Με βάση το προκατασκευασμένο δίλημμα «παροχή ασύλου ή προστασία των συνόρων» και με προπομπό την απαγόρευση υποβολής αιτημάτων ασύλου για ένα μήνα, η κυβέρνηση ετοιμάζει τη γενίκευση και μονιμοποίηση της ορμπανοποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής της, επηρεάζοντας αρνητικά και ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Εκεί που πολλοί περίμεναν ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής προς θετικότερες κατευθύνσεις, η σκλήρυνση της στάσης του καθεστώτος Ερντογάν, που εργαλειοποιεί  τις προσφυγικές ροές, και η απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ να απαντήσει σ’ αυτή με «σιδηρά πυγμή» στην πλάτη των προσφύγων, με συλλήψεις, καταδίκες, πρόστιμα και  παράνομες επαναπροωθήσεις εισερχομένων χωρίς έλεγχο αιτήματος ασύλου, φαίνεται πως ανοίγουν  την όρεξη για αναθεωρήσεις προς το δυσμενέστερο.
Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχει απάντηση στην απάνθρωπη τακτική της εργαλειοποίησης των προσφύγων, χωρίς τη μετατροπή των συνόρων σε αδιαπέραστο τείχος για όσους έχουν ανάγκη το άσυλο και των ίδιων σε θύματα πολιτικών επιλογών από όλες τις πλευρές των συνοριακών γραμμών. Η λύση είναι να υπάρχουν νόμιμες θύρες εισόδου στα σύνορα για όσους επικαλούνται την  προσφυγική ιδιότητα και ζητούν άσυλο. Χωρίς αυτές, που ως γνωστόν δεν υπάρχουν στον Έβρο, ουσιαστικά καταργείται το νόμιμο δικαίωμα αίτησης ασύλου, που είναι κατοχυρωμένο και από το ευρωπαϊκό και από το διεθνές δίκαιο. Είναι καιρός να συνειδητοποιηθεί από όλους μας αυτό που εύστοχα διακήρυξε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή της: «Με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες θα ζήσουμε μαζί»
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet