Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

 

Γιώργος Ανδρέου / Νίκος Ξυδάκης «Νέος κόσμος»
Μικρή Άρκτος


Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21/3) το παρόν ηχογράφημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι περιέχει μελοποιημένη ποίηση σημαντικών ποιητών: Μάνου Ελευθερίου, Κικής Δημουλά, Διονύση Καψάλη και Θοδωρή Γκόνη από δύο αγαπημένους και καταξιωμένους συνθέτες τον Γιώργο Ανδρέου και τον Νίκο Ξυδάκη. Ενώ οι δύο δημιουργοί μετρούν τη γνωριμία τους από την εποχή του Σείριου του Μάνου Χατζιδάκι και έκτοτε έχουν συνεργαστεί άπειρες φορές σε συναυλίες και δισκογραφικές παραγωγές, είναι η πρώτη φορά που φιλοξενούνται συνθέσεις τους σε μια κοινή δισκογραφική έκδοση.
Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια συνάντηση που προϋποθέτει πολλές κοινές αναφορές .Και οι δύο στη δημιουργική τους πορεία έχουν επιδοθεί και στο δύσκολο έργο της μελοποίησης. Ο Νίκος Ξυδάκης με το δικό του ιδιαίτερο μουσικό τρόπο μας έφερε κοντά στην ποίηση της Σαπφούς, του Δ. Σολωμού, του Κ. Καβάφη, του Α. Καψάλη κ.ά Από τη μεριά του, ο Γιώργος Ανδρέου, ποιητής ο ίδιος αλλά και στιχουργός (έχει γράψει στίχους σε πάνω από 100 τραγούδια) έχει μελοποιήσει Δ. Καραντζά, Μ. Ελευθερίου, Θ.Γκόνη, Π. Καρασούλο, Κ. Δημουλά κ.ά. Η ευτυχής αυτή δισκογραφική συνάντηση με κοινό κύκλο τραγουδιών και με τον τίτλο «Νέος κόσμος» αποτελείται από επτά τραγούδια σε μουσική του Γιώργου Ανδρέου και πέντε του Νίκου Ξυδάκη. Τα τραγούδια του cd είναι:
1) Χίλια αστέρια (Διονύσης Καψάλης - Νίκος Ξυδάκης)
2) Μόλις μου είπες «σ’ αγαπώ» (Μάνος Ελευθερίου - Γιώργος Ανδρέου)
3) Όλο μου (Γιώργος Ανδρέου)
4) Γιορτή (Γιώργος Ανδρέου - Νίκος Ξυδάκης)
5) Της αγάπης (Διονύσης Καψάλης - Νίκος Ξυδάκης)
6) Ο νέος κόσμος (Μάνος Ελευθερίου - Γιώργος Ανδρέου)
7) Τα πάθη της βροχής (Κική Δημουλά - Γιώργος Ανδρέου)
8) Ένα κορίτσι κι ο μπαμπάς του (Γιώργος Ανδρέου)
9) Μακρινό καράβι (Διονύσης Καψάλης - Νίκος Ξυδάκης)
10) Από το μέρος της καρδιάς (Θοδωρής Γκόνης - Γιώργος Ανδρέου)
11) Ποιος άνεμος (Διονύσης Καψάλης - Νίκος Ξυδάκης)
12) The goldfish / A lullaby (Γιώργος Ανδρέου)Με χαρακτηριστικό την ποιητική ατμόσφαιρα και μια στοχαστική διάθεση μπαλάντας τα τραγούδια του δίσκου βρήκαν ιδανική ερμηνεύτρια την Κορίνα Λεγάκη. Ο Γιώργος Ανδρέου έχει δηλώσει για αυτή την εύστοχη συμμετοχή της: Και η επιλογή μιας εξαιρετικής ερμηνεύτριας της νέας γενιάς, της Κορίνας Λεγάκη, επιβεβαιώνει τη διαχρονική μας εμπιστοσύνη στους νέους ανθρώπους και την ανανεωτική προοπτική της καλλιτεχνικής μας δημιουργίας. Στο τραγούδι «Όλο μου» συμμετέχει ο νέος τραγουδιστής Gautier Βελισσάρης και στο «The goldfish / A lullaby» η Ellman Salim Bwanahadi και η χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αλσούπολης, υπό τη διεύθυνση του Θωμά Κοντογεώργη, που αποτελείται από παιδιά προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα και μιλούν ελληνικά.
Ομολογώ πως από το πρώτο τραγούδι, στους μελωδικούς ρυθμούς της μπόσα νόβα, παγιδεύτηκα στη γοητεία του ακούσματος, όμως χρειάστηκαν πολλές προσεχτικές ακροάσεις για να εκτιμήσω απόλυτα και να απολαύσω τη θαυμαστή εναρμόνιση ποίησης, σύνθεσης, ερμηνείας. Αντικειμενικά είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο από τα τραγούδια, όμως για τελείως συναισθηματικούς λόγους και λόγω της πρόσφατης απώλειας της Κικής Δημουλά θα σταθώ στο ποίημα «Τα πάθη της βροχής» της Κικής Δημουλά (από την ποιητική συλλογή «Το λίγο του κόσμου», Ίκαρος, 1971), μελοποιημένο από τον Γιώργο Ανδρέου με την εκφραστική ερμηνεία της Κορίνας Λεγάκη.
Σε μια εποχή που η δισκογραφία στη χώρα μας είναι πλέον πονεμένη ιστορία, τόσο που όπως λέει κάπου ο Νίκος Ξυδάκης η έκδοση ενός δίσκου είναι κάτι σα συμβολική κίνηση, η όλη παραγωγή του δίσκου είναι άρτια. Η εξαιρετική ενορχήστρωση και η καλλιτεχνική επιμέλεια παραγωγής έγιναν από τον Γιώργο Ανδρέου. Ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία του δίσκου είναι ότι στην ηχογράφηση, εκτός από τους Έλληνες μουσικούς, συμμετείχαν μουσικοί από χώρες όπως η Αμερική, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Πορτογαλία: Βαγγέλης Καλαμάρας (τύμπανα), Θοδωρής Κουέλης (ηλεκτρικό μπάσο, ηλεκτρικό κοντραμπάσο), Amelia Muge (guitarra braguesa), Ricardo Pareira (guitarra portoguesa), Mark Nieuwenhuis (τρομπέτα), Σπύρος Εξάρας (κιθάρες), Κώστας Μπουντούρης (κιθάρες), Χρήστος Ραφαηλίδης (βιμπράφωνο), Νίκος Σακελλαράκης (τρομπέτα, φλικόρνο), Δημήτρης Χουντής (σοπράνο σαξόφωνο), Στέργιος Γαργάλας (βιολί, βιόλα), Γιώργος Παναγιωτόπουλος (βιολί), Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο), Μανώλης Καραντίνης (μπουζούκι, μαντολίνο, μαντόλα). Ο Γιώργος Ανδρέου έπαιξε πιάνο, πλήκτρα, ακορντεόν, κιθάρες και κρουστά.
Το επιμελημένο ένθετο του δίσκου περιέχει πληροφορίες, φωτογραφικό υλικό και τους στίχους των τραγουδιών, ενώ το έργο που κοσμεί το εξώφυλλο είναι του ζωγράφου Ανδρέα Γεωργιάδη.
Τέλος, ένα μπράβο στην εκδοτική εταιρεία «Μικρή Αρκτος» που σε πείσμα των καιρών συνεχίζει με συνέπεια και υψηλή αισθητική και παραμένει σταθερός εγγυητής καλλιτεχνικής ποιότητας στους δίσκους που εκδίδει.
Καλή σας ακρόαση.

Λιάνα Μαλανδρενιώτη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet