Ο Ούγγρος πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τον κορωνοϊό για να δώσει τη χαριστική βολή στη δημοκρατίαΤου Νίκου ΧειλάΝάτος πάλι, επιθετικός και αδίστακτος, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν. Ο επονομαζόμενος και Βικτάτορας (από το Βίκτωρ και Δικτάτορας) χτύπησε πάλι την περασμένη Δευτέρα (23.03.2020) με ένα νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση στο ουγγρικό κοινοβούλιο. Σε αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση, ενώπιον του κινδύνου του κορωνοϊού, θα αποκτήσει το δικαίωμα «να θέσει μέσω διαταγμάτων εκτός ισχύος ορισμένους νόμους», να αποκλίνει από τα κοινοβουλευτικά ειωθότα, και να εισάγει «άλλα ασυνήθιστα μέτρα που εγγυούνται» τη ζωή των ανθρώπων και τη σταθερότητα της οικονομίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα μπορεί να επιβάλει «προσωρινή αναγκαστική παύση» της λειτουργίας του κοινοβουλίου και θα αυστηροποιήσει το ποινικό δίκαιο. Άτομα, που παραβιάζουν τα μέτρα για την καραντίνα, θα μπορούν να καταδικάζονται σε ποινές έως και οκτώ ετών, ενώ ποινές έως και πέντε ετών θα έχουν να αντιμετωπίσουν εκείνες/εκείνοι, που διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις» για τον κορωνοϊό και για τα μέτρα που λαμβάνονται για την αναχαίτισή του.
Σε παύση το κοινοβούλιοΤο νομοσχέδιο δεν πέρασε καταρχάς, δεδομένου ότι έπρεπε να ψηφιστεί από το 80% των μελών του κοινοβουλίου – υπέρ ψήφισαν 137 βουλευτές, κατά 52. Η ψήφιση του θεωρείται όμως σίγουρη την ερχόμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι αυτή τη φορά θα αρκέσει η πλειοψηφία των δύο τρίτων – στο κόμμα του Όρμπαν Fidesz ανήκουν 133 από τους συνολικά 199 βουλευτές, ήτοι ένας περισσότερος από τα δυο τρίτα.
O νόμος θυμίζει πολύ το χιτλερικό «Ermächtigungsgesetz», το νομικό μόρφωμα που έδωσε στον Χίτλερ την εξουσιοδότηση να θέσει εκτός λειτουργίας τη γερμανική Βουλή και να κυβερνά κατά το δοκούν με προσωπικά διατάγματα. Έτσι το βλέπει και η ουγγρική αντιπολίτευση, που μιλάει πότε για την εγκατάσταση «μιας Χούντας όπως στη Λατινική Αμερική», και πότε για μια «μετάβαση στη δικτατορία». Ακόμα και ο Πέτερ Γιάκαμπ, επικεφαλής του φασιστοειδούς κόμματος Jodik, ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποδεχθεί με τίποτα την επανασύσταση ενός ουγγρικού «βασιλείου» με μη εστεμμένο βασιλιά τον Βίκτωρ Όρμπαν.
Συνεχής αποδόμηση των δημοκρατικών ελευθεριώνΟι αντιδράσεις αυτές πέφτουν ωστόσο στο κενό, δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ουγγρικού πληθυσμού, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, συνεχίζει να υποστηρίζει τον Όρμπαν. Και από το εξωτερικό δεν υπάρχει η παραμικρή βοήθεια. Η Επιτροπή στις Βρυξέλλες κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Και οι κυβερνήσεις των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σωπαίνουν διακριτικά ενόψει μάλιστα των μέτρων εκτάκτου ανάγκης που παίρνουν και οι ίδιες. Σε ορισμένα από αυτά μάλιστα, όπως στην Πολωνία, το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, δεν υπολείπεται πολύ του ουγγρικού. Παρόμοιες συμπεριφορές έρχονται και από εκεί που δεν το περιμένεις. Παράδειγμα, από την Ουκρανία, ο πρόεδρος της οποίας Βολόντιμιρ Σελένσκι ανακάλυψε ξαφνικά, ότι το κινέζικο δικτατορικό καθεστώς είναι πολύ ικανότερο στην καταπολέμηση του κορωνοϊού, από ότι οι δημοκρατίες της Δύσης. «Οι εμπειρίες στην Κίνα δείχνουν, ότι σκληρές αποφάσεις είναι σε θέση να υπερβούν τον ιό και να σώσουν ανθρώπινες ζωές» δήλωσε προ δυο εβδομάδων. «Οι εμπειρίες σε άλλες χώρες δείχνουν τουναντίον, ότι η μαλθακότητα και ο φιλελευθερισμός είναι σύμμαχοι του ιού».
Η πορεία προς τη δικτατορία άρχισε ήδη το 2014 στην Ουγγαρία – τότε που ο Όρμπαν μιλώντας στο θερινό πανεπιστήμιο του Μπαλβάνιος δήλωσε στους φοιτητές, ότι «κατασκευάζουμε ένα «μη φιλελεύθερο κράτος» («illiberal state, a non-liberal state»). Αυτό, πρόσθεσε, «δεν αποκρούει τις θεμελιακές αξίες του φιλελευθερισμού, όπως την ελευθερία, αλλά δεν κάνει αυτή την ιδεολογία κεντρικό στοιχείο της κρατικής οργάνωσης».
Το υπόλοιπο ήταν μια συνεχής αποδόμηση των δημοκρατικών ελευθεριών που κορυφώθηκε στις 11 Μαρτίου του 2020 με την υπαγωγή των 140 σημαντικότερων επιχειρήσεων της χώρας (στον ενεργειακό, τραπεζικό, μεταφορικό, υγειονομικό, κλπ. τομέα) στη διεύθυνση του στρατού και την κήρυξη του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης – που θα έπρεπε όμως να εγκρίνεται εκ νέου κάθε δεκαπέντε ημέρες από το κοινοβούλιο. Με το νόμο που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα η έγκριση αυτή καταργείται: Για την παράταση, ή τη διακοπή του καθεστώτος εξαίρεσης θα αποφασίζει μελλοντικά μόνο ο Όρμπαν.
Στις πλάτες των ξένωνΤο καθεστώς αυτό στρέφεται φυσικά και εναντίον των ξένων. Ο ίδιος βρίσκει μια «λογική σύνδεση» μεταξύ της έλευσής τους και του κορωνοϊού. «Την επιδημία μας την έφεραν οι ξένοι» λέει. Απόδειξη, οι δυο ιρανοί φοιτητές, που ήταν οι πρώτοι που επισημάνθηκαν ως φορείς του ιού στη χώρα. Για το γεγονός, ότι εκατοντάδες Ούγγροι που βρέθηκαν σε χώρες υψηλού κινδύνου, όπως η Ιταλία, δεν πέρασαν από τεστ όταν επέστρεψαν στην Ουγγαρία, δεν κάνει καθόλου λόγο.
Η «βικτατορία», η ουγγρική εκδοχή της δικτατορίας, πατάει λοιπόν και στις πλάτες των ξένων, προσφύγων και μεταναστών. Κι αυτό το «πάτημα» της επιτρέπει να εδραιώνεται γρηγορότερα στη χώρα, από ότι ίσως ο ιός.