Σε χρόνο που, δυστυχώς, δεν επέτρεψε την ευρεία διάδοσή τους, επέλεξε να δημοσιοποιήσει ο επικεφαλής και γραμματέας του ΜεΡΑ25 κ. Βαρουφάκης τις ηχογραφήσεις από τα Eurogroup της περιόδου που ήταν υπουργός Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο ιστορικός του μέλλοντος που θα ήθελε να ενσκύψει στην περίοδο με σχετική αντικειμενικότητα, θα πρέπει σίγουρα να ακούσει και να διαβάσει τα εν λόγω τεκμήρια.
Ο κ. Βαρουφάκης δικαιολογεί τη δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων ως εξής: «Γιατί χωρίς διαφάνεια, χωρίς πρακτικά των συνεδριάσεων που παίρνουν αποφάσεις για τις ζωές των πολιτών, δεν υπάρχει Δημοκρατία. Γιατί θα μπορέσετε μόνοι σας να κρίνετε ποιοι ήταν διαλλακτικοί, διπλωματικοί, καλά προετοιμασμένοι, ευγενείς και ποιοι ήταν κυνικοί και απαιτούσαν την άμεση συνθηκολόγηση της χώρας μας. Γιατί τα μνημονιακά κόμματα εργαλειοποιούν τα ψεύδη που λεγόντουσαν τότε, ώστε σήμερα να περνάνε νομοσχέδια, όπως ο “Ηρακλής”, όπως το ασφαλιστικό, όπως τα εργασιακά. Γιατί αποτελεί εθνικό και ευρωπαϊκό καθήκον».

Το χρονικό των Eurogroup

Τι ακούμε λοιπόν;
Οι ηχογραφήσεις που έχουμε στη διάθεσή μας ξεκινούν στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Σόιμπλε έχει ήδη αθετήσει τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου: «Σόιμπλε: Πρέπει να είναι απολύτως σαφές, διότι θα δημιουργήσει τρομερά προβλήματα στο κοινοβούλιο μου, ότι δεν έχουμε δημιουργήσει καμία τροποποίηση της συμφωνίας. […] Δεν πρέπει να δημιουργούμε καμιά παρανόηση ότι θα υπάρξουν οποιεσδήποτε τροποποιήσεις στην υπάρχουσα συμφωνία».
Το Eurogroup της 11ης Μαΐου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά της διαπραγματευτικής περιόδου του πρώτου εξαμήνου του 2015. Στην εν λόγω σύνοδο δεν κρινόταν μόνο το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα κατόρθωνε να καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς, αλλά και το εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα απελευθέρωνε τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, μέσω της αύξησης του όρου έκδοσης ομολόγων. Κάπου στα μέσα των συνομιλιών η κατάσταση φαντάζει μετέωρη, καθώς ενόσω όλοι οι ομιλητές αναγνωρίζουν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, κανείς δεν αναγνωρίζει ότι είναι αρκετά.
Το Eurogroup της 18ης Ιουνίου έρχεται δύο μόλις ημέρες μετά από την περιβόητη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για τις «εγκληματικές ευθύνες» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την κατάσταση στην Ελλάδα (που οδήγησε την Κριστίν Λαγκάρντ να συστηθεί ως «αρχιεγκληματίας» κατά την έναρξή του) και μετά από συνεχείς εργασίες της διαπραγματευτικής ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου με αξιωματούχους της τρόικας για το κείμενο τεχνικής συμφωνίας, το γνωστό SLA. Ο Ντάισελμπλουμ, μετά την παρουσίαση από τον Βαρουφάκη δέσμης μέτρων που προτίθεται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση, θα απορρίψει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, ενώ θα αρνηθεί ακόμα και να μοιράσει στους υπουργούς Οικονομικών τις προτάσεις της τρόικας, με τον Σόιμπλε να ξεκαθαρίζει πως ακόμα και αυτές δεν τον ικανοποιούν: «Πρόσεχε πριν μοιράσεις αυτό το έγγραφο στο Eurogroup, επειδή είναι ένα έγγραφο με το οποίο δεν συμφωνώ… Πιστεύω πως το Eurogroup θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένο στο παρόν πρόγραμμα», ακούγεται να απευθύνεται ο γερμανός υπουργός στον Ντάισελμπλουμ, με τον Ολλανδό να σπεύδει να πει: «δεν θα αναφερθώ στο έγγραφο».
Στις 27 Ιουνίου ο Γιάνης Βαρουφάκης ανακοινώνει την απόφαση της Ελλάδας να διενεργήσει δημοψήφισμα, θέτοντας στην κρίση του ελληνικού λαού το πακέτο των προτάσεων που έχει καταθέσει η τρόικα. Κι ο Ντάισενμλουμ ρωτάει: «Το καταλαβαίνω απόλυτα ότι απορρίπτετε αυτό που έχει τεθεί στο τραπέζι, όμως το ερώτημα είναι ποια είναι η εναλλακτική για τους Έλληνες που θα ψηφίσουν;». O Σόιμπλε παίρνει το λόγο για να πει ότι οι Έλληνες μπορούν να ψηφίσουν αν θέλουν, αλλά αυτό δεν θα είναι βεβαίως δεσμευτικό για το δικό του κοινοβούλιο, οπότε ρωτά ποιο είναι το νόημα αυτής της απόφασης.

Η πρόταση για plan B

Τέλος ενδιαφέρον έχει η ηχογράφηση με το ποιος έθεσε το plan Β στο τραπέζι. Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας λέει: «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά αν η Ελλάδα δεν θέλει τη βοήθειά μας και τις συνθήκες που τη συνοδεύουν, ίσως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για συνέπειες. Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας αναφέρει: «Ξέρω ότι δεν θέλαμε να μιλήσουμε για το σχέδιο Β, επειδή θέλαμε να επιλυθεί με τον τρόπο που σχεδιάσαμε μαζί, αλλά δεν το βλέπω από τον Φεβρουάριο. Νομίζω ότι πρέπει να μιλήσουμε για το σχέδιο Β εδώ». Ακόμα πιο σαφής ο υπουργός Οικονομικών της Φιλανδίας: «Αυτό που αποκαλούσαμε σχέδιο Β, τώρα πλέον γίνεται σχέδιο Α. Θα πρέπει να αφιερώσουμε το χρόνο μας στη συζήτηση για τα επόμενα βήματα, για το σχέδιο Β».

Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet