«Silver alert»
Ποίηση: Δημήτρης Λέντζος, μουσική: Χρύσα Κωττάκη
Τραγουδούν: Μαρία Φαραντούρη, Παντελής Θεοχαρίδης, Μάρθα Φριντζήλα, Σοφία Μανουσάκη
Εκδόσεις Μετρονόμος


Γράφονται ακόμα καλά τραγούδια. Το πόσο ευχάριστο και πόσο παρήγορο είναι αυτό το ένοιωσα στην πρόσφατη δισκοπαρουσίαση, ενός μουσικοποιητικού έργου, στο πατάρι του Ιανού. Οι εκδόσεις Μετρονόμος παρουσίασαν το βιβλίο-cd «Silver Alert» σε ποίηση Δημήτρη Λέντζου και μουσική Χρύσας Κωττάκη. Την παρουσίαση συντόνισε ο κινηματογραφιστής και δημοσιογράφος Αντώνης Μποσκοΐτης, που επιμελήθηκε και την παραγωγή. Πήραν μέρος οι ηθοποιοί Νίκη Σερέτη και Μάριος Κυριακόπουλος, που διάβασαν ποιήματα από τη συλλογή «Εωθινά αγάλματα» του Λέντζου, οι μουσικοί Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί) και Δημήτρης Κουφογιώργος (κιθάρα) και η Μαρία Φαραντούρη μαζί με άλλους δύο ερμηνευτές του έργου, την Σοφία Μανουσάκη και τον Παντελή Θεοχαρίδη.
Γνωρίζω τη δημιουργική παρουσία του Δημήτρη Λέντζου από το 2003, όταν εμφανίστηκε στη δισκογραφία ως στιχουργός με τον δίσκο Μεθυσμένο άλογο σε μουσική Μιχάλη Τερζή και βέβαια χαιρετίσαμε στην «Εποχή» τη συνεργασία του με τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή στον κύκλο τραγουδιών «Έρωτας Αρχάγγελος το 2007». Έκτοτε έχουν δισκογραφηθεί αρκετοί κύκλοι τραγουδιών σε δικούς του στίχους με σημαντικούς συνθέτες και ερμηνευτές όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Παντελής Θεοχαρίδης, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Βασίλης Λέκκας, ο Γιάννης Κότσιρας και πολλοί άλλοι.
Στην παρούσα μουσικοποιητική έκδοση η ευτυχής συνάντηση του Δημήτρη Λέντζου με την νέα και ταλαντούχα συνθέτρια Χρύσα Κωττάκη έχει ως αποτέλεσμα ένα άρτιο και γοητευτικό άκουσμα. Ο ποιητικός λόγος του Δημήτρη Λέντζου είναι οικείος, συναισθηματικός, λυρικός, ερωτικός, κοινωνικός, πολιτικός, προσεγγίζει την καθημερινότητα αλλά και το όνειρο. Αλλά πάνω από όλα είναι απλός και αληθινός. Ένας ποιητής του δικού μας καιρού, της δικής μας καθημερινότητας. Η συνθέτρια προσέγγισε εύστοχα τις ποιητικές φράσεις και εικόνες με λυρισμό και όμορφες μελωδίες. Στην εκδήλωση, η κορυφαία Μαρία Φαραντούρη απέδωσε με συγκινητική ερμηνεία το πρώτο τραγούδι του δίσκου το «Silver alert» που φορτισμένο συναισθηματικά παραπέμπει στην πρόσφατη δολοφονία του Ζακ ή σε οποιοδήποτε άλλο αθώο θύμα βίας της ανόδου της ακροδεξιάς στη χώρα μας. Ένα μεγάλο μπράβο στην Μαρία Φαραντούρη για τη συμμετοχή της σε ένα δίσκο πρωτοεμφανιζόμενης νέας συνθέτριας. Ακόμη μία φορά που η μεγάλη τραγουδίστρια υποστηρίζει ένα νέο καλλιτέχνη. Τραγούδησε επίσης και το «Φεγγάρι δίκοπο», τα δύο από τα τρία κομμάτια που αποτελούν συνολικά τη συμμετοχή της στο δίσκο. Μια πολύ ενδιαφέρουσα συμμετοχή, τόσο στο δίσκο, όσο και στη δισκοπαρουσίαση ήταν του Θεσσαλονικιού Παντελή Θεοχαρίδη. Επίσης ένας ερμηνευτής δοκιμασμένος στο μουσικοποιητικό τραγούδι την τελευταία εικοσαετία, απέδωσε με ένταση και πάθος το «Ακόμη μια μέρα». Ο Θεοχαρίδης είναι ένας από τους αγαπημένους τραγουδιστές του Λέντζου, δεδομένου ότι έχουν συνεργαστεί και παλιότερα, σε μουσική του Μιχάλη Τερζή, ενώ σύντομα πρόκειται να εκδοθεί ένας καινούργιος δίσκος τους σε μουσική του Στάθη Γκότση. Η επίσης νέα ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη παρουσίασε με συναίσθημα το «Πάρε με αγκαζέ» μια όμορφη ερωτική μπαλάντα. Στο δίσκο συμμετέχει με ένα τραγούδι και η Μάρθα Φριντζήλα, χαρακτηριστική παρουσία που δυστυχώς σπάνια τον τελευταίο καιρό συναντάμε στη δισκογραφία. Αξιοσημείωτη η ερμηνευτική προσέγγιση τεσσάρων τραγουδιών από την ίδια την συνθέτρια, διαθέτει και ωραία και εκφραστική φωνή.
Στις αρετές του όλου εγχειρήματος θέλω προσθέσω την ευφάνταστη ενορχήστρωση του Παντελή Ντζιάλα, καθώς και τη συμμετοχή των πολύ καλών μουσικών Αλέξανδρου Κασαρτζή στο τσέλο, Παύλου Μπερμπερίδη στο μαντολίνο, Τίνας Δεσύλλα στο όμποε, Διονύση Βαρβιτσιώτη στο βιολί Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο.
Τo βιβλίο-cd «Silver Alert» είναι μια επιμελημένη καλαίσθητη έκδοση ανάλογη της αισθητικής του περιεχομένου της. Ναι, γράφονται ακόμα καλά τραγούδια, ευτυχώς! Ένα ιδιαίτερο μπράβο στον Δημητρή Λέντζο, που πλούτισε τη δισκογραφία με όμορφα τραγούδια. Μείνετε λοιπόν στο σπίτι και ακούστε τα, θα συμφωνήσετε μαζί μου. Μπορεί να τα βρείτε και στο ίντερνετ.
Καλή σας ακρόαση.

Λιάνα Μαλανδρενιώτη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet