνή απεργία για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Φιλίπ Μαρτινέζ: «Τίποτα δεν έχει τελειώσει»

Για τα συνδικάτα είναι σαφές ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει», όπως είπε ο γ.γ. της CGT Φιλίπ Μαρτινέζ, που ήταν επικεφαλής στην πορεία στη Μασσαλία. Μια μεγαλούπολη που βρέθηκε στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων το τελευταίο τρίμηνο. Στη συνέχεια ο ηγέτης της CGT δήλωσε πως «έχουμε μπροστά μας την παραπομπή στη Γερουσία του οργανικού νόμου (που καθορίζει ότι οι κρατικές δαπάνες για το συνταξιοδοτικό θα πρέπει να ανέρχονται μέχρι το 13% του ΑΕΠ, με τάση μείωσης τους, όπως έχουν καθορίσει οι Βρυξέλλες)... Συνεπώς το πρώτο μεγάλο ραντεβού μας είναι στις 31 Μαρτίου, με μια κινητοποίηση που ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσει αυτή της 5ης Σεπτεμβρίου». Και κατέληξε ότι «η κυβέρνηση έχει κλείσει τα αυτιά της, δεν ακούει τις κινητοποιήσεις, την προειδοποίηση του Συμβουλίου Επικρατείας. Δεν είναι ικανή να εξηγήσει (στους εργαζόμενους) τη μεταρρύθμισή της, γι΄ αυτό καταφεύγει στη χρήση του νόμου 49.3».

Το ναυάγιο της μεταρρύθμισης

Η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ προσδοκούσε πως μετά τις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» και την κοινωνική δυσαρέσκεια που εκδηλώθηκε στο μεσοδιάστημα πριν τη λήξη της 5ετίας, «να προχωρούσε σε μια δεύτερη πράξη, που θα της επέτρεπε να μειώσει την ένταση», αναφέρει η «Λε Μοντ». Υπάρχουν και άλλες αναλύσεις που εκτιμούν πως ο Εμ. Μακρόν υπολόγιζε να προχωρήσει σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση πριν τη λήξη της 5ετίας, έτσι ώστε να είχε τη δυνατότητα να διεκδικήσει άνετα μια δεύτερη 5ετία το 2022. Η μεταρρύθμιση –που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν όλες οι κυβερνήσεις μετά το 1985– που θα γινόταν χωρίς, και κυρίως κατά, των εργαζομένων δεν μπορούσε να έχει κάποια τύχη. Με την προσφυγή στον νόμο 49.3 εγκαινίασε και επίσημα «μια άλλη μέθοδο διακυβέρνησης», που δεν διέφερε σε τίποτα από τις προηγούμενες, χωρίς βέβαια να έχει και τα αποτελέσματα που προσδοκούσε. Αντίθετα, με τον νόμο 49.3 οδηγήθηκε σε «ναυάγιο» η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, αναφέρει στο «Nouvelle Obs» ο Πασκάλ Ρισέ, που δίνει την παρακάτω εικόνα: «όπως κάθε καταστροφή στο τέλος της ταινίας, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, το ναρκωτικό της 5ετίας, επιβιώνει. Αυτή άφησε πίσω της ένα κατεστραμμένο πεδίο, έναν υψηλόβαθμο κομισάριο στη λησμονιά, τα συνδικάτα διχασμένα, μια κυβέρνηση αδύναμη, ένα κοινοβούλιο που δεν μπορεί να νομοθετήσει. Μια Γαλλία οργισμένη και ένα σήμα: την αποδοχή (του νόμου) χωρίς ψηφοφορία: του περίφημου 49.3».

Το μεγάλο στοίχημα

Αυτός ο νόμος, «ο 49.3 είναι όπλο επικίνδυνο πριν τις δημοτικές», γράφει η «Λε Μοντ» στον τίτλο της. Οι δημοτικές εκλογές που θα γίνουν την επόμενη Κυριακή (15 Μαρτίου ο πρώτος γύρος και ο δεύτερος στις 22 του μήνα) είναι το μεγάλο στοίχημα του Εμ. Μακρόν. Κατά πόσο, όμως, μπορεί να είναι ακόμα το στοίχημά του οι εκλογές που θα γίνουν σε κλίμα κοινωνικής έντασης, σκληρών αντιπαραθέσεων και μεγάλης απογοήτευσης; Το στοίχημα δεν είναι μόνο του Εμ. Μακρόν, αλλά και των αριστερών δυνάμεων και κυρίως για το αν θα καταφέρουν να κλείσουν το δρόμο στην εξτρεμιστική δεξιά, που καιροσκοπεί, χωρίς να παίρνει θέση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, όπως η μεταρρύθμιση. Το στοίχημα είναι να ανατραπούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του Μακρόν και της δεξιάς και τέλος να ανοίξει ο δρόμος για τη διεκδίκηση της προεδρίας στις αριστερές οικολοικές δυνάμεις το 2022.

Μ. Κ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet