Ζούμε την εποχή του κορωνοϊού, ο οποίος ήρθε και, όπως λένε οι επιστήμονες, θα μείνει. Έχει επιβάλλει τους δικούς του ρυθμούς στην κοινωνία κι ακόμα δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί και βεβαίως τι θα αφήσει πίσω του. Είναι φανερό ότι θα επηρεάσει κοινωνικές σχέσεις, πολιτικές προσεγγίσεις, την καθημερινότητα της επόμενης ημέρας, πιθανότατα εργασιακές σχέσεις και δεν εννοώ τα γνωστά και τετριμμένα εργοδοτικά κόλπα του καπιταλισμού, αλλά την επιτάχυνση της χρήσης νέων τεχνολογιών στο μέχρι τώρα τρόπο και χώρο εργασίας και άρα τις ίδιες τις σχέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση την πολιτική και ιδεολογική φιλοσοφία, το δημόσιο και τον ιδιωτικό και τη σχέση μεταξύ τους κ.ο.κ.
Ένα παράδειγμα για να γίνω κατανοητός, επειδή το σημερινό άρθρο έχει άλλο θέμα, είναι η κατάρρευση της δήθεν υπεροπλίας του ιδιωτικού έναντι του δημοσίου τομέα και η ιδέα για τις αγορές, που θα ρύθμιζαν τις κοινωνικές σχέσεις και τα προβλήματα. Μέσα σε λίγες μέρες δεν κατέρρευσε μόνο η ιδέα, αλλά και το ίδιο το εποικοδόμημα. Χάθηκαν ξαφνικά από το δημόσιο λόγο και οι υποστηριχτές της ιδέας και το μόνο που έμεινε ζωντανό, είναι η πιο χυδαία μορφή, της ο μαυραγοριτισμός και οι μαυραγορίτες. Αυτή είναι η συμμετοχή της αγοράς στην κρίση. Η εκμετάλλευση της ίδιας της κρίσης, για να εκμεταλλευτεί ακόμα πιο πολύ με το πιο χυδαίο τρόπο την αγωνία της κοινωνίας και του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Εύχομαι ξεπερνώντας αυτή την κρίση, η επόμενη μέρα να φέρει στο προσκήνιο τον ανθρωπισμό της αλληλεγγύης, το σεβασμό του ανθρώπου και της ζωής του, της συνεργασίας και ισοτιμίας, της κοινής προσπάθειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το βάρος αυτής της προσπάθειας για να αντιμετωπιστεί η κρίση ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο δημόσιος τομέας. Το ανέλαβε οικονομικά, με το δικό του ανθρώπινο δυναμικό (που κατά τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας πριν ένα χρόνο, περίσσευε και τεμπέλιαζε), που πολεμάει χωρίς πολεμοφόδια με κίνδυνο της ίδιας του της ζωής, αλλά οργανωτικά σε επίπεδα κεντρικής κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού. Τη συμμετοχή της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην προσπάθεια της να ανταποκριθεί στο δικό της το ρόλο και στη λύση των προβλημάτων των πολιτών που προκύπτουν από τη σημερινή κρίση, είναι το σημερινό θέμα.
Κατασυκοφάντηση του δημοσίου τομέα, από τη μία, και η χρησιμοποίησή του ως λάφυρο, για να χειραγωγήσουν την κοινωνία, από την άλλη. Αυτή η πολιτική δεν άφησε αλώβητη ούτε την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Η εκχώρηση βασικών αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα, εκεί όπου υπάρχουν κέρδη και η υποβάθμιση υπηρεσιών προς τον πολίτη, κοινωνικές υπηρεσίες, με τη σημερινή κρίση του κορωνοϊού φέρουν στο προσκήνιο με εκκωφαντικό τρόπο προβλήματα και αναδεικνύουν την αναγκαιότητα και χρησιμότητα του δημόσιου τομέα. Αλλού ως ανάγκη ενίσχυσής του και αλλού ως ανάγκη ύπαρξής του. Ζητήσαμε από το δήμαρχο Χαλανδρίου, κ. Σίμο Ρούσο, να μας μιλήσει για τη σημερινή κρίση, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και τα πρώτα του συμπεράσματα: «Εμείς σαν δήμος έγκαιρα πριν από την κυβέρνηση πήραμε πρωτοβουλίες και επιδιώξαμε να οργανώσουμε τις υπηρεσίες του δήμου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των δημοτών μας. Το πρώτο πράγμα που κάναμε, ήταν να οργανώσουμε ένα κέντρο καταγραφής των αναγκών των δημοτών και να τις ιεραρχήσουμε. Στο δήμο μας λειτουργεί ο θεσμός “βοήθεια στο σπίτι”. Ως εκ τούτου, έχουμε καταγράψει όλους ��ους δημότες που έχουν ανάγκη και έχουμε οργανώσει τις απαραίτητες ενέργειες. Δήμοι στους οποίους δεν λειτουργεί αυτός ο θεσμός, προφανώς θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και θα χρειαστεί με ίδιες δυνάμεις και πρωτογενώς να οργανώσουν αυτή την καταγραφή.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που καταγράφηκε από τους δημότες μας, ήταν η ανάγκη σε φάρμακα και η συνταγογράφησή τους. Αυτό, γιατί το ΙΚΑ αναβάλει τα ραντεβού που κλείνει ο κόσμος, λόγω φόρτου εργασίας ή για λόγους συνωστισμού. Επειδή είναι δύσκολο να εξεταστούν, προχωρήσαμε σε συνεργασία με εθελοντές γιατρούς στη συνταγογράφηση των φαρμάκων και οργανώσαμε την εξυπηρέτηση στο σπίτι. Πρώτη, λοιπόν, προτεραιότητα η υγεία και η λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών. Κλείσαμε έγκαιρα και πριν την κυβέρνηση, αθλητικά κέντρα, πολιτιστικές εκδηλώσεις και ότι προκαλούσε συνωστισμό. Αναγκαστήκαμε να αφαιρέσουμε μπασκέτες και να δώσουμε μάχη για να πείσουμε τους δημότες να τηρήσουν τα μέτρα.
Διαθέσαμε μια αίθουσα και οργανώσαμε σε συνεργασία με τη μονάδα αιμοδοσίας του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, κέντρο αιμοδοσίας για να βοηθήσουμε την πολιτεία και τους αιμοδότες που προβληματίζονταν να επισκεφθούν τα νοσοκομεία.
Προμηθευτήκαμε έγκαιρα και έχουμε επάρκεια σε μάσκες, γάντια και αντισηπτικά για το προσωπικό μας. Επόμενη προτεραιότητα η αποκομιδή των απορριμμάτων και η ενίσχυση της καθαριότητας με απολυμάνσεις και πιο συχνές πλύσεις των κάδων απορριμμάτων. Οι υπάλληλοι καθαριότητας παίζουν σημαντικό ρόλο και αξίζουν αναγνώρισης για τις υπηρεσίες τους. Η ανάγκη για έγκυρη και πιο συχνή αποκομιδή των απορριμμάτων αυξάνει την ποσότητα των καυσίμων, που υπολογίζονται με τα χιλιόμετρα, πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Δώσαμε ειδική άδεια σε όσους υπαλλήλους την δικαιούνταν και οργανώσαμε την εξυπηρέτηση του κοινού με ραντεβού και υπό έλεγχο, ενώ οργανώσαμε την εκ περιτροπής εργασία του προσωπικού για λόγους αποφυγής του συνωστισμού, αλλά και πρόληψης. Με τους μαγείρους των παιδικών σταθμών, που είναι κλειστοί, αναδιοργανώσαμε και ενισχύσαμε τα συσσίτια του δήμου, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε ό,τι προκύψει από αυτή την κρίση.
Ένα τελευταίο, αλλά σημαντικό πρόβλημα, είναι η αδυναμία υπογραφής συμβάσεων λόγω κλεισίματος των δικαστηρίων και άρα αδυναμία προσκόμισης εγγράφων, όπως ποινικό μητρώο. Έχουν τεθεί υπόψιν του υπουργού και της ΠΕΔΑ. Προτείναμε να νομοθετηθεί η εκ των υστέρων κατάθεσή τους. Έτσι θα διευκολύνουμε τη λειτουργία της οικονομίας και το προχώρημα των δημοτικών έργων.
Τέλος, νομίζω πως η αλληλεγγύη και η πιστή τήρηση των μέτρων τώρα, αλλά και η εξαγωγή συμπερασμάτων από την κρίση αυτή είναι αναγκαία. Πρέπει να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε όλοι για την μετά κρίση εποχή».

Πέτρος Ζούνης
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet