Η εξειδίκευση των γενικών μέτρων που εξάγγειλε ο πρωθυπουργός για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης, καθώς και για την επιδοματική ενίσχυση των εργαζόμενων σ’ αυτές, επιβεβαίωσε για μια φορά ακόμη ότι στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος. Εδώ, διάβολος ήταν ο πειρασμός να μπει χέρι στα δικαιώματα των εργαζομένων, σε μια δύσκολη γι’ αυτούς στιγμή.
Εξειδικεύοντας τα μέτρα οι τρεις αρμόδιοι υπουργοί (Οικονομίας, Ανάπτυξης, Απασχόλησης), εικοσιτέσσερις ώρες μετά, προχώρησαν σε σοβαρές ανατροπές εργατικών δικαιωμάτων και προστατευτικών διατάξεων, αφού πρώτα επικρότησαν τις μέχρι τώρα απολύσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων μέσα σε ένα μήνα, θεωρώντας αυτές ως μη γενόμενες, αλλά… παρέχοντας το επίδομα των 800 ευρώ στους απολυμένους.
Τελικά, το επίδομα που θα χορηγηθεί ούτε το ένα τρίτο των αποδοχών που θα έπαιρναν οι εργαζόμενοι δεν θα καλύπτει. Δίνοντας, λοιπόν, την ευχέρεια στις επιχειρήσεις να μεταθέσουν επ’ αόριστο ουσιαστικά το δώρο του Πάσχα, η κατάστασή τους χειροτερεύει, ενώ κάποιες σκέψεις για κάλυψη προσωρινή του ποσού του δώρου από τον προϋπολογισμό έμειναν μόνο σκέψεις.
Από την άλλη μεριά, δεν αποκλείουν με ρητή απαγόρευση τον συμψηφισμό με την ετήσια άδεια των ημερών αργίας από το κλείσιμο της επιχείρησης.
Επίσης, δίνουν τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις να θέσουν σε καθεστώς αναστολής τους εργαζόμενους, χωρίς να προστατεύονται ρητά από την απόλυση μετά από αυτό το διάστημα, παρά μόνο για ίσο χρόνο με το χρόνο της αναστολής. Επιπλέον, δίνουν το δικαίωμα στην επιχείρηση να μετατρέπει τη σχέση εργασίας σε μερική ή εκ περιτροπής χωρίς καμιά βεβαιότητα για επιστροφή στο κανονικό καθεστώς. Βρήκαν ευκαιρία να αποφασίσουν ως και τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ όλες τις Κυριακές.
Εν τω μεταξύ, καλυπτόμενη η κυβέρνηση από το δικαιολογημένο ενδιαφέρον του πληθυσμού για την εξέλιξη της μάχης με τον κορονοϊό, μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στις δημόσιες ενστάσεις της αντιπολίτευσης, αξιωματικής και άλλης, ενώ έχει αποκλείσει από τα μέσα που ελέγχει οποιαδήποτε αναφορά σ’ αυτές, πολύ περισσότερο στην αναλυτική παρουσίασή τους.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet