Η τηλεδιάσκεψη κορυφής της ΕΕ κλήθηκε να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού, αλλά, τελικά, αποκάλυψε την κρίση που σοβεί μέσα στην ίδια την Ένωση. Στο αίτημα των εννέα κρατών της ΕΕ να εκδοθεί ευρωομόλογο για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και των κρατών που την ακολουθούν, απάντησαν με ένα ηχηρό όχι. Η γερμανική πλευρά, μάλιστα, δεν δέχτηκε ούτε την ανεπαρκέστατη εκδοχή του πακέτου 410 εκ. ευρώ από το μηχανισμό στήριξης, εάν δεν συνοδεύεται από μνημόνια .
Σύμφωνα με αναλυτές, το Βερολίνο, πιστό στην πολιτική της λιτότητας, που ακόμα την πληρώνει η Ευρώπη, αντιδρά γιατί θεωρεί κάθε υποχώρηση προάγγελο της αμοιβαιοποίησης των κρατικών χρεών. Η αντίδραση, όμως, της κ. Μέρκελ ήταν ακόμα ισχυρότερη, καθώς λίγο πριν τη διάσκεψη η μεν κ. Λαγκάρντ είχε δηλώσει πως η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να αγοράσει τα ευρωομόλογα εφ’ άπαξ, ενώ ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είχε προχωρήσει νωρίτερα πολύ περισσότερο, προβλέποντας ότι αυτή η κρίση θα προκαλέσει τεράστια ύφεση και η αντιμετώπισή της επιβάλλει ενιαία παρέμβαση της ΕΕ, χαρακτηριστικό της οποίας θα πρέπει να είναι η χωρίς όρια διεύρυνση του δημόσιου χρέους, που επιβάλλει έκδοση ευρωομόλογου ύψους ανάλογου των ΗΠΑ, δηλαδή της τάξης των τρισ. Συμπλήρωσε δε ότι χωρίς αυτά τα μέτρα θα είναι ακόμη μεγαλύτερα τα προβλήματα της επανεκκίνησης, καθώς ο ιδιωτικός τομέας είναι αδύνατο να επανεκκινήσει με τις δικές του δυνάμεις.
Στην άρνηση του Βερολίνου να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο ιταλός πρωθυπουργός Κόντι, με τη στήριξη και της Ισπανίας, απάντησε με άρνηση να υπογράψει κοινή ανακοίνωση στη λήξη της διάσκεψης και δήλωσε ότι, αν υπάρξει επιμονή στη γερμανική άρνηση, η Ιταλία θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο, χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί.
Η «λύση» που δόθηκε στο αδιέξοδο, ήταν η προτροπή να επιχειρηθεί να βρεθεί τις επόμενες δέκα μέρες κοινά αποδεκτή λύση, πράγμα δύσκολο. Η κρισιμότητα της κατάστασης γίνεται αντιληπτή και από τη δήλωση του γάλλου προέδρου Μακρόν, που είπε ότι «κρίνεται η επιβίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet