Με μια καταδρομική ενέργεια που θύμιζε άλλες, σκοτεινές εποχές, η κυβέρνηση αποφάσισε πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιτεθεί στη ΒΙΟΜΕ, σε ένα από τα πιο πετυχημένα συνεταιριστικά πειράματα στη Ευρώπη, και να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, με τη συνδρομή των ΜΑΤ.Το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1982, αποτελούσε θυγατρική της Philkeram Johnson, ιδιοκτησίας της οικογένειας Φιλίππου και κατασκεύαζε δομικά υλικά. Θεωρείτο μια από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας μέχρι και το 2010, οπότε και παρουσίασε αρνητικό ισολογισμό καθυστερώντας παράλληλα τη μισθοδοσία των εργατών. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η μητρική εταιρεία χρέωσε με δάνειο ύψους 1,9 εκατ. ευρώ τη θυγατρική της με αποτέλεσμα να αποκτήσει πλασματικό παθητικό, δηλαδή πλασματικές υποχρεώσεις. Τον Αύγουστο του 2011, η επιχείρηση προχώρησε σε παύση πληρωμών έχοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους από τον Μάιο του ιδίου έτους. Τον Οκτώβριο, με απόφαση της γενικής συνέλευσης οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Έως σήμερα δεν έχει γίνει απόλυση σε κανέναν από τους 70 εργαζόμενους. Τον Μάιο του 2012 η γενική συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία 97% την ανάληψη της ευθύνης του εργοστασίου. Στις 12 Φεβρουαρίου 2013 οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν τη λειτουργία του εργοστασίου, ως ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση), παράγοντας προϊόντα υγιεινής, γενικού καθαρισμού καθώς και κάποια από αυτά που παρασκεύαζαν και παλαιότερα.
Με δύο κλούβες ΜΑΤ, στις 6πμΟ Μάκης Αναγνώστου, εργαζόμενος της ΒΙΟΜΕ, με δηλώσεις του στην «Εποχή», επισημαίνει: «Μπορώ να τολμήσω να πω, πως ούτε επί γερμανικής κατοχής δεν πάρθηκαν τόσα μαζεμένα μέτρα.
Με φόντο την υγεία ή την ασφάλεια μας φυσικά μπορούν και περνούν τα πάντα, αλλά παράλληλα χρησιμοποιούν τα μέτρα για να «τακτοποιήσουν» ό,τι εκκρεμότητα άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Όταν λέμε εκκρεμότητα εννοούμε, πάντα, πως το πρόσημο θα πρέπει να είναι αντιλαϊκό και αντεργατικό. Στο πλαίσιο των «τακτοποιήσεων» ήταν και η ενέργεια της διακοπής του ρεύματος της ΒΙΟΜΕ, και μάλιστα ερχόμενοι σαν τους κλέφτες, αξημέρωτα, «συνάδελφοι της ΔΕΗ» και δύο κλούβες ΜΑΤ, ακριβώς για να μην υπάρξει καμιά περίπτωση αντίστασης. Παρόλο που υπήρχε απαγόρευση της κυκλοφορίας. Παρόλο που είχαν φροντίσει να μάθουν τους χρόνους της αλλαγής της βάρδιας και ότι θα ήταν μόνο ένας συνάδελφος παρών. Πόσες φορές έχουμε δει τους ΔΕΗτζήδες να κάνουν διακοπές ρεύματος στις 6πμ; Πόσες φορές έχουμε δει να γίνονται διακοπές ρεύματος με τη συνοδεία δυο διμοιριών ΜΑΤ;
Το όλο σκηνικό μας δείχνει ξεκάθαρα ότι το στήσιμο της ενέργειας, όσο και ο συντονισμός, ήταν καρπός μιας πολιτικής απόφασης της κυβέρνησης για να καταστείλει ό,τι δεν είναι συμβατό με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζουν (όχι μόνο η σημερινή) αλλά όλες οι κυβερνήσεις των τριάντα τελευταίων χρόνων.
Παράλληλα μας δείχνει ξεκάθαρα το πόσο φοβούνται τις «σταγόνες» αντίστασης που υπάρχουν, και ας είναι και πολύ μικρές. Φοβούνται ακριβώς μη μεγαλώσουν και ξεφύγουν από τον έλεγχο της «νομιμότητάς» τους, άσχετα αν είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το πρόβλημα της οικονομίας του κεφαλαίου δεν έχει πολλά περιθώρια.
Τα περιθώρια αυτά στενεύουν ακόμη περισσότερο μέσα στην κρίση του κορονοϊού που περνάμε. Και τρανό παράδειγμα σε αυτό τον ισχυρισμό είναι τα μαγαζιά, οι βιοτεχνίες και τα εργοστάσια που έκλεισαν στον παρόντα χρόνο. Ποιος είναι αυτός που πιστεύει ότι μετά την κρίση θα ανοίξουν; Και θα δουλέψουν όσοι εργαζόμενοι σταμάτησαν λόγω κρίσης; Όποιος το πιστεύει αυτό, πολύ επιεικώς κρινόμενος, είναι αφελής. Για αυτό το λόγο εμείς προτάσσουμε την ανάληψη από τους ίδιους τους εργαζόμενους όσων επιχειρήσεων δεν ανοίξουν. Σε συνεργατική βάση και με διοίκηση από τη συνέλευση των εργαζομένων, γιατί ακριβώς πρέπει όλοι και ένας - ένας να μάθουμε να λειτουργούμε διαφορετικά. Ο κάθε ένας μας να αλλάξει νοοτροπία και να μπούμε σε συλλογικές διαδικασίες. Να αλλάξουμε συλλογικά για να καλυτερέψουμε τον τρόπο και τις σχέσεις εργασίας. Και όλοι μαζί για να αλλάξουμε τον κόσμο.
Αντιλαμβανόμενοι οι εργαζόμενοι ακριβώς τις συνθήκες αυτές, ζητάμε:
- Άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ και με μετρητή στο ΑΦΜ της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
- Άμεσες ενέργειες για να περάσει το εργοστάσιο στον πλήρη έλεγχο και με πλήρη νομιμοποίηση στη συνέλευση των εργαζομένων.
- Άμεση διευκόλυνση της παραγωγής προϊόντων υγιεινής που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία μας.»
Διακυβεύονται θέσεις εργασίαςΠαράλληλα, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, εξέδωσε δελτίο Τύπου στις 30 Μαρτίου, με τίτλο «Κάτω τα χέρια από τη ΒΙΟ.ΜΕ.», στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζει:
«Αν πάρουμε υπόψη πως όλα αυτά συνέβησαν εν μέσω πανδημίας, σε μια επιχείρηση η οποία παράγει απολύτως αναγκαία προϊόντα ατομικής και οικιακής υγιεινής, η διακοπή του ρεύματος και άρα η λειτουργία της ΒΙΟΜΕ είναι πράξη η οποία στρέφεται εναντίον, όχι μόνον των εργαζομένων στην επιχείρηση, αλλά και εναντίον της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους ΒΙΟΜΕ, καταγγέλλει την αντιδημοκρατική αυτή πράξη και ζητά την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος ώστε η συνεταιριστική επιχείρηση να συνεχίσει τη λειτουργίας της.
Επιπλέον ζητούμε την επιτάχυνση των διαδικασιών νομιμοποίησής της, τυχόν κλείσιμο της οποίας σημαίνει απώλεια κι άλλων θέσεων εργασίας εν μέσω οικονομικής κρίσης».
Μαρίνος Μουζακίτης