Στην ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε.» προχώρησε η κυβέρνηση στις αρχές Μαρτίου, με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Η συνιστώμενη εταιρεία, που θα λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, θα διαθέτει 11μελές διοικητικό συμβούλιο που θα ορίζεται από το δήμο Αθηναίων και θα μπορεί να προσλαμβάνει προσωπικό, να αναθέτει έργα διαχείρισης και να μισθώνει εκτάσεις σε ιδιώτες. Δεδομένης, μάλιστα, της πρόβλεψης ότι η εν λόγω εταιρία θα αναλαμβάνει «τη διαχείριση και άλλων, συναφών με τους σκοπούς της, χώρων», μπορεί να αποτελέσει κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης μιας σειράς χώρων της πρωτεύουσας.

Ανεξέλεγκτη ιδιωτική διαχείριση δημόσιων χώρων

Δύο εξαιρετικά σημαντικοί χώροι, όπως ο Λόφος του Φιλοπάππου και ο Εθνικός Κήπος, που αποτελούν σημεία αναφοράς της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης της Αθήνας αποσπώνται από την ευθύνη της Πολιτείας και παραχωρούνται σε ιδιώτες, που θα τους διαχειριστούν με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος, όταν μάλιστα οι συγκεκριμένοι χώροι είναι κηρυγμένοι ως αρχαιολογικοί-ιστορικοί και προστατεύονται από τον αρχαιολογικό νόμο.
Στο δημοτικό συμβούλιο η παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη δέχθηκε ομαδικά πυρά για το θέμα, με τον ίδιο να απαντά ότι «ήταν προεκλογική δέσμευση, ήταν στο πρόγραμμά μας» και τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Νάσο Ηλιόπουλο, να καταγγέλλει «ότι όλα έγιναν εν κρυπτώ».

Ούτε πάρκο... τσέπης στο σχέδιο Μπακογιάννη

Σε δηλώσεις του ο Ν. Ηλιόπουλος αναρωτήθηκε: «Σας φαίνεται φυσιολογικό ο Εθνικός Κήπος να λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρία;». Για να απαντήσει: «Στην κυβέρνηση της ΝΔ και στο δήμο Αθηναίων φαίνεται λογικό».
«Η διοίκηση Μπακογιάννη συνεχίζει να μην έχει σε προτεραιότητα την προστασία και την ανάπτυξη χώρων πρασίνου στην Αθήνα. Το σχέδιο της για το 2020 δεν προβλέπει τη δημιουργία ούτε ενός πάρκου τσέπης. Αντιθέτως, αντιμετωπίζει τους δύο εμβληματικούς αυτούς χώρους ως ένα πεδίο εμπορευματοποίησης, σε συνέχεια της ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας πρασίνου. Όπως συνηθίζεται, οι χάρες στους διάφορους εργολάβους και στα ιδιωτικά συμφέροντα πηγαίνουν μαζί με τον αυταρχισμό και την υποτίμηση της δημοκρατίας. Ακριβώς γι’ αυτό η συγκεκριμένη διάταξη ήρθε με μια εκπρόθεσμη τροπολογία στην βουλή, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων», σχολίασε ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης».
Η Δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», με ανακοίνωσή της, επισήμανε ότι «η εταιρεία θα μπορεί να αναθέτει σε τρίτους τη σύνταξη μελετών, καθώς και εργασίες συντήρησης και ανάπλασης των χώρων που θα διαχειρίζεται, ενώ μέρος των εσόδων της θα προκύπτει από τη μίσθωση αυτών των χώρων».
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μπακογιάννης δεν έχει κρύψει τις προθέσεις του. Το σχέδιό του για την Αθήνα είναι ένα σχέδιο αποψίλωσης των δημοτικών υπηρεσιών, με το δήμο Αθηναίων σε ρόλο διανομέα εργολαβιών σε χορηγούς, “ευεργέτες” και άλλα οχήματα ιδιωτικού συμφέροντος, καταγγέλλει η δημοτική κίνηση. Τονίζει μάλιστα: «Στην Ανοιχτή Πόλη ξέρουμε, όμως, ότι στο τέλος αυτού του δρόμου μας περιμένει ένας δήμος αποδυναμωμένος, ανήμπορος να επιτελέσει ακόμα και τις πιο κομβικές αρμοδιότητές του, ένας δήμος χωρίς άποψη για την πόλη και τις ανάγκες της». «Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου οδηγεί πάντα στον περιορισμό της ελεύθερης χρήσης του από το κοινό και στον έλεγχό του από απρόσιτα στο δημοκρατικό έλεγχο συμφέροντα», επισημαίνει η δημοτική κίνηση.
Ουσιαστική διαβούλευση
ζητούν εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ

Έντονες αντιρρήσεις εξέφρασαν και εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο υπάγεται ο αρχαιολογικός χώρος του Φιλοπάππου.
Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων ζήτησε «την έναρξη μια ουσιαστικής διαβούλευσης για τη διαχείριση των χώρων, στην κατεύθυνση της διασφάλισης των ειδικών χαρακτηριστικών τους, με κριτήριο την προστασία τους, την ανεμπόδιστη απόδοσή τους στο κοινωνικό σώμα και την απαγόρευση της εμπορευματικής τους χρήσης».

Τι επιβάλλει το Σύνταγμα, κ. Μενδώνη

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επισημαίνοντας ότι δεν συνηπέργαψε την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση, αν και αρμόδια υπουργός, καθώς η προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του υπουργείου της.
Στην ερώτηση επισημαίνεται πως η νομοθετική ρύθμιση αποτελεί παραβίαση του άρθρου 24 του Συντάγματος, που ορίζει ότι «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους» και καλείται η κ. Μενδώνη να απαντήσει αν προτίθεται να προβεί σε νέα νομοθετική ρύθμιση, ώστε «να ακυρωθεί η διαχείριση του Λόφου του Φιλοπάππου και του Εθνικού Κήπου, καθώς και κάθε άλλου αρχαιολογικού-ιστορικού χώρου από ιδιωτικές εταιρείες, όπως ακριβώς επιβάλλεται από το Σύνταγμα της χώρας».

Μαρία Λυκούρα
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet