**Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξαντλήσει κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα, ώστε να συγκρουστεί με τις πολιτικές παρα βίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου

Τη συνέντευξη πήρε η Ιωάννα Δρόσου

Εν τέλει, την περασμένη Τετάρτη το βράδυ και ύστερα από δύο εβδομάδες που έχουν καταγραφεί κρούσματα κορονοϊού στη χώρας μας, ο πρωθυπουργός με διάγγελμά του ενημέρωσε τους πολίτες για την κρισιμότητα της κατάστασης. Έχω την αίσθηση πως, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν υπάρχει λογική πίσω από τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, ενώ η ενημέρωση αρκείται στα μέτρα πρόληψης και όχι στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας υπακοής στις οδηγίες του κράτους σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Ποια η εκτίμησή σου για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον κορονοϊό η κυβέρνηση;
Αυτή η πρωτόγνωρη κρίση δημόσιας υγείας νομίζω ότι δεν προσφέρεται για αντιπολιτευτικές ασκήσεις, για μηδενιστική κριτική και για πολεμικές κραυγές. Εμείς τουλάχιστον δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κινηθούμε με τέτοιο τρόπο. Το κρίσιμο σε αυτή τη φάση, επειδή πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατάσταση, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε ως πανδημία, είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις αλλά και οι πολίτες να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και να ακολουθήσουμε όλοι και όλες τις οδηγίες των ειδικών, ώστε να περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης. Το κυριότερο, σε αυτή τη φάση είναι να επιτύχουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξάπλωση των περιστατικών στο χρόνο, ώστε το εθνικό σύστημα δημόσιας υγείας να αντέξει τις πιέσεις. Από εκεί και πέρα, εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει: θα ελέγχουμε την κυβέρνηση, θα καταθέτουμε προτάσεις, θα επιδιώκουμε να αναδεικνύουμε τα αναγκαία πεδία και τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει πιο γενναία μέτρα για τη στήριξη των νοσοκομείων με μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς η πρόσληψη συμβασιούχων δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικό μέτρο. Την ίδια στιγμή απαιτούνται και κυβερνητικές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, καθώς ήδη παρατηρούνται φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας με άδειες άνευ αποδοχών και εκβιασμούς εργαζομένων, αλλά και καταπολέμηση φαινομένων κερδοσκοπίας σε βάρος των πολιτών.

Ευκαιρία για υπερεκμετάλλευση εργαζομένων;

Πράγματι μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος των σχολείων και πανεπιστημίων για δύο εβδομάδες, σωρεύονται πλείστες καταγγελίες για εργοδοτική αυθαιρεσία, ενώ τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη των εργαζόμενων γονιών, μοιάζουν περισσότερο ως ευκαιρίες διευκόλυνσης για την εδραίωση του ελαστικού ωραρίου. Πώς θα αποτραπεί αυτό;
Όπως σας είπα ήδη παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα. Επομένως είναι κρίσιμο να μην αποτελέσει αυτή η κρίση η ευκαιρία για υπερεκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει σχετικά προτάσεις, ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι. Ειδικότερα μέτρα για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που κλείνουν είτε με εντολή της κυβέρνησης είτε λόγω μείωσης του κύκλου εργασιών με κρατική κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων αλλά και με επιδοτήσεις για διατήρηση των θέσεων εργασίας, μέτρα ώστε οι αναρρωτικές άδειες να καταλαμβάνουν και όσους είναι σε καραντίνα χωρίς να νοσούν, απαγόρευση συμψηφισμού των αναρρωτικών αδειών ή της γονεϊκής άδειας με τις κανονικές ετήσιες άδειες αλλά και ειδικές πρόνοιες για τους εποχιακά εργαζόμενους. Η κυβέρνηση όμως όχι απλώς δεν έχει κάνει τίποτα για όλα αυτά, αλλά αντίθετα ανέστειλε τη υποχρέωση δήλωσης των ωραρίων και των υπερωριών με το πρόσχημα της ευελιξίας. Και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πώς αυτό το μέτρο εξυπηρετεί την ευελιξία των ωραρίων. Αυτή υφίσταται ούτως ή άλλως. Αυτό που αναστέλλεται τώρα είναι η υποχρέωση δήλωσης, πράγμα που δημιουργεί πεδίο για ακραία αυθαιρεσία στα ωράρια και εκμετάλλευση των εργαζομένων. Το μέτρο αυτό πρέπει να αρθεί αμέσως.

Ο κορονοϊός χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση –και παρουσιάστηκε επαρκώς από τα ΜΜΕ- ως αιτιολογία για την μη αναμενόμενη απόδοση των δεικτών οικονομίας. Έχει βάση αυτή η επιχειρηματολογία;
Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού καταγράφηκε στην Κίνα, στα τέλη του Δεκέμβρη του 2019. Επομένως, η όλη προσπάθεια που γίνεται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από μέσα μαζικής ενημέρωσης να συσχετιστούν τα αρνητικά μεγέθη του τετάρτου τριμήνου με το ξέσπασμα της επιδημίας είναι μια λαθροχειρία που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.
Βεβαίως, είναι δεδομένο ότι θα επηρεαστούν για το 2020 τα μεγέθη της οικονομίας σε μια σειρά από πεδία, όπως ο τουρισμός ή οι λιανικές πωλήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει συγκεκριμένους στόχους στις συζητήσεις της με την Κομισιόν, που θα πρέπει να περιλαμβάνουν και τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και να πάρει συγκεκριμένα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, που θα υποστεί ούτως ή άλλως μεγάλα πλήγματα. Είναι, επομένως, αναγκαία και έχουμε ήδη προτείνει την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2020 ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή στήριξη του συστήματος υγείας, αλλά και των κλάδων της οικονομίας που θα πληγούν.

Η σιωπή της κυβέρνησης για την ΕκκλησίαΗ Εκκλησία, με αφορμή και τον κορονοϊό, έκανε μια επίδειξη πυγμής και κατά το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, παρότι ήταν ξεκάθαρος για τον εκκλησιασμό, φαίνεται να είπε όσα είπε με σφιγμένα δόντια. Άλλωστε, λίγες μέρες πριν βουλευτές του έτρεχαν να κοινωνήσουν και έκαναν επίσημες δηλώσεις για αυτό. Μήπως τελικά η σημερινή κατάσταση αποκαλύπτει και όσα λίγα έγιναν κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την εξουσία της Εκκλησίας;
Πράγματι, παρά το ότι ο κ. Μητσοτάκης, με το διάγγελμά του, έκανε ένα βήμα στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού της συζήτησης, δεν πήρε ξεκάθαρη θέση για το κορυφαίο ζήτημα της «θείας κοινωνίας». Φάνηκε, δηλαδή, πώς ό,τι είπε το είπε κάτω από την τεράστια κοινωνική πίεση και, φυσικά, με πολύ μεγάλη αργοπορία, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί μια αυτονόητη θέση για οποιονδήποτε πολιτικό το 2020. Νομίζω ότι η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα έχει φερθεί με απίστευτη ανευθυνότητα, παρακολουθώντας απλώς την Εκκλησία και μη παρεμβαίνοντας με άμεσο τρόπο, διευρύνοντας έτσι τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Το ζήτημα της θείας κοινωνίας δεν είναι θέμα προσωπικής πίστης του καθενός. Στην προκειμένη, είναι μια ατομική επιλογή που θα επηρεάσει το κοινωνικό σύνολο και γι’ αυτό αποδίδω τεράστιο μερίδιο ευθύνης στην κυβέρνηση, η οποία όλες αυτές τις μέρες σιωπούσε. Είναι προφανές ότι ο λόγος της ολιγωρίας αφορά τις ειδικές σχέσεις που έχει οικοδομήσει ο κος Μητσοτάκης και η ΝΔ με υπερσυντηρητικά ακροατήρια αλλά και με την Εκκλησία.

Επιχειρείται η δημιουργία ενός κλίματος ιδεολογικής τρομοκρατίας

Το ζήτημα του προσφυγικού έχει εργαλειοποιηθεί πλήρως από την Τουρκία, αλλά και από την Ευρώπη και την Ελλάδα για την ικανοποίηση του εσωτερικού ακροατηρίου της κάθε χώρας. Που θα φτάσει αυτή η ακραία ρητορική, αλλά και πρακτική;
Είναι δεδομένο ότι ο κ. Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως διαπραγματευτικό όπλο για τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές επιδιώξεις του. Στόχος του είναι να στηριχθούν από την Ευρώπη οι επιλογές που έχει κάνει στην Συρία. Αυτό είναι από μόνο του όχι απλώς προβληματικό, ανατριχιαστικό.
Όμως, η ελληνική κυβέρνηση πώς αντιπαρατίθεται με αυτή την τακτική Ερντογάν; Αντί να αντιπαρατεθεί με όλα τα μέσα στην τουρκική πολιτική και διπλωματική προκλητικότητα, αντί να δημιουργήσει όρους πολιτικής συνεννόησης για να περιοριστεί ο Ερντογάν στρέφει τα πυρά της εναντίον των προσφύγων, μετατρέποντας την Ελλάδα σε χώρα παραβάτη του διεθνούς δικαίου. Διότι προσέξτε εδώ έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικά ζητήματα: Άλλο οι προκλήσεις και οι απαράδεκτες ενέργειες του Ερντογάν και άλλο η διαχείριση του προσφυγικού. Είναι δύο διαφορετικά ζητήματα.
Και έχουμε φτάσει στο σημείο, να στοχοποιείται οποιοσδήποτε ασκεί κριτική στην πολιτική επιλογή να στοχοποιηθούν οι πρόσφυγες, να θεωρείται «Δούρειος Ίππος του Ερντογάν». Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα, που διχάζουν βαθιά τον ελληνικό λαό. Εμείς δεν πρέπει να πέσουμε σε αυτή την παγίδα. Θα πρέπει να πιέσουμε ώστε να υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες που θα περιορίσουν την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, από τη μία, αλλά από την άλλη δεν θα πρέπει να μας περιορίζει τίποτα στην άσκηση κριτικής προς την κυβέρνηση όταν ακολουθεί πολιτικές μισαλλόδοξες, ρατσιστικές, αφήνοντας χώρο σε ακροδεξιές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις.
Διότι αυτό που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η ιδεολογική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, καθώς εξαιτίας των επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης έχει δοθεί χώρος, βήμα και πεδίο δράσης σε ακροδεξιές ομάδες, ενώ έχουν αναπτυχθεί ιδεολογικοί-πολιτικοί λόγοι μισανθρωπικοί, ρατσιστικοί, αντιμετανταστευτικοί. Αυτό θα πρέπει να μας αφυπνίσει όλους και θα πρέπει η Αριστερά συγκροτημένα και με σθένος να αντιταχθεί σε αυτούς χωρίς να υποχωρήσει υπό το βάρος της ιδεολογικής τρομοκρατίας και της αστυνομίας σκέψης. Έχουμε το παράδειγμα της Συμφωνίας των Πρεσπών όπου καταφέραμε σε ένα μη προνομιακό πεδίο να δημιουργήσουμε πολύ ισχυρά πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα και αντισώματα. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να συμβεί και τώρα.

Κατά τη γνώμη σου, ο χαρακτηρισμός του ΣΥΡΙΖΑ ως «Δούρειου Ίππου» είναι στρατηγική επιλογή ή ένα «φάλτσο»;
Νομίζω ότι επιχειρείται από την πλευρά της ΝΔ και των Μέσων που την στηρίζουν η δημιουργία ενός κλίματος ιδεολογικής τρομοκρατίας, όπου οποιοσδήποτε ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τα όσα απαράδεκτα κάνει στο προσφυγικό, για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τις παραβιάσεις διεθνούς δικαίου, για τις παράνομες επαναπροωθήσεις, να θεωρείται απευθείας ότι αναπαράγει το λόγο του Ερντογάν. Γι’ αυτό πρέπει να ξεχωρίσουμε πολύ καλά τις καταστάσεις και τα πράγματα. Θα πρέπει να υπάρξει ευρύτερη πολιτική και διπλωματική απάντηση –και μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν το επιχειρεί- έτσι ώστε να περιοριστεί ο Ερντογάν, που φαίνεται να οξύνει την αντιπαράθεσή του απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Από την άλλη, θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά αυστηροί όταν υπάρχουν βεβαιότητες ή καταγγελίες για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή του διεθνούς δικαίου.

Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ είναι από μόνη της μια βεβαιότητα παραβίασης διεθνούς δικαίου και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τι πρωτοβουλίες θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην συνεχιστεί αυτή; Για παράδειγμα, πώς πρέπει να οργανωθεί μια προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο; Από την άλλη, η Frontex επιβεβαιώνει την εντολή από το ελληνικό κράτος για παράνομες επαναπροωθήσεις, ενώ ρεπορτάζ των Τάιμς καταγράφει παράνομα κέντρα κράτησης, βασανισμούς και δολοφονίες προσφύγων. Απέναντι σε αυτά τα στοιχεία, τι θα κάνει και θεσμικά ο ΣΥΡΙΖΑ;
Όπως είπα και πριν, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξαντλήσει κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα, ώστε να συγκρουστεί με τις πολιτικές παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Το δεύτερο που θα πρέπει να γίνει και είναι, κατά τη γνώμη μου, και το πολιτικά μακροπρόθεσμα κρισιμότερο είναι να μην επιτρέψουμε να εμπεδωθεί το κλίμα ιδεολογικής τρομοκρατίας.

Πρωτοβουλίες απέναντι στον μισανθρωπισμόΟι δημοσκοπήσεις δείχνουν, μέχρι στιγμής, να επικροτείται η στρατηγική της κυβέρνησης. Όπως είπες και πριν κάτι τέτοιο είδαμε να γίνεται και κατά τη συμφωνία των Πρεσπών, και κατόπιν αντιστράφηκε το κλίμα. Τι μέτρα θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντιστραφεί το κλίμα και εδώ και να μην επικρατήσει ο ρατσισμός, αλλά η αλληλεγγύη;

Το γεγονός ότι διαμορφώνεται, με τη βοήθεια της προπαγάνδας των ΜΜΕ, ένα τέτοιο ακραίο μπλοκ θα πρέπει να μας ανησυχεί. Πρέπει, έτσι, να παρθούν πρωτοβουλίες απέναντι στον μισανθρωπισμό, στις οποίες θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κάναμε στη συμφωνία των Πρεσπών και πρέπει να το ξανακάνουμε.

Φαίνεται πως το συνέδριο βαίνει προς αναβολή. Πώς σε αυτή την κρίσιμη πολιτική συγκυρία θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιες θέσεις θα εκφράσει και με ποια όργανα θα λειτουργήσει, για να προστατευθεί η συλλογικότητα, να κινητοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να αποφευχθεί η εσωστρέφεια;
Τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, η Γραμματεία, η Κεντρική Επιτροπή και τα διευρυμένα όργανα λειτουργούν κανονικά και έχουμε την απαραίτητη οργανωτική και πολιτική ικανότητα να συνεχίσουμε ανεξαρτήτως των συνθηκών, που μπορεί να οδηγήσουν στην αναβολή του συνεδρίου.

 

 
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet