Οι Ιταλοί τιφόζι στον αγώνα για να σταθεί όρθια η ιταλική κοινωνίαΗ κατάσταση στην Ιταλία είναι τραγική. Η κοινωνία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία και οι οργανωμένοι οπαδοί δίνουν τη δική τους μάχη για να βοηθήσουν όλους αυτούς που «πολεμάνε» τον κορωνοϊό. Ο Σεμπαστιάν Λουί, συγγραφέας του βιβλίου “Το φαινόμενο των ultras στην Ιταλία” (Εκδόσεις Απρόβλεπτες, 2011),  έγραψε ένα άρθρο στην Le Monde σχετικά με τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει μέχρι σήμερα κλαμπ οργανωμένων οπαδών στην Ιταλία. Από το εξαιρετικά αναλυτικό άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε στο σάιτ του περιοδικού Humba (humbazine.gr), διαβάζουμε για τις πρωτοβουλίες των οπαδών της Αταλάντα, της ομάδας του Μπεργκαμο που αντιμετωπίσει πολύ μεγάλο πρόβλημα και της Μπολόνιας:
«Η επιδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει αλύπητα τη Λομβαρδία, και πιο συγκεκριμένα την επαρχία του Μπέργκαμο, η οποία έχει χτυπηθεί περισσότερο από κάθε άλλη. Η υγειονομική αυτή κρίση έρχεται σε μια στιγμή που η ομάδα του Μπέργκαμο πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν. Πράγματι, η Αταλάντα βρίσκεται στην καλύτερη φάση της ιστορίας της, κερδίζοντας για πρώτη φορά την πρόκρισή της στα προημιτελικά του Champions League. Η ρεβάνς με τη Βαλένθια, στις 10 Μαρτίου, διεξάχθηκε σε άδειο στάδιο. Κανένας οπαδός της Αταλάντα δεν πήγε στην Ισπανία, γιατί επικράτησε το αίσθημα ευθύνης, παρά το μεγάλο αθλητικό διακύβευμα. Όλα πάντως είχαν οργανωθεί: χίλιοι διακόσιοι οπαδοί είχαν κανονίσει να φύγουν για τη Βαλένθια υπό την αιγίδα των Atalanta Supporters, του συνδέσμου των οργανωμένων της Curva Nord, και της Associazione Tifosi Atalantini. Κάθε οπαδός είχε δαπανήσει πεντακόσια ευρώ για να προμηθευτεί εισιτήριο του ματς.

Οικονομική ενίσχυση στο τοπικό νοσοκομείο

Η εξέλιξη της πανδημίας υποχρέωσε την UEFA να διεξάγει τον αγώνα κεκλεισμένων των θυρών, ακυρώνοντας το ταξίδι και ανοίγοντας το δρόμο για επιστροφή των χρημάτων για τα εισιτήρια. Οι οργανωμένοι της Curva Nord άρπαξαν τότε την ευκαιρία για να δώσουν το στίγμα τους, όπως εξηγεί ο Ντανιέλ, ένας από τους υπεύθυνους των οργανωμένων: «Η ιδέα μάς ήρθε όταν οργανωθήκαμε για να πάρουμε πίσω τα χρήματα για τα εισιτήρια. Ήμασταν ήδη σε καραντίνα στα σπίτια μας, και εκεί που μιλούσαμε μεταξύ μας προτείναμε στον κόσμο που είχε κλείσει εισιτήριο με τη μεσολάβησή μας να δώσει αυτό το ποσό στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο». Και συνεχίζει: «Αφού ρίξαμε στο τραπέζι την ιδέα, είδαμε ότι οι οπαδοί τη στήριζαν ομόφωνα. Με το που πήραμε πίσω τα χρήματα, δώσαμε το ποσό των σαράντα χιλιάδων ευρώ στο τοπικό νοσοκομείο». Σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθούν άλλες είκοσι χιλιάδες ευρώ, μέσω της Associazione Tifosi Atalantini, που αποφάσισε να μιμηθεί τους οργανωμένους και να κάνει το ίδιο. «Είναι δηλαδή μια πρωτοβουλία που βρήκε απήχηση σε όλους τους οπαδούς της Αταλάντα, και αφιερώθηκε σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του νοσοκομείου Papa Giovanni του Μπέργκαμο, που ασχολείται με τον κορωνοϊό», διευκρινίζει ο Ντανιέλ. «Η κατάσταση εδώ είναι τρομερή, είχαμε μηνύματα, πράξεις αλληλεγγύης από πολλούς οργανωμένους, μερικές φορές και αντιπάλους μας, που μας ρώτησαν πώς μπορούν να μας βοηθήσουν. Αυτό δείχνει πόσο βαθιές είναι οι αξίες του κόσμου των οργανωμένων: όταν υπάρχουν τέτοιες συνθήκες, όλα τα υπόλοιπα περνούν σε δεύτερο πλάνο», θα πει. Ωστόσο, στην επαρχία η κατάσταση παραμένει δραματική. «Αυτή τη στιγμή, είμαστε όλοι κλεισμένοι σπίτι. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, θα χρειαστεί να περάσουν εβδομάδες για να δούμε σημάδια βελτίωσης. Πρέπει να εξοπλιστούμε με υπομονή, να έχουμε πίστη, να τηρούμε τους κανόνες για να μην αυξηθεί η μετάδοση. Σε κάποια χωριά, είχαμε περισσότερους νεκρούς μέσα σε δέκα μέρες απ’ ό,τι σε έναν χρόνο». Όσο μιλάω με τον Ντανιέλ στο τηλέφωνο, ακούγεται μια σειρήνα ασθενοφόρου. Κλείνει τη συνομιλία μας με τα εξής λόγια: «Οι μόνοι θόρυβοι που ακούγονται πια είναι σειρήνες και καμπάνες που αναγγέλλουν νεκρούς. Αλλά έχουμε δύναμη, δεν το βάζουμε κάτω».

Ενότητα στη Μπολόνια…

Ο Σεμπάστιαν Λούι γράφει για τους ούλτρας της Μπολόνια και τις δυο ομάδες μπάσκετ Φορτιτούντο και της Βίρτους. «Η αντιπαλότητα ανάμεσα στους οργανωμένους των δύο ομάδων μπάσκετ είναι έντονη, και το ντέρμπι μεταξύ τους αποτελεί ένα από τα κλου της σεζόν. Όμως η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού διέκοψε και το πρωτάθλημα μπάσκετ. Αυτό δεν εμπόδισε τον σύνδεσμο Fossa dei Leoni να πάρει μια πρωτοβουλία, όπως μας λέει ο Φρόλο, ένας από τους υπεύθυνους αυτού του συνδέσμου οργανωμένων της Φορτιτούντο. «Το νοσοκομείο αυτό διαθέτει μονάδα εντατικής θεραπείας, και έχουμε γνωστούς εκεί μέσω του συνδέσμου, έναν γιατρό και νοσοκόμους. Ήταν χρήσιμο που γνωρίζαμε κάποιους στη μονάδα». Ο Φρόλο μού διευκρινίζει: «Ο στόχος της πρωτοβουλίας μας δεν ήταν να προβληθούμε εμείς, αλλά να κάνουμε μια χειρονομία που θα μπορούσε να παροτρύνει κι άλλους να προσφέρουν. Εμείς έχουμε την οργάνωσή μας, διευθύνουμε ένα πέταλο με χίλιους πεντακόσιους ανθρώπους και χαίρουμε σεβασμού στην Μπολόνια. Η χειρονομία αυτή μπορεί να έδινε ιδέες και σε άλλους. Το ποσό δεν είναι σπουδαίο, δεν είναι όμως κι ασήμαντο. Οι Μπεργκαμέζοι έδωσαν πολύ περισσότερα. Το νοσοκομείο μάς ευχαρίστησε για τη χειρονομία, ο στόχος όμως δεν ήταν να αποκτήσουμε δημοσιότητα».
Ολόκληρο το άρθρο (σε μετάφραση Γιώργου Καράμπελα) μπορείτε να το διαβάσετε στη σελίδα του περιοδικού Humba (humbazine.gr)

Μ. Διόγος

Πηγή: Περιοδικό Humba (humbazine.gr)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet