Τι συμβαίνει στο εσωτερικό του Κινέζικου Κομουνιστικού Κόμματος

** Διαφορετικές ιδέες για το μοντέλο διακυβέρνησης, κριτική στην ηγεσία και η οικονομική κατάσταση: οι ανησυχίες του Σι Τζινπίνγκ και η κινέζικη «διπλωματία των υγειονομικών μασκών»

Το εσωτερικό ενός νοσοκομείου που κατασκευάστηκε στο Wuhan εν μέσω της πανδημίας.


 

Του Σιμόν Πιεράννι

Σε αυτές τις τελευταίες εβδομάδες που ο κορωνοϊός διαχύθηκε ανησυχητικά σε όλο τον κόσμο, ενώ καταγράφεται μια σοβαρή υποχώρηση στην Κίνα (σήμερα στο Χουπέι, η κατάσταση φαίνεται να ξαναγυρίζει στην ομαλότητα), το Πεκίνο επενδύει σε μια διπλωματική προσπάθεια άνευ προηγουμένου.
Από καιρό στην Κίνα αναπτύσσεται μια συζήτηση με αντικείμενο ποιο είδος κυβερνησιμότητας θα πρέπει να υιοθετηθεί σχετικά με τη διαχείριση της συνεχώς αυξανομένης κινέζικης επιρροής στο κόσμο: διανοούμενοι και κομματικά στελέχη αντιπαρατίθενται πάνω σε διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά η πανδημία έφερε μια επιτάχυνση: με τις ΗΠΑ να φαίνεται ότι χάνουν όλο και περισσότερο τη διεθνή εμπιστοσύνη, η επανεκκίνηση της Κίνας και το αφήγημά της (από επίκεντρο του ιού σε επίκεντρο της βοήθειας) επιβάλουν στην ηγεσία την απαραίτητή ψυχρή προσέγγιση, που είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας.

Η κοινή μοίρα

Κάθε μέρα ο Σι Τζινπίνγκ στέλνει και ένα μήνυμα αλληλεγγύης σε ξένους ηγέτες (από την Ιταλία στην Αίγυπτο, στο Πακιστάν και στην Ισπανία), ενώ η αποστολή υγειονομικής βοήθειας (σχεδόν αποκλειστικά κινέζικής παραγωγής, απόδειξη ότι κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην παγκοσμιοποιημένη αλυσίδα) πέρασε με το όνομα της «διπλωματίας των μασκών».
Η εφημερίδα «Τάιμς της Ιαπωνίας» έχει εκφράσει προβληματισμούς στο γιατί: «τις τελευταίες εβδομάδες το Πεκίνο δώρισε εκατοντάδες χιλιάδες χειρουργικών μασκών και κιτ για τεστ στις Φιλιππίνες και το Πακιστάν, έστειλε ομάδες ιατρών στο Ιράν και Ιράκ και εκχώρησε δάνειο 500 εκατ. δολαρίων για να βοηθήσει τη Σρι Λάνκα να αντιμετωπίσει τον ιό». Είναι προφανές το νοημα αυτής της πορείας: ένα νέο εργαλείο εγκλωβισμού των κυβερνήσεων στις πολιτικές του Πεκίνου.
Ιδιαίτερα στην Ασία, οι προβληματισμοί στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού δεν κρύβονται από πολλές κυβερνήσεις. Εν ολίγοις, όταν τελειώσει αυτή η έκτακτη παγκόσμια κατάσταση, για ορισμένες χώρες θα είναι πολύ δύσκολο να συντηρήσουν τη στάση καχυποψίας απέναντι σε μια χώρα που έχει εκχωρήσει βοήθεια, σε μια περίοδο μεγάλης δυσκολίας. Ή τουλάχιστον, αυτό υποθέτουμε, ότι σκέφτονται οι κινέζοι.
Μα αυτή η θεώρηση της εξωτερικής κινέζικης πολιτικής, που διακαώς επιθυμεί και προωθεί ο Σι Τζινπίνγκ και στηρίζεται στην «κοινότητα της κοινής μοίρας», βασικό χαρακτηριστικό του «κινέζικου οράματος» του ηγέτη, φαίνεται ότι δεν τυγχάνει της πλήρους αποδοχής στο εσωτερικό τοι κομουνιστικού Κόμματος.
Υπάρχουν τρεις ζώνες που θα πρέπει να τύχουν ειδικής προσοχής : η συμπεριφορά ορισμένων στελεχών απέναντι στις ΗΠΑ, ορισμένες κριτικές φωνές απέναντι στον Σι Τζινπίνγκ και η ασυνήθιστη αρνητική οικονομική πρόβλεψη που έφτασε τις τελευταίες μέρες από την China International Capital Corporation στην οποία προστίθενται και προβληματισμοί για το επίπεδο της ανεργίας, απόρροια της κρίσης του Covid-19.

Η γραμμή του ΚΚΚ

Η επαναλειτουργία για το κοινό του Σινικού Τοίχους στην Κίνα.


Μια μερίδα από το Κινέζικο Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) φαίνεται να θέλει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες κατηγορούν, αρκετά ανοιχτά, ότι είναι η πηγή του κορωνοϊού.
Σε αυτή την αντίληψη κινήθηκε ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, με μια σειρά από τουίτ. Πριν αυτά αποσυρθούν, είχε ξεσπάσει μια καταιγίδα.
Όπως υπογραμμίζει ο Μπίλ Μπίσοπ, ένας από τους πιο προσεκτικούς του China Watchers, αν και το ΚΚΚ επίσημα έτρεξε να τα μαζέψει, σε πολλά τοπικά μέσα οι φράσεις του Ζάο συνεχίζουν να διακινούνται και να υποστηρίζονται: «Ο Ζάο εμφανίζεται δημοφιλής σε ένα μεγάλο μέρος του κινέζικου πληθυσμού και έχει με αυτό τον τρόπο, ξεκάθαρα, απαντήσει στο προγενέστερο αίτημά του Σι για υιοθέτηση μεγαλύτερου “μαχητικού πνεύματος” από την μεριά των κινέζων διπλωματών». Στην Κίνα, προσθέτει ο Μπίσοπ, το υπουργείο Προπαγάνδας δεν φαίνεται να αντιτίθεται στη διάδοση της άποψης σχετικά με την πηγή του ιού και στον αντιαμερικανισμό του Ζάο, ή και άλλων, στα επίσημα ΜΜΕ και στα σόσιαλ μίντια. «O Γουάνγκ Χάνινγκ και ο μηχανισμός προπαγάνδας του θα άφηναν να διακινείται αυτό το σκουπίδι χωρίς λογοκρισία, εάν ήταν αντίθετος ο Σι;»
Εδώ, λοιπόν, είναι το θέμα: υποστηρίζονται αυτές οι φωνές, με κάποιο τρόπο, από την ηγεσία, ή είναι χρήσιμες -σε ένα εσωτερικό παιχνίδι– για να καταδειχτεί ότι, πέρα από κάποια γεράκια, η γραμμή του ΚΚΚ παραμένει «υπεύθυνη»; Με βάση κεντρικό άρθρο που βγήκε την περασμένη Τρίτη στην Τσάινα Ντέιλι, αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι η επίσημη γραμμή, περιμένοντας να μάθουμε εάν ο Ζάο, με κάποιο τρόπο θα παραγκωνιστεί.
Αλλά οι αμφιβολίες παραμένουν, ιδιαίτερα στη βάση μιας ασυνήθιστης συνέντευξης του κινέζου πρεσβευτή στην Αμερική Τσούι Τιανκάι στο Axios, στην οποία παίρνει ξεκάθαρες αποστάσεις από τις δηλώσεις του Ζάο. Ο κινέζος πρεσβευτής στις ΗΠΑ διευκρίνισε ότι το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον είναι «στην ίδια βάρκα και θα πρέπει να πολεμήσουν από κοινού τον κορωνοϊό», προσθέτοντας ότι οι δυο χώρες θα πρέπει να «συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις», αποφεύγοντάς κάθε πολιτική αντιπαράθεση πάνω στην πηγή του κορωνοϊού. Αυτή είναι μια θέση που φαίνεται να συμπίπτει με αυτή που αποδίδεται στον Σι Τζιπίνγκ.

Κριτική στην ηγεσία

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στις δυο επιστολές που δημοσίευσε ο Ζάο Σιλίν, συνταξιούχος καθηγητής και πρώην μέλος της ΚΚ και υποδιευθυντής της Επιτροπής Πολιτισμού και Τέχνης.
Στα δυο μηνύματα που απέστειλε στον Σι Τζιπίνγκ δεν αποφεύγει σοβαρή κριτική: στην πρώτη επιστολή, στις 23 Φεβρουαρίου, ισχυριζόταν ότι η κυβέρνηση είχε χάσει πολύτιμο χρόνο για να αντιμετωπίσει την πανδημία, αναπαράγοντας έτσι την κριτική για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του ιού: «τα μαθήματα που πρέπει να πάρουμε είναι πολύ επώδυνα. Οι απώλειες είναι πολύ δύσκολο να μετρηθούν», έγραψε το πρώην στέλεχος. Στην δεύτερη επιστολή αναφέρεται στο θέμα του Λι Ουένλιανγκ, του γιατρού που ήταν ο πρώτος που ανέφερε την ύπαρξη ενός ανωμάλου στελέχους του ιού και απεβίωσε από τον κορωνοϊό στα 34 χρονια του (αρχικά τιμωρήθηκε και αργότερα αποκαταστάθηκε και αναδείχτηκε σε μαρτυρα αποδίδοντάς την ευθηνή για ότι του συνέβη στην αστυνομία του Ουχάν).
Ο Ζάο Σιλίν είναι πολύ κατηγορηματικός: «αυτή η διεστραμμένη αλυσίδα γεγονότων αποστόμωσε όλους τους παροχους των υπηρεσιών υγείας, εμποδίζοντας καθοριστικά την έγκαιρη διακίνηση των πληροφοριών από την μεριά των επαγγελματιών του χώρου της πρώτης γραμμής, προκαλώντας την ταχύτατη διάχυση της επιδημίας. Εάν τα προληπτικά μέτρα ελαμβάνοντο έγκαιρα, τον Δεκέμβρη ή τον Γενάρη, η επιδημία θα ήταν πολύ πιο περιορισμένη. Κάποιος έκανε και την εκτίμηση: εάν είχαν παρθεί τα μέτρα ελέγχου τον Γενάρη το νούμερο των μολυσμένων δεν θα είχε ξεπεράσει τα 1.000 άτομα. Δεν θα είχαμε περισσοτέρους από 40 νεκρούς. Ο Λι Ουένλιανγκ ανέδειξε το κενό στην ενημέρωση του κοινού και της διακίνησης των πληροφοριών.
Τέτοιες επιστολές δεν είναι ασυνήθιστες από στελέχη που είναι σε σύνταξη, όπως κάποιος θα μπορούσε να φανταστεί και συχνά αντιπροσωπεύουν σταγόνες στο ωκεανό των επιτηδευμένων σχέσεων που διατηρούν τα στελέχη μέσα στο κομουνιστικό κόμμα. Το ιδιαίτερο στοιχείο σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι τόσο η σύνταξη αυτών των επιστολών, όσο η διάδοσή των. Όπως συμβαίνει συνήθως δεν είναι τόσο σημαντικό το μήνυμα καθ’ εαυτό, όσο το εύρος της διακίνησής του και εάν δεν αποσύρεται άμεσα σημαίνει ότι κάποιος βάζει λιγότερο ζήλο στην προστασία των πράξεων του Σι Τζιπίνγκ.

Η οικονομία

Υπάρχει και ένα τρίτο πρόβλημα που προξενεί πρόσθετες ανησυχίες στο κομουνιστικό κόμμα, πάρα του ότι το ανανεωμένο αφήγημα αναδεικνύει δύναμη και ικανότητα επηρεασμού άλλων χωρών. Την περασμένη Δευτέρα η China International Capital Corporation (CICC) –η κυριότερη επενδυτική τράπεζα της χώρας– «κατέπληξε πολλούς εκ των χρηματοδοτικών κυκλωμάτων», όπως έγραψε η Σάουθ Τσάινα Μόρνινγκ Ποστ, «μειώνοντας δραστικά τις προβλέψεις της για την πορεία του ΑΕΠ το 2020 σε ένα ρεκόρ επίπεδο του 2,6%, σε σχέση με το 6,1% του Ιανουαρίου».
Το περίεργο σε αυτό είναι ότι σπάνια μια Τράπεζα στην Κίνα γίνεται αγγελιοφόρος κακών ειδήσεων. Ποτέ τραγικών ειδήσεων!
Η πτώση του ΑΕΠ στα 2,6% είναι ένα ανησυχητικό μήνυμα για το σύνολο της οικονομίας, που είναι η προωθητική δύναμη της χώρας, τροφοδοτώντας προβληματισμούς για άλλα θέματα όπως την ανεργία, για τα νούμερα της οποίας δεν υπάρχει ακόμη βεβαιότητα, άλλα που θα μπορούσε να καταστεί έδαφος αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του Κόμματος.
Η πορεία της οικονομίας, πέρα των άλλων επιπτώσεων, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στον Σι Τζιπίνγκ, λαμβάνοντας υπ’ όψη τον ύψιστο στόχο της ηγεσίας για τη «διασφάλιση της σταθερότητας», που καθίσταται περίπλοκο να επιτευχθεί εάν η χώρα, ξαφνικά, χρειαστεί να «σφίξει την ζώνη», μετα από μια δύσκολη χρονια ταλαιπωρημένη από τους δασμούς και τους τελευταίους εφιαλτικούς μήνες, λόγω του κορωνοϊού.

Μετάφραση από το Internazionale:
Ιωσήφ Σινιγάλιας

Σημείωμα του μεταφραστή - Επικαιροποίηση της κατάστασης: Η Κίνα ανακοίνωσε ότι ο δείκτης PMI (Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών) τινάχτηκε τον Μάρτη στο 52,5 έναντι του 35,7 του Φεβρουαρίου (στην οικοδομή αντίστοιχα πέρασε από 29,6 σε 52,3 για την ιδια περίοδο). Το 80% των διακινουμένων εργαζομένων που είχαν κινηθεί στις αρχές του Γενάρη για την κινέζικη Πρωτοχρονιά, επέστρεψε ήδη στους χώρους της δουλειάς. Τα εντυπωσιακά, αν και από πολλούς αμφισβητούμενα, αυτά στοιχεία, οδήγησαν την JP Morgan να προβλέψει μια έκρηξή του κινέζικου ΑΕΠ κατά +58% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Το φρένο στην πορεία των εξαγωγών αφορά την (παροδική – για πόσο;) καταβύθιση της παγκόσμιας ζήτησης και της προβλεπόμενης ανάκαμψης σε χρόνους μεταγενέστερους, σε σχέση με την εξαγωγική δυνατότητα της Κίνας. Η εσωτερική ζήτηση δεν είναι ακόμη σε θέση να υπερκαλύψει το πλεόνασμά παραγωγής. Η ΚΚΙ θα εχει να ισορροπήσει μεταξύ διαφόρων σύνθετων επιλογών, οικονομικών και πολιτικών.
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet