Τον περίμενε όρθια,


 

την συνόδευσε στην έξοδο με τα χέρια στις τσέπες


 

Του Νίκου Σερβετά

Σαν μια φωνή από την παλιά σουηδική Σοσιαλδημοκρατία ακούγονται τα λόγια της σουηδής Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ύλβας Γιούχανσον, η οποία σε συνέντευξή της στη δημόσια τηλεόραση της χώρας της είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και χρειάζεται την υποστήριξη όλων. Θα πρέπει να δείξουμε ότι την υποστήριξη που της έχουμε υποσχεθεί, την εννοούμε». Παράλληλα, επεσήμανε ότι μόνο επτά χώρες έχουν δείξει διάθεση να δεχθούν ασυνόδευτα παιδιά. Η συνέντευξη έγινε στην Αθήνα, την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψης της με τυπικό θέμα την τύχη των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που βρίσκονται στους καταυλισμούς στην Ελλάδα. Όμως, ακόμα κι αν τα λόγια αυτά βγαίνουν από την ψυχή κι όχι μόνο από το στόμα της Επιτρόπου - με πολιτική καταγωγή από την Αριστερά, από τότε που το σουηδικό «Αριστερό Κόμμα» είχε ακόμα στον τίτλο του το «Κ» - τα θέματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη δεν εξαρτώνται ούτε από τη δική της διάθεση ούτε από τις ιδέες που ίσως ακόμα την διέπουν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του κλίματος που επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια της Ε.Ε., είναι ο λόγος που ακύρωσε το ταξίδι της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάινε, η οποία επρόκειτο και αυτή να βρίσκεται την Πέμπτη στην Αθήνα. Από το γραφείο της έγινε γνωστό ότι «είναι επικεντρωμένη στον συντονισμό των ενεργειών της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και στην ενίσχυση επιχειρήσεων που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω της πανδημίας»
«Εργαζόμαστε στην κατεύθυνση να βρούμε κοινό έδαφος για μία νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά αυτό είναι πολύ δύσκολο διότι στα κράτη-μέλη ισχύουν διαφορετικές συνθήκες στο καθένα, διαφορετικές εμπειρίες και διαφορετική πολιτική οπτική (…) Μετά το Πάσχα θα παρουσιαστεί η πρόταση η οποία μπορεί να μην αρέσει σε όλους, αλλά τελικά θα γίνει αποδεκτή», είπε η Ύλβα Γιούχανσον μιλώντας σε σεμινάριο που διοργάνωσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την επιμόρφωση νεοπροσληφθέντων που θα στελεχώσουν τις επιτροπές ασύλου.

Στη Frontex το πολιτικό κόστος

Σύμφωνα με πηγές της «Ε», που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση, η Ύλβα Γιούχανσον ήρθε στην Ελλάδα προετοιμασμένη να της υποβληθεί από την ελληνική πλευρά αίτημα, το οποίο έχει εκφραστεί νωρίτερα με διπλωματικό τρόπο όχι από έναν αλλά από περισσότερους υπουργούς, να αναλάβει η Frontex και περισσότερες πρωτοβουλίες αλλά και περισσότερες αρμοδιότητες. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά θα ήθελε να λάβει η Frontex από την Ε.Ε. εντολή δράσης σε περισσότερα επίπεδα, μεταξύ των οποίων θα είναι οι προληπτικές ενέργειες, όπως να σταματά τους πρόσφυγες όσο αυτοί βρίσκονται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, καθώς και την ευθύνη της απέλασης όσων εξ αυτών απορρίπτεται η αίτηση ασύλου. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν θέλει να αναλάβει μόνη της την διαδικασία «επαναπροώθησης», όπως ονομάζονται διπλωματικά οι απελάσεις, αλλά θα ήθελε και τη συμμετοχή τουλάχιστον, μίας, τρίτης χώρας. Η ελληνική πλευρά προσμετρώντας και το πολιτικό κόστος αλλά και το διπλωματικό, λόγω της έντασης με την Τουρκία, δεν θέλει να καταθέσει η ίδια το αίτημα στα υψηλά κλιμάκια της Ε.Ε. αλλά θα ήθελε να έρθει ως πρόταση από υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο.
Αναφορικά με το θέμα της αποδοχής αιτήσεων ασύλου από πρόσφυγες που έχουν ήδη βρεθεί σε ελληνικό έδαφος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να υπαναχωρήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Με την προϋπόθεση ότι το κύμα των προσφύγων θα ανακοπεί και θα μπορεί να διαχειριστεί τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Ελλάδα, αναμένεται η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση της και μάλιστα να δεχθεί η υποβολή αίτησης ασύλου να έχει αναδρομική ισχύ.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet