Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, που δεν αναβλήθηκαν, παρά την καραντίνα

Μέσα σ΄ ένα βαρύ κλίμα λόγω της μετάδοσης του κορωνοϊού στη Γαλλία έγιναν οι δημοτικές εκλογές την περασμένη Κυριακή. Σε αυτό το βαρύ κλίμα και με πολλά παράδοξα δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες μέσω της τηλεόρασης, ο πρόεδρος Μακρόν εξήγγειλε μέτρα για την αντιμετώπιση της «υγειονομικής κρίσης». Ζήτησε από τους πολίτες να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες για τον αυτοπεριορισμό τους, χωρίς να αναστείλει τη διεξαγωγή των εκλογών. Αντίθετα, οι πολίτες έπρεπε να πάνε στις κάλπες. Βέβαια, οι πολίτες όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, πήραν μόνοι τους την απόφαση να μείνουν μακριά από τις κάλπες, αφού το ποσοστό αποχής ήταν μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά.
Ωστόσο, σε σχέση με το κλίμα ανησυχίας που επικρατούσε, η συμμετοχή έφθασε στο 44%, ένα ποσοστό όχι ικανοποιητικό, ικανό όμως να βγουν συμπεράσματα: οι γάλλοι ψηφοφόροι πήγαν στις κάλπες για να τιμωρήσουν την κυβερνητική πολιτική του Εμ. Μακρόν και του Έντ. Φιλίπ.

Πήρε το μήνυμα

Ο γάλλος πρόεδρος πήρε το μήνυμα και τη Δευτέρα, αμέσως μετά τις εκλογές, βγήκε στην τηλεόραση με διάγγελμά του για να κηρύξει τον πόλεμο κατά της επιδημίας του COVID-19, λέγοντας «πως βρισκόμαστε σε πόλεμο». Δεν είπε τίποτα, όμως, για την καθυστέρηση που παρουσιάστηκε για να ληφθούν μέτρα, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ. Με συνέπειες βαρύτατες για χιλιάδες ανθρώπους να έχουν προσβληθεί από τον ιό και πάνω από 370 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους.
Στο διάγγελμά του ο Εμ. Μακρόν είπε μεταξύ άλλων «οι ημέρες που έρχονται δεν θα είναι ίδιες με αυτές που γνωρίσαμε». Στη συνέχεια εξήγγειλε ότι η μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό σύστημα θα ανασταλεί. Η δήλωση αυτή έρχεται να δικαιώσει τα συνδικάτα που δεν σταμάτησαν να τονίζουν πως: «η μεταρρύθμιση δεν θα εφαρμοστεί». Ο Εμ. Μακρόν όμως, όταν έφθασε στα οικονομικά μέτρα που προτίθεται να πάρει για την αντιμετώπιση της κρίσης που έρχεται, όπως προβλέπουν οι αναλυτές, «έβγαλε τη στολή του πατέρα του έθνους και έβαλε αυτή του αγίου Βασιλείου που ήρθε να μοιράσει δώρα», καθώς είναι έτοιμος να μοιράσει 45 δισ. ευρώ στους επιχειρηματίες. Ενώ για τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους στην υγεία –που τους κατηγορούσε στη διάρκεια των τελευταίων κινητοποιήσεων- δεν είχε τίποτα να προσφέρει. Ο υπουργός του όμως των Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, που γνωρίζει καλά την κατάσταση είπε: «πώς θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να προστατεύουμε τις επιχειρήσεις. Αυτό θα γίνει μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, της συμμετοχής (του κράτους) και μπορώ να πω ακόμα τις εθνικοποιήσεις αν είναι αναγκαίες». Η δήλωση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις γιατί είναι ενδεικτική των προβληματισμών που επικρατεί σε μερίδα της οικονομικής και πολιτικής ελίτ που δεν είναι προσκολλημένη στις νεοφιλελεύθερες δοξασίες.
Τα συνδικάτα δήλωσαν ότι σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμα να αντιδράσουν αν τα μέτρα δεν έρχονται να ανακουφίσουν και τους εργαζόμενους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Εκλογές ανασύνθεσης του πολιτικού τοπίου

Ο Εμ. Μακρόν απέφυγε να αναφερθεί στα αποτελέσματα των εκλογών και περιορίστηκε στο να πει ότι θα μετατεθούν. Τελικά ανακοινώθηκε ότι θα διεξαχθούν στο τέλος Ιουνίου. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα μπορούσε ενδεχομένως να προετοιμαστεί για ένα καλύτερο αποτέλεσμα που θα επέτρεπε στον Εμ. Μακρόν να ελπίζει για το 2022 στις προεδρικές εκλογές. Τίποτα όμως δεν φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει. Το κόμμα του Μακρόν, παρά τις τρεις νίκες που είχε σε σύντομο χρονικό διάστημα (προεδρικές, βουλευτικές και ευρωεκλογές) παρέμεινε χωρίς οργανώσεις, δομές και πολιτική συμμετοχή του κόσμου, που εγκατέλειψε τα δύο παραδοσιακά κόμματα, τη συντηρητική δεξιά και το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κόσμος αυτός γύρισε σχεδόν πίσω, ενώ οι νέοι ψηφοφόροι στράφηκαν προς τους Οικολόγους, που εμφανίζονται ως η νέα ανερχόμενη δύναμη, ύστερα από τις συζητήσεις και τις κινητοποιήσεις για το περιβάλλον. Τα αποτελέσματα δεν επιβεβαίωσαν αυτή την αισιοδοξία παρά το γεγονός ότι είχε σε αρκετές πόλεις επιτυχίες και άλλες που αναμένονται στο β΄ γύρο.

Η ενωμένη αριστερά

Η έκρηξη, από μια άποψη, σε αυτές τις εκλογές σημειώθηκε με τις δυνάμεις της αριστεράς που βγήκαν ενισχυμένες μέσα από διάφορα εκλογικά σχήματα, με αναφορά όμως στην ενωμένη αριστερά. Βασικός κορμός της συμμαχίας της αριστεράς ήταν το Γαλλικό ΚΚ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα κι άλλες μικρότερες πολιτικές οργανώσεις. Στη συμμαχία αυτή μετείχαν σε πολλές περιπτώσεις και οι Οικολόγοι. Όλες αυτές οι δυνάμεις της αριστεράς είχαν αποκαταστήσει σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο τη συνεργασία τους. Η Ανυπότακτη Γαλλία είχε επιλέξει μια αυτόνομη πορεία και μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις βρέθηκε μαζί με τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς. Αυτή η αριστερά είχε ευρηματικές επιτυχίες όπως στο Παρίσι με την Αν Ινταλγκό, που ήρθε πρώτη με 29,30%, δεύτερη ήρθε η υποψήφια της δεξιάς με 22,27%, τρίτο το κόμμα του Μακρόν με 17,26% ακολούθησαν οι Οικολόγοι και τέλος ο Μελανσόν με 4,5%.
Μια άλλη επιτυχία αυτής της αριστεράς στην πόλη Savre προπύργιο της δεξιάς ο πρωθυπουργός Εντ. Φιλίπ πήρε το 45,59% και ο υποψήφιος της ενωμένης αριστεράς με επικεφαλής το στέλεχος του ΓΚΚ Πωλ Λε Κοκ με 35,87%, τρίτος ήρθε ο οικολόγος με 8,2%, ακολούθηκε της Λεπέν με 3,3%.
Το ΣΚ επανεξέλεξε ένα μεγάλο μέρος από τους δημάρχους του που είχαν εκλεγεί τις προηγούμενες εκλογές, ενώ στον β΄ γύρο αναμένεται να κερδίσει μεγάλους δήμους όπως τη Λυόν. Στελέχη του δήλωσαν μετά τα αποτελέσματα αυτά ότι άρχισε η αντίστροφη πορεία μετά τις αλλεπάλληλες ήττες που είχε το κόμμα στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που είχε καθηλωθεί γύρω στο 6%.

Οι δήμαρχοι του Γαλλικού ΚΚ

Στα παράδοξα των εκλογών αυτών είναι και το γεγονός ότι το Γαλλικό ΚΚ εξέλεξε περισσότερους δημάρχους στον α΄ γύρο από το κόμμα της Λεπέν, τους Οικολόγους και από το κόμμα του Μακρόν LREM. Στο β΄ γύρο έχει να αντιμετωπίσει τη δεξιά και την ακροδεξιά σε μεγάλες πόλεις. Με τα αποτελέσματα αυτά φαίνεται ότι μπορεί να απομακρυνθεί ο κίνδυνος που φοβούνται ορισμένοι πολίτες να βρεθούν το 2022 μπροστά στο δίλημμα Μακρόν ή Λεπέν. Μπορεί ο Εμ. Μακρόν να έχει δίκιο όταν λέει πως οι ημέρες που θα έρθουν δεν θα είναι ίδιες με αυτές που πέρασαν.

Μ. Κοβάνης
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet